Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε συχνότερα; Πατάτες ή ρύζι;

Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε συχνότερα; Πατάτες ή ρύζι;

Είτε είστε χορτοφάγος, είτε αν τα τρώτε όλα, το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε ένα πιάτο με ρύζι ή πατάτα στο τραπέζι σας. Όμως, τι είναι καλύτερο; Το ρύζι ή οι πατάτες; Υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ των δύο;

Πατάτες ή ρύζι;
Καθώς τα άμυλα, το ρύζι και οι πατάτες είναι και τα δύο σημαντικά τρόφιμα επειδή αποτελούν βασικές πηγές ενέργειας για το σώμα σας. Το άμυλο είναι μια μορφή υδατάνθρακα που χρειάζεστε καθημερινά για να υποστηρίξετε τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος, της καρδιάς, του εγκεφάλου και άλλων βασικών οργάνων σας. Και, σύμφωνα με το San Francisco Chronicle, τόσο το ρύζι όσο και οι πατάτες μπορούν να σας βοηθήσουν όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Και τα δύο περιέχουν επίσης θρεπτική αξία, πρακτικά δεν έχουν λίπος και είναι σχετικά παρόμοια σε θερμίδες. Ωστόσο και ακόμα, υπάρχουν διαφορές. Ας εξερευνήσουμε τα οφέλη και ας στέψουμε έναν νικητή.

Πώς αλλιώς συγκρίνονται το ρύζι και οι πατάτες;
Όταν εξεταστούν πιο προσεκτικά, οι πατάτες μπορεί να κερδίσουν τη μάχη για τη διατροφή.

Όταν πρόκειται για τη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα σας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αμινοξέων, το ρύζι σας παρέχει το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, ενώ η αντίστοιχη μερίδα πατάτας σας δίνει τη μισή ημερήσια ποσότητα.

Οι πατάτες έχουν επίσης βιταμίνη C, σε αντίθεση με το ρύζι. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν περισσότερα μέταλλα από το ρύζι, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο όταν αφήνετε το δέρμα ανοιχτό. Οι γλυκοπατάτες είναι ακόμη πιο υγιεινές από το κανονικό φλοιό, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α.

Ο τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις πατάτες διατροφικά είναι να τις ψήσετε με τη φλούδα. Φροντίστε απλώς να μην τα τηγανίζετε ή να τα πνίγετε σε βούτυρο ή λιπαρές σάλτσες – όσο δελεαστικό κι αν είναι αυτό – ώστε να μην υπονομεύσετε τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν αυτοί οι σημαντικοί υδατάνθρακες.

Αν τελικά είσαι περισσότερο άνθρωπος του ρυζιού, δεν πειράζει. Το ρύζι εξακολουθεί να παρέχει άφθονη θρεπτική αξία – ειδικά αν κολλάτε με καστανό ή ρύζι ολικής αλέσεως σε αντίθεση με το λευκό ρύζι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα