Πώς θα ξαναζεστάνετε με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε

Πώς θα ξαναζεστάνετε με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε

Συμβαίνει αρκετά συχνά να μένει φαγητό είτε από το τελευταίο γεύμα που μαγειρέψαμε είτε από το φαγητό που παραγγείλαμε απ’ έξω, το οποίο θέλουμε να απολαύσουμε αργότερα μέσα στην ημέρα ή την επόμενη ημέρα.

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το φαγητό είναι ασφαλές προς κατανάλωση ώστε να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση;

Την απάντηση δίνουν οι ειδικοί του Brit Lab.

Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε ένα μαγειρεμένο γεύμα πάνω από μία φορά. Στην πραγματικότητα, εάν ζεστάνουμε το γεύμα αρκετά καλά κάθε φορά, θα εξοντωθούν οι πιθανώς επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, ωστόσο αν ζεσταίνουμε ξανά και ξανά το ίδιο φαγητό καταλήγει να χάσει εντελώς τη γεύση του.

Μια καλή θερμοκρασία για να εξασφαλίσετε ότι το φαγητό έχει ζεσταθεί καλά στο φούρνο μικροκυμάτων είναι οι 82 βαθμοί Κελσίου. Μπορείτε να ελέγξετε ότι το φαγητό έχει ζεσταθεί καλά ακόμη και στο κέντρο του –όπου είναι συνήθως πιο παγωμένο αν το έχετε βάλει στο ψυγείο– χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κουζίνας.

Όταν ζεσταίνετε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά να βγάλετε στα μισά της διαδικασίας το πιάτο από το φούρνο, να το ανακατέψετε καλά και να συνεχίσετε το ζέσταμα.

Ένα φαγητό που δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι ασφαλές όσο καλά κι αν το ζεστάνουμε είναι το ρύζι. Το ρύζι μπορεί να μολυνθεί από το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο παράγει τοξίνες που προκαλούν διάρροια και εμετό. Οι τοξίνες αυτές είναι αρκετά ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη κι αν έχουν εξοντωθεί τα βακτήρια που τις παράγουν. Η μόνη ασφαλής στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε με το ρύζι είναι να το βάλουμε στο ψυγείο μόνο όταν έχουμε βεβαιωθεί ότι έχει κρυώσει τελείως και να το ξαναζεστάνουμε μόνο μία φορά.

 

onmed

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα