Μεγάλες κατσαρίδες: Πότε μπαίνουν στο σπίτι και πώς να απαλλαγείτε από αυτές

Μεγάλες κατσαρίδες: Πότε μπαίνουν στο σπίτι και πώς να απαλλαγείτε από αυτές

Η αμερικανική κατσαρίδα είναι μια κοκκινοκαφέ κατσαρίδα που κυμαίνεται σε μήκος από 3-5 cm (εκατοστά), καθιστώντας την τη μεγαλύτερη κατσαρίδα που μολύνει τα σπίτια. Οι αμερικανικές κατσαρίδες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και γενικά ζουν σε εξωτερικούς χώρους σε υγρές, υγρές περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου.

Πόσο καιρό ζούνε οι αμερικανικές κατσαρίδες;

Οι αρσενικές αμερικανικές κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν έως και 360 ημέρες και οι θηλυκές μπορούν να ζήσουν έως και 700 ημέρες. Τα θηλυκά παράγουν γενικά μία αυγοθήκη το μήνα.

Το θέαμα των μεγάλων κατσαρίδων που εμφανίζονται στο πάτωμα της κουζίνας όταν ανάβετε ένα φως είναι αρκετό για να τρομάξει και να αηδιάσει τους περισσότερους ανθρώπους.

Οι μεγάλες κατσαρίδες μεταδίδουν βακτήρια

Οι μεγάλες κατσαρίδες δεν είναι απλώς ανατριχιαστικές: μπορούν επίσης να μολύνουν το φαγητό σας και να μεταδώσουν επιβλαβή βακτήρια. Οι μεγάλες κατσαρίδες περιλαμβάνουν μια ποικιλία ειδών που είναι κοινώς γνωστά ως αμερικανικές κατσαρίδες, κοριούς palmetto και αυστραλιανές, καφέ και καστανές κατσαρίδες.

Πότε βγαίνουν για να αναζητήσουν τροφή;

Γενικά ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά το σκοτάδι, βγαίνουν από την κρυψώνα για να ζευγαρώσουν και να αναζητήσουν τροφή.

Οι μεγάλες κατσαρίδες μπορούν να πετάξουν, αλλά τις περισσότερες φορές τις βλέπουμε να τρέχουν γρήγορα μέσα και έξω από τα σπίτια, τους αποθηκευτικούς χώρους και τα γκαράζ.

Πού κρύβονται οι μεγάλες κατσαρίδες;

Σε θερμότερα κλίματα

Οι μεγάλες κατσαρίδες τείνουν να ζουν σε εξωτερικούς χώρους. Συχνά βρίσκονται γύρω από τα θεμέλια του σπιτιού, κοντά σε αίθρια και βεράντες ή κάτω από σάπια φύλλα, θάμνους και άλλο φυτικό υλικό.

Μόλις μπουν μέσα, μεγάλες κατσαρίδες μπορούν να βρεθούν κρυμμένες σε σκοτεινές, υγρές περιοχές όπως πλυντήρια, βοηθητικά δωμάτια, υπόγεια, γκαράζ και χώρους ανίχνευσης, καθώς και οπουδήποτε μπορούν να βρουν τροφή.

Σε ψυχρότερα κλίματα

Οι μεγάλες κατσαρίδες μπορούν να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε ημίθερμες περιοχές όπως τα συστήματα αποχέτευσης. Σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να τα βρείτε σε αποθηκευτικούς χώρους, υπόγεια κτιρίων, χώρους συλλογής σκουπιδιών και στην κουζίνα αναζητώντας φαγητό.

Ποια βακτήρια μπορούν να μεταδώσουν οι μεγάλες κατσαρίδες;

Ορισμένες μεγάλες κατσαρίδες μπορούν να μαζέψουν, να μεταφέρουν και να μεταδώσουν επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, σε άλλες επιφάνειες που περπατούν. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ή απωθούνται από τις κατσαρίδες λόγω της αντιαισθητικής εμφάνισης και της μυρωδιάς τους.

Γιατί οι μεγάλες κατσαρίδες μπαίνουν στο σπίτι;

Οι αμερικανικές κατσαρίδες κυρίως ζουν έξω, αλλά μπορούν να έρθουν στο σπίτι σας για διάφορους λόγους, όπως:

Ισχυρή βροχή: Όπως και οι κατσαρίδες της Ανατολής, οι αμερικανικές κατσαρίδες είναι γνωστό ότι περιπλανώνται μέσα σε σπίτια μετά από μια δυνατή βροχή. Αυτό γίνεται κυρίως για να αποφευχθεί ο πνιγμός.

Πολλές κατσαρίδες ζουν σε υπονόμους και αποχετεύσεις, οι οποίες μπορεί να πλημμυρίσουν μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις. Αυτό κάνει τα έντομα να αναζητούν καταφύγιο αλλού, και μερικές φορές το κατάλληλο μέρος είναι μέσα στο σπίτι σας.

Φαγητό: Όπως συμβαίνει με κάθε κατσαρίδα, οι αμερικανικές κατσαρίδες θα φάνε σχεδόν τα πάντα. Η τυπική διατροφή τους περιλαμβάνει οργανική ύλη σε αποσύνθεση, αλλά τρώνε επίσης οικιακά είδη όπως τυρί, μπύρα, δέρμα, προϊόντα αρτοποιίας, βιβλιοδεσίες, φυτά σε γλάστρες, βρώμικα ρούχα, καλλυντικά, σαπούνι και τροφές για κατοικίδια. Για μια κατσαρίδα σε αναζήτηση τροφής, το σπίτι σας μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος.

Μόλις μπουν οι κατσαρίδες στο σπίτι σας, μπορεί να τις δείτε σε ζεστά, υγρά μέρη με πηγές τροφής, όπως η κουζίνα, γύρω από τις αποχετεύσεις ή το μπάνιο.

Σημάδια ότι έχετε μεγάλες κατσαρίδες στο σπίτι

Οι κατσαρίδες είναι νυχτερινές με επίπεδα σώματα, κάτι που τις βοηθά να κρύβονται σε μικρούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να τα βρείτε στο σπίτι σας. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να τα δείτε καθώς διασχίζουν το πάτωμα ή τον πάγκο της κουζίνας σας. Άλλα σημάδια των κατσαρίδων στο σπίτι σας περιλαμβάνουν:

Περιττώματα κατσαρίδων

Το μέγεθος, το σχήμα και η ποσότητα των περιττωμάτων ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των κατσαρίδων στο σπίτι σας. Γενικά, τα περιττώματα από τις αμερικανικές κατσαρίδες είναι περίπου 6-9 mm (χιλιοστά). Αφήνουν επίσης «κηλίδες» σε πορώδεις επιφάνειες, όπως το ξύλο, σε περιοχές όπου περνούν πολύ χρόνο. Ελέγξτε για περιττώματα πίσω από συσκευές κουζίνας και σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων όπως ντουλάπια.

Θήκες αυγών

Οι αυγοθήκες της κατσαρίδας είναι στενόμακρες και καφέ και συχνά κολλάνε σε επιφάνειες που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φτάσουν. Αναζητήστε τις πίσω από έπιπλα, σε ντουλάπια, ανάμεσα σε ρωγμές στους τοίχους, σε βιβλία ή σε άλλους ερμητικά κλειστούς χώρους.

Οι θήκες αυγών κατσαρίδας περιέχουν 8-12 κατσαρίδες που αναπτύσσονται. Ένα ώριμο θηλυκό μπορεί να παράγει μια νέα αυγοθήκη κάθε μήνα για σχεδόν ένα χρόνο.

Οσμή

Οι κατσαρίδες παράγουν μια μυρωδιά μούχλας που μπορεί να γίνει πιο έντονη καθώς αυξάνεται η προσβολή.

Τι να προσέξετε για να αποθήσετε τις μεγάλες κατσαρίδες από το σπίτι

 • Αφαιρέστε τα χυμένα και εκτεθειμένα τρόφιμα, ειδικά κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές.
 • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία.
 • Μην αφήνετε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη.
 • Βγάζετε τα σκουπίδια τακτικά και δέστε ώστε να είναι πολύ καλά σφραγισμένα.
 • Πετάξτε παλιά κουτιά και εφημερίδες που χρησιμεύουν ως καλές κρυψώνες και είναι δύσκολα μέρη για αντιμετώπιση.
 • Καθαρίζετε και σκουπίζετε τακτικά, ειδικά πίσω από ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνους μικροκυμάτων, τοστιέρες και ψυγεία.
 • Μην αφήνετε τρόφιμα στα υπνοδωμάτια και στα σαλόνια.
 • Διατηρήστε τα υπόγεια και τους αποθηκευτικούς σας χώρους στεγνούς.
 • Εντοπίστε και επιδιορθώστε τις διαρροές νερού σε εσωτερικούς χώρους που παρέχουν υγρασία η οποία τις προσελκύει 

Τα συχνά λάθη

 • Να μην τοποθετούνται δολώματα ή τζελ κατσαρίδας σε περιοχές που έχουν ψεκαστεί. Οι κατσαρίδες που ταξιδεύουν πάνω από ψεκασμένες περιοχές θα πεθάνουν πριν προλάβουν να φέρουν το δόλωμα πίσω στη φωλιά.
 • Μην ψεκάζετε το δόλωμα με αεροζόλ ή υγρό εντομοκτόνο γιατί οι κατσαρίδες δε θα το φάνε.
 • Όταν χρησιμοποιούνται τα δολώματα ή τζελ κατσαρίδας, σύμφωνα με το apolymanseis.me φροντίστε να αφαιρέσετε τις ανταγωνιστικές πηγές τροφής και νερού, ώστε οι κατσαρίδες να αναγκαστούν να φάνε το δόλωμα.

 Πηγή: daddy-cool.gr

 

Βελτιστοποιήστε τον έλεγχο των κατσαρίδων τοποθετώντας περισσότερα δολώματα και τοποθετώντας τα πιο κοντά στο σημείο που κρύβονται οι κατσαρίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα δολώματα κατσαρίδων να τοποθετούνται γύρω από τα σημεία πρόσβασης του σπιτιού (είσοδοι, ανοίγματα, σοφίτες, κάτω σκαλοπάτια, γκαράζ) για να αναχαιτίσουν τις κατσαρίδες καθώς ταξιδεύουν από και προς το σπίτι.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Φυσικά, ο πλήρης έλεγχος των κατσαρίδων συνήθως απαιτεί επαγγελματική βοήθεια, ειδικά εάν η προσβολή είναι σταθερά εδραιωμένη και επίμονη. Οι κατσαρίδες δεν είναι περιστασιακά παράσιτα, και όλη τη διάρκεια του έτους είναι δυνατόν να εισβάλλουν στο σπίτι. Η τεχνική μας ομάδα απολυμαντών μπορεί να ελέγξει την τρέχουσα κατάσταση στο σπίτι σας με μια αρχική επίσκεψη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα