Αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα

Η κουζίνα μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε έναν από τους πιο βρώμικους χώρους στο σπίτι λόγω της συχνής και καθημερινής χρήσης της. Άπλυτα πιάτα, πατώματα και πάγκοι λεκέδες είναι τα εμφανή σημεία που συγκεντρώνεται η περισσότερη βρωμιά.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία που λερώνονται χωρίς να φαίνονται, γι' αυτό και ξεχνάτε να τα καθαρίσετε.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Χερούλια, κουμπιά και διακόπτες Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας έχουν χερούλια ή κουμπιά. Ο φούρνος μικροκυμάτων, το χερούλι του ψυγείου, οι διακόπτες των φώτων, τα ντουλάπια, ο βραστήρας κ.ο.κ. Όταν λοιπόν μαγειρεύετε σε αυτά τα σημεία παραμονεύουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. Coli κ.α. Για να τα διατηρήσετε καθαρά καλό είναι να τα καθαρίζετε αμέσως μετά τη χρήση.

Κάθε ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας σας έχει χερούλια ή κουμπιά.

Νεροχύτης

Μπορεί να αφήνετε το νερό να τρέχει άφθονο στον νεροχύτη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα μικρόβια απομακρύνονται από την επιφάνεια, ιδιαίτερα στα σημεία που ενώνεται με τον πάγκο της κουζίνας και γύρω από τα σιφόνια. Κάθε φορά που ετοιμάζετε κάποιο γεύμα, να θυμάστε να καθαρίζετε τον νεροχύτη μαζί με τη βρύση και τα σημεία του πάγκου που βρίσκονται γύρω από αυτόν.

Μπορεί να τρέχει άφθονο το νερό στον νεροχύτη σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα μικρόβια απομακρύνονται από την επιφάνεια.

Σφουγγάρια και πετσέτες

Τα αντικείμενα αυτά  συσσωρεύουν βακτήρια που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία. Για να διατηρηθούν καθαρά πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Μπορείτε, επίσης, να δείτε έναν έξυπνο τρόπο για να απολυμάνετε το σφουγγάρι της κουζίνας σας μέσα σε 5 λεπτά.

Σχεδόν σε όλα τα σπίτια βρίσκονται σφουγγάρια, βούρτσες για τρίψιμο του νεροχύτη και υφασμάτινες πετσέτες.

Ψυγείο

Εκτός από το χερούλι που είναι από τα πιο βρώμικα σημεία του ψυγείου, η αλήθεια είναι πως τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και στο εσωτερικό του ψυγείου σας, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποθηκεύονται στο ψυγείο σας φέροντας βακτήρια και μικρόβια τα οποία παραμένουν στο ράφι ή στο συρτάρι του ψυγείου ακόμα και όταν τα τρόφιμα αυτά απομακρυνθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας, αλλά και τα συσκευασμένα προϊόντα, όπως το γάλα, που πριν ακουμπήσουν το ράφι του ψυγείου σας ακουμπάνε το ράφι του σουπερμάρκετ. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να αφαιρείτε τα ράφια και να τα πλένετε με απορρυπαντικό, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

Εκτός από το χερούλι, η αλήθεια είναι πως τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και στο εσωτερικό του ψυγείου σας,

Επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες κοπής, ειδικά οι ξύλινες, φιλοξενούν αρκετά βακτήρια μέσα στις «χαρακιές» που προκύπτουν από την χρήση. Γι' αυτό καλό είναι να έχετε δύο διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μία για τα φρούτα και τα λαχανικά και μία για τα κρέατα, ώστε να μην μεταφέρονται τα μικρόβια. Μετά από κάθε χρήση πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε καλά.

Οι επιφάνειες κοπής, ειδικά οι ξύλινες, φιλοξενούν αρκετά βακτήρια μέσα στις «χαρακιές» που προκύπτουν από την χρήση.

Καφετιέρες, μπλέντερ και μικροσυσκευές

Ακόμα και αν το νερό είναι καθαρό, όταν μένει σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως αυτό της καφετιέρας σας, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Κάποιες ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να καθαρίζονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται. Αν, όμως, αυτό σας δυσκολεύει, καθιερώστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές με ζεστό νερό και ξίδι.

Μπουκάλια νερού

Τα μπουκάλια νερού που έχετε στο ψυγείο για να διατηρούν κρύο το νερό σας, χρειάζονται πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να μην αναπτυχθούν βακτήρια.

Πάγκος κουζίνας

Ο πάγκος της κουζίνας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά τη μέρα. Επίσης μην τον καθαρίζετε με το σφουγγάρι των πιάτων, αλλά με ένα άλλο σφουγγαράκι με το οποίο θα πλένετε μόνο τον πάγκο σας, ειδάλλως είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν βακτήρια στα πιάτα σας.

Αλατιέρα και πιπεριέρα

Αν χρησιμοποιείτε την αλατιέρα και την πιπεριέρα σας όταν μαγειρεύετε (που συνήθως τότε χρησιμοποιούνται) τότε μεταφέρετε οτιδήποτε υπάρχει στα χέρια σας πάνω σε αυτά. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τις καθαρίζετε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά που θα τις χρησιμοποιήσετε δεν θα μεταφέρουν βακτήρια στο γεύμα σας.

Πηγή: spirossoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα