Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε τις φρέσκες ντομάτες

Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε τις φρέσκες ντομάτες

Οι ώριμες ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται όλες με παρόμοιο τρόπο, ενώ οι πράσινες/άγουρες ντομάτες απαιτούν λίγη περισσότερη δουλειά για να βοηθήσετε στην ωρίμανσή τους. Οι υπερώριμες ντομάτες έχουν επίσης τις δικές τους ειδικές απαιτήσεις αποθήκευσης.

Είτε αγοράζετε τις ντομάτες σας από την αγορά είτε τις μαζεύετε φρέσκες από τον κήπο, θα πρέπει να τηρείτε κατάλληλες τεχνικές αποθήκευσης για να διατηρήσετε την ποιότητά τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ώριμες ντομάτες
 
Οι ώριμες, φρέσκες ντομάτες είναι καλύτερα να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο. Θερμοκρασίες κάτω των 10°C κάνουν την υφή τους σπογγώδη και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια γεύσης. Θα πρέπει να καταναλωθούν εντός 2-3 ημερών μετά την αγορά ή τη συγκομιδή για την καλύτερη ποιότητα. Αποθηκεύστε τις ώριμες ντομάτες σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και με την πλευρά του στελέχους (κοτσάνι) προς τα επάνω για να μειώσετε το μαλάκωμα.

Ορισμένες ποικιλίες ντομάτας καλλιεργούνται με χαρακτηριστικά που παρατείνουν τη διάρκεια αποθήκευσής τους. Αυτές οι ντομάτες μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 5 ημέρες πριν από την κατανάλωση.

Άγουρες ντομάτες

Οι πράσινες (άγουρες) ντομάτες απαιτούν διαφορετική προσέγγιση αποθήκευσης, διότι θέλουμε να ωριμάσουν πριν την κατανάλωση. Στρώστε ένα χαρτόκουτο με εφημερίδες και στη συνέχεια τοποθετήστε τις ντομάτες σε μία στρώση πάνω στο χαρτί με το στέλεχος προς τα κάτω. Αποθηκεύστε τις σε δροσερό, αλλά όχι κρύο, μέρος μέχρι να γίνουν εντελώς κόκκινες. Οι πράσινες ντομάτες μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε μια χάρτινη σακούλα παντοπωλείου με το στέλεχος προς τα κάτω. Προσθέστε ένα ώριμο μήλο στη σακούλα, για να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης. Μόλις οι ντομάτες είναι εντελώς κόκκινες, μπορούν να αφαιρεθούν και να αποθηκευτούν ως ώριμες ντομάτες.

Υπερώριμες ντομάτες

Η μοναδική φορά που συνιστάται η συντήρηση στο ψυγείο είναι όταν μια ντομάτα είναι υπερώριμη, κάτι που υποδεικνύεται από ελαφρώς απαλή σάρκα και πολύ έντονο κόκκινο χρώμα. Η ψύξη μπορεί να διατηρήσει τέτοιες ντομάτες σε αυτή την κατάσταση για μερικές επιπλέον ημέρες και η απώλεια γεύσης θα είναι ελάχιστη, αρκεί η αποθήκευση στο ψυγείο να μην ξεπεράσει τις 3 ημέρες.

Για να αποθηκεύσετε τις υπερώριμες ντομάτες στο ψυγείο, τοποθετήστε τις μέσα σε μια χάρτινη ή πλαστική σακούλα για να μειώσετε την απώλεια υγρασίας και να διατηρηθούν ζουμερές. Κάντε μερικές σχισμές στο σακουλάκι και μετά τοποθετήστε το στο συρτάρι του ψυγείου για τα λαχανικά. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν μέσα σε πλαστικό δοχείο/μεμβράνη, εφόσον έχουν αγοραστεί με αυτόν τον τρόπο από το ράφι. Βγάζουμε τη ντομάτα από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν την καταναλώσουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ξαναπάρει λίγη γεύση.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα