Πέντε βήματα για να έχετε πάντα ένα καθαρό στρώμα

Πέντε βήματα για να έχετε πάντα ένα καθαρό στρώμα

Όσο πιο αφράτο και καθαρό διατηρείτε το στρώμα του κρεβατιού σας τόσο πιο άνετα και καλά θα κοιμάστε. Δείτε τα 5 βήματα που θα σας εξασφαλίσουν έναν ύπνο χωρίς μικρόβια και βρωμιά. 

 1. Αφήστε το στρώμα να αεριστεί καλά κάθε φορά που αλλάζετε σεντόνια.
 2. Καλό είναι να το αναποδογυρίζετε περίπου κάθε έξι μήνες. Είναι σημαντικό να θυμάστε από ποιες πλευρές το έχετε ήδη γυρίσει, ώστε σιγά σιγά να γυρίσουν όλες οι πλευρές του (πάνω-κάτω, μπροστά-πίσω). Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το σχήμα του και η ελαστικότητά του.
 3. Όταν το σηκώνετε για να το γυρίσετε, αν έχετε χρόνο (και βοήθεια) είναι πολύ καλό να το βγάζετε στο μπαλκόνι για μερικές ώρες, στον ήλιο γιατί οι ακτίνες του καίνε τα μικρόβια και το αποστειρώνουν.
 4. Στα καταστήματα θα βρείτε διάφορα προϊόντα (βιολογικά και μη) κατά των ακάραιων. Κάντε την επιλογή σας και ψεκάστε το στρώμα πριν το ξαναβάλετε στη θέση του.
 5. Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά καλύμματα κάτω από τα σεντόνια και επάνω από τα ξύλα. Δεν αφήνουν το στρώμα να αναπνέει, συγκρατούν υγρασία, σκόνη και μουχλιάζουν. Ένα παλιό βαμβακερό σεντόνι είναι το μόνο που χρειάζεστε για να προστατέψετε την επιφάνειά του.

Διαβάστε επίσης τέσσερις συμβουλές από τους ειδικούς:

 1. Σκουπίζετε συχνά το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα. Τραβάει τη σκόνη και κρατάει καθαρό το στρώμα, ώστε με τον ιδρώτα, την υγρασία ή σε περίπτωση που βραχεί δεν θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα στρώμα βρομιάς.
 2. Φρεσκάδα και (γενική) καθαριότητα. Χρησιμοποιείτε ένα απορρυπαντικό ενζύμων. Τα ένζυμα είναι πολύπλοκες οργανικές ενώσεις πρωτεϊνικής φύσης  που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά, βοηθώντας στη διάσπαση δύσκολων λεκέδων, όπως αυτοί από γρασίδι και αίμα. Τα προϊόντα χωρίς  ένζυμα είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένους τύπους λεκέδων. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό και περάστε το στρώμα και από τις δύο πευρές με ένα πανί. Αφήστε το να στεγνώσει καλά στον ήλιο.
  Προσοχή: Προχωρήστε σε αυτή τη διαδικασία αφού το έχετε τινάξει καλά ή το έχετε καθαρίσει με την ηλεκτρική σκούπα. Δεν χρειάζεται να το μουσκέψετε, κάντε απλώς μεγάλες κάθετες ή οριζόντιες κινήσεις.
 3. Συνταγή για λεκέδες που δεν γνωρίζετε τι είναι. Επιλέξτε ένα καθαριστικό με βάση το λεμόνι ή το ξίδι. Ψεκάστε το επάνω στον λεκέ, αφήστε το να δράσει για λίγο και στη συνέχεια τοποθετήστε επάνω του ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό για τα πιάτα. Γενικά μην τρίβετε τους λεκέδες, ίσως να χρειαστεί να επαναλάβετε δυο-τρεις φορές αλλά σταδιακά θα φύγουν.
 4. Συνταγή για λεκέ από αίμα. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ απευθείας επάνω στον λεκέ. Αφήστε το να «αφρίσει» και προχωρήστε σιγά σιγά στον καθαρισμό του με ένα καθαρό πανί και χλιαρό νερό. Αν ο λεκές είναι παλιός δεν θα φύγει αμέσως καθώς θα χρειαστεί επανάληψη. Σκουπίστε καλά με στεγνό πανί για να φύγει η υγρασία και αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν στρώσετε από πάνω το σεντόνι σας.

πηγή: spirossoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα