Μπορεί θεωρητικά να πιστεύεις ότι σε χαλαρώνουν, όμως πρακτικά συμβαίνει το αντίθετο
Το άγχος υπάρχει διάχυτο στην καθημερινότητά μας και παρά την προσπάθειά μας να το διαχειριστούμε, βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά, πολλές φορές αυτό μας «χτυπάει» την πόρτα, αφήνοντάς μας να απορούμε για τον λόγο της εμφάνισής του. Δεν είσαι η μόνη.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το κεφάλαιο άγχος κρύβει πολλές παγίδες, σε πολλές από τις οποίες έχουμε πέσει και εμείς και εσείς. Όταν αναφερόμαστε στο άγχος δεν είναι όλα προφανή και συνεπώς η αιτία που μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστα μπορεί να έχει τις ρίζες της κάπου βαθιά ή κάπου που δεν πηγαίνει το μυαλό μας. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο, όπως λένε οι ειδικοί, ωστόσο οι αποκαλύψεις τους δε σταματούν εδώ.
Ειδικότερα, υπάρχει μια σειρά από συνήθειες που υπάρχουν και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, οι οποίες μας προκαλούν άγχος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να τις αλλάξουμε, βοηθώντας τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει τις σκέψεις που μας ωθούν σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.
5 καθημερινές συνήθειες που σε γεμίζουν άγχος
1.Ζάπινγκ στην τηλεόραση και online shopping
Μπορεί να νομίζεις ότι θα χαλαρώσεις, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν θα συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε μια διέξοδο και σίγουρα το Netflix και το online shopping αποτελούν τρόπους για να χαλαρώσεις, όμως αυτή η χαλάρωση είναι προσωρινή και δεν συγκρίνεται με τη δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης.
Ο ψυχοθεραπευτής Σαντάφ Σεντίγκι υποστηρίζει ότι η καταστολή αρνητικών σκέψεων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει βάση της κακής ψυχικής υγείας και να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα, που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Ακόμα, αναφέρει πως τα δυνατά συναισθήματα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και έτσι προτείνει αντί να καθίσουμε στον καναπέ μας και να «λιώσουμε» μπροστά στην τηλεόραση, να βγούμε μια βόλτα για περπάτημα ή τρέξιμο και να πάρουμε καθαρές αναπνοές, ώστε να καθαρίσει το σύστημά μας.
Ένα ζεστό ντους μετά την επιστροφή στο σπίτι μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να μειώσει την ένταση που νιώθουμε.
2.Το να πιέζεις τον εαυτό σου ότι όλα είναι καλά
Οι αρνητικές σκέψεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι στη ζωή μας, αφού είμαστε απλώς άνθρωποι και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όσα εμφανιστούν στην πορεία μας. Το να πιέζεις τον εαυτό σου, λοιπόν, ότι όλα είναι καλά ενώ δεν είναι και να προσπαθείς να διαγράψεις αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σου, σου δημιουργεί περισσότερο άγχος χωρίς να το καταλαβαίνεις, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.
Την επόμενη φορά που γκρίζες σκέψεις θα κατακλύσουν το μυαλό σου, προσπάθησε να καταλάβεις από που προέρχονται και να δώσεις απαντήσεις, βγάζοντάς τες από τη ζωή σου μια και καλή. Η απόφασή σου να τις αγνοείς όχι μόνο δεν θα σε ωφελήσει, αλλά εν τέλει θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον σου.
3.Το να ζητάς τη γνώμη πολλών ανθρώπων
Είναι πολύ όμορφο να θέλεις να μοιράζεται όσα συμβαίνουν στη ζωή σου με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Όταν, όμως, πρόκειται για σοβαρά θέματα, τα οποία σε προβληματίζουν, καλό θα ήταν να τα μοιράζεται με λίγους και καλούς, των οποίων τη γνώμη εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις πως θέλουν το καλό σου.
Το να μοιράζεσαι τον προβληματισμό σου με πολύ κόσμο και να ακούς τη γνώμη διαφόρων ατόμων πιο πολύ θα σε μπερδέψει παρά θα σε βοηθήσει. Ακόμα, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από όσα νιώθεις εσύ και να σε βάλει σε μονοπάτια που δεν θα έμπαινες, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
4. Οι λευκοί ήχοι
Μπορεί για τον ύπνο - τόσο των ενηλίκων όσο και των μωρών - να λειτουργούν τέλεια, όταν όμως πρόκειται για το άγχος, οι λευκοί ήχοι δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει, διότι η σκέψη πολλών ανθρώπων «τρέχει» σε περίεργα μονοπάτια, ακούγοντας τους εν λόγους ήχους, με αποτέλεσμα να αγχώνονται και να μην ηρεμούν. Αντίθετα, μία playlist με τα αγαπημένα τους χαλαρά τραγούδια είναι ιδανική.
5. Το να γεμίζεις το πρόγραμμά σου με δουλειές
Μπορεί η δουλειά να μας αποτρέπει πολλές φορές από τις δυσάρεστες σκέψεις, αφού το μυαλό μας είναι προσηλωμένο στην εργασία, ωστόσο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν φτάσουμε στο σημείο να πάθουμε υπερκόπωση. Η δουλειά δεν διώχνει το άγχος ίσα- ίσα που αν γεμίσεις το ημερολόγιό σου με υποχρεώσεις, αυτό θα αυξηθεί και εσύ θα προσπαθείς να τα προλάβεις όλα.
Άλλαξε στάση, ρίξε ρυθμούς και βάλε στο πρόγραμμά σου μόνο όσα μπορείς να κάνεις. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Άρχισε να λες όχι σε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα να γίνουν σήμερα και προσπάθησε να φτιάχνεις λίστες με το πρόγραμμα κάθε εβδομάδας, προκειμένου να ταξινομείς τις υποχρεώσεις σου και να γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή όσα έχεις να κάνεις.