Φτιάξτε εκμέκ με τσουρέκια που περίσσεψαν το Πάσχα

Φτιάξτε εκμέκ με τσουρέκια που περίσσεψαν το Πάσχα

Εκμέκ με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη! Σας περίσσεψε τσουρέκι; Δείτε μια εύκολη συνταγή για να το αξιοποιήσετε έξυπνα και νόστιμα!

Για το σιρόπι
300 γρ.  νερό
250 γρ.  κρυσταλλική ζάχαρη
 φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη βάση
10 φέτες τσουρέκι
1 κ.σ. βούτυρο

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
200 γρ.  κρυσταλλική ζάχαρη
6  κρόκους, από μεσαία αβγά
100 γρ.  κορν φλάουρ
1/4 κ.γ.  μαστίχα
1/2 κ.γ.  μαχλέπι
1/2 κ.γ.  κάρδαμο (κακουλέ)
1 κ.γ.  εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ.  βούτυρο, παγωμένο

Για τη σύνθεση
400 γρ.  σαντιγί
100 γρ.  φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
 
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIP

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για το σιρόπι
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
 
Για τη βάση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. βούτυρο.
Βάζουμε τις μισές φέτες από το τσουρέκι και ψήνουμε για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες φέτες.
Απλώνουμε το τσουρέκι σε ταψί 25x32 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας.
Περιχύνουμε με το σιρόπι, αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί.

Για την κρέμα πατισερί
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε τα 900 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε.
Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τον κακουλέ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και προσθέτουμε και τη βανίλια.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό.
Απλώνουμε τη σαντιγί με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί μας.
Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα