Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε μαζί, σύμφωνα με ειδικό

Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε μαζί, σύμφωνα με ειδικό

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι σημαντική για να διατηρηθούν φρέσκα και να μην αλλοιωθούν γρήγορα. Ειδικά με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, όλοι μας θέλουμε να διατηρήσουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να γνωρίζετε ποια τρόφιμα, ειδικά ποια φρούτα και λαχανικά, δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί. Ακόμα κι αν είστε οργανωμένοι στην κουζίνα σας, ίσως δεν γνωρίζετε ποιοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να επιταχύνουν την ωρίμανση ή την αλλοίωση των προϊόντων σας.

 
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να αποθηκεύετε ποτέ μαζί
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο είναι σημαντική για να διατηρηθούν φρέσκα και να μην αλλοιωθούν γρήγορα.

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ μαζί:

Κρέας και ωμά πουλερικά
Μανιτάρια με κρεμμύδια ή σκόρδο
Παραγωγοί αιθυλενίου με προϊόν ευαίσθητο στο αιθυλένιο
Τρόφιμα με άλλες προμήθειες

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή οργάνωση του ψυγείου σας:
Κρέας και ωμά πουλερικά

Ποτέ μην αποθηκεύετε ωμό κρέας ή πουλερικά δίπλα σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η chef Molly Gordon από τη Νότια Καρολίνα τονίζει τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων και προτείνει την αποθήκευση του ωμού κρέατος σε χαμηλότερο ράφι από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

 
Μανιτάρια με κρεμμύδια ή σκόρδο

Λόγω της πορώδους τους φύσης, τα μανιτάρια απορροφούν εύκολα οσμές από άλλα τρόφιμα. Για να διατηρήσουν τη γεύση τους, αποθηκεύστε τα σε χάρτινη σακούλα. «Αν αποθηκεύετε μανιτάρια κοντά σε κρεμμύδια ή σκόρδο, τα μανιτάρια σας θα έχουν γεύση σαν κρεμμύδι και σκόρδο», εξηγεί η Gordon.

Μπαχαρικά

Αποθηκεύστε τα μπαχαρικά σε ένα δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι. Αποφύγετε να τα τοποθετείτε πάνω από τη σκεύη του μαγειρέματος γιατί η θερμότητα αλλοιώνει την ποιότητά τους. «Δεν θα συνιστούσα να αποθηκεύετε μπαχαρικά σε θερμό μέρος στην κουζίνα, επειδή η θερμότητα θα τα αλλοιώσει. Καλό είναι να τα διατηρήσετε δροσερά και στεγνά», λέει η Gordon.

Φρούτα και λαχανικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια φρούτα και λαχανικά παράγουν αιθένιο και ποια είναι ευαίσθητα στο αέριο αυτό για να αποθηκεύονται μαζί και να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο.

Προϊόντα που παράγουν αιθένιο:

αβοκάντο,
μήλα,
μπανάνες,
ροδάκινα,
πεπόνι,
ακτινίδια,
αχλάδια,
ντομάτες,
καρότα

Προϊόντα ευαίσθητα στο αιθένιο: 

μπρόκολο,
λάχανο,
αγγούρι,
μελιτζάνα,
κρεμμύδι,
λεμόνι,
μαρούλι,
σπανάκι

Η οργανική ένωση αιθένιο ή αιθυλένιο επιταχύνει την ωρίμανση των φρούτων και λαχανικών. Αποθηκεύοντας τα ευαίσθητα προϊόντα μακριά από αυτά που παράγουν αιθένιο, διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

«Τρόφιμα όπως το αβοκάντο και τα μήλα εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου», εξηγεί η Gordon. «Επομένως, δεν θέλετε για παράδειγμα να τοποθετείτε τα μήλα δίπλα στο μαρούλι, επειδή το αέριο αιθυλένιο θα κάνει τα προϊόντα που βάζετε δίπλα να ωριμάσουν πολύ γρήγορα».

Η Gordon λέει ότι οι καταναλωτές μπορούν μερικές φορές να χρησιμοποιήσουν το αιθυλένιο προς όφελός τους. «Είναι καλή λύση αν θέλετε να ωριμάσετε τα τρόφιμα πολύ γρήγορα», λέει. «Αλλά αν δεν το επιθυμείτε, αποφύγετε να βάζετε ευαίσθητα προϊόντα δίπλα σε προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο».

Διαχωρισμός τροφίμων και άλλων προϊόντων

Όλα τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά από μη βρώσιμα είδη, όπως απορρυπαντικά ή σακούλες σκουπιδιών. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ντουλάπι για να αποθηκεύσετε προϊόντα καθαρισμού και την τροφή για ζώα.

Κρατώντας το ψυγείο σας οργανωμένο, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα τρόφιμά σας διατηρούνται φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση για μεγαλύτερο διάστημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα