Δόντια: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Δόντια: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Υγιή δόντια χωρίς οδοντόβουρτσα δεν γίνεται. Για να είναι και ασφαλής η οδοντόβουρτσα μας πρέπει όμως να φυλάσσετα και στις κατάλληλες συνθήκες. Και να την αλλάζουμε τακτικά. Υπάρχουν επίσημες οδηγίες για το πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας. Κι αν θέλουμε σωστή στοματική υγεινή θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε.

Δόντια και οδοντόβουρτσα
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά κάθε φορά, και να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή πιο συχνά αν παρατηρείτε ιδιαίτερη φθορά στις τρίχες. Η αποτελεσματικότητα της οδοντόβουρτσάς σας μειώνεται όσο φθείρονται οι τρίχες. Ενδεχομένως ο καλύτερος εμπειρικός κανόνας είναι μια φορά το τρίμηνο.
Εκτός από την φθορά των τριχών υπάρχει και ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για αλλαγή οδοντόβουρτσας. Μικρόβια και βακτήρια συγκεντρώνονται στις τρίχες με την πάροδο του χρόνου.
Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής και την αποτελεσματικότητα της οδοντόβουρτσας σας, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό –και για λόγους υγιεινής– το καλό ξέπλυμα μετά από κάθε χρήση για να αφαιρείται η οδοντόκρεμα, διάφορα άλλα υπολείμματα, αλλά και βακτήρια και σάλιο, και πιθανόν και αίμα.
Για την αποθήκευση συμβουλεύουν η οδοντόβουρτσα να τοποθετείται σε όρθια θέση, καθώς έτσι στεγνώνει καλύτερα. Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σε κλειστό δοχείο (ακόμα και με τα μόνο γύρω από την κεφαλή της βούρτσας) προωθεί την ανάπτυξη μικροβίων περισσότερο από το να την αφήσετε εκτεθειμένη στον αέρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας. Ορισμένα μοντέλα ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σας ειδοποιούν μετά από συγκεκριμένο αριθμό χρήσεων πως έφτασε η ώρα της αλλαγής.

Σε ορισμένες κλασικές οδοντόβουρτσες υπάρχουν επίσης ειδικές τρίχες, οι οποίες χάνουν σταδιακά το χρώμα τους με τη χρήση, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να αντικατασταθεί. Μπορείτε βέβαια απλώς να ορίσετε μια υπενθύμιση στο κινητό σας ή αν είστε πιο παραδοσιακοί, να σημειώσετε στο ημερολόγιο την ημερομηνία αλλαγής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα