Μικροβιολόγος εξηγεί γιατί πρέπει να βγάζεις τα ρούχα σου όταν επιστρέφεις σπίτι

Μικροβιολόγος εξηγεί γιατί πρέπει να βγάζεις τα ρούχα σου όταν επιστρέφεις σπίτι

Όσο «καθαρά» κι αν φαίνονται μερικά ρούχα, γεμίζουν μικρόβια.

Μπαίνεις σπίτι, αργά το βράδυ μετά τη δουλειά. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να βγάζεις κατευθείαν τα ρούχα σου. Και είναι λογικό. Γιατί όσο «καθαρά» κι αν φαίνονται μερικά ρούχα, γεμίζουν μικρόβια – ειδικά εάν χρησιμοποιείς μέσα μαζικής μεταφοράς. Πόσο βρόμικα είναι όμως αυτά τα ρούχα; Είναι τόσο βρόμικα ώστε να αποτελούν «απειλή» εάν δεν τα βγάλεις κατευθείαν μόλις μπεις στο σπίτι;

«Γενικά συνιστώ να καθαρίζει κάποιος τα ρούχα που φοράει σε εξωτερικούς χώρους περίπου μία φορά την εβδομάδα» δήλωσε ο Τσαρλς Γκέρμπα, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο The Post, την Πέμπτη. Ο ίδιος, σημείωσε ότι «οι άνθρωποι τείνουν να παραμελούν τον καθαρισμό συγκεκριμένων ειδών, όπως τα χειμωνιάτικα παλτό». Αλλά, αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να συσσωρευτούν ιοί και βακτήρια σε συγκεκριμένα ρούχα. «Η έκθεση στα μικρόβια είναι υψηλή σε κλειστούς δημόσιους χώρους όπως το μετρό και ο ηλεκτρικός», είπε ο ειδικός.

Η πιθανότητα να «αρρωστήσεις» εάν δεν αλλάξεις τα ρούχα όταν μπεις σπίτι

«Η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος επειδή δεν αλλάζει αμέσως τα ρούχα του, όταν μπαίνει σπίτι, φαίνεται μικρή», σημείωσε από την πλευρά του στην Washington Post ο Γκράχαμ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ένας είδος «υποχρέωσης» το να διαχωρίζει κανείς το καθαρό από το βρώμικο ρούχο μόλις μπει σπίτι. Τα μικρόβια, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να επιζήσουν στα συνθετικά υφάσματα έως και 206 ημέρες, και στα βαμβακερά μέχρι και δύο μήνες. Από την άλλη, η σαλμονέλα μένει μέχρι 5 ώρες στα βαμβακερά υφάσματα.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα