Φυτό: Τα 3 άνθη που δεν πρέπει να αγγίξεις στον δρόμο

Φυτό: Τα 3 άνθη που δεν πρέπει να αγγίξεις στον δρόμο

Μπορεί να είναι πανέμορφα και να γεμίζουν τον χώρο μας δίνοντας χρώμα και προκαλώντας χιλιάδες θετικά συναισθήματα, αυτοί που ασχολούνται ωστόσο με τα φυτά, γνωρίζουν και την άλλη τους πλευρά, την πιο σκοτεινή. Δεν είναι λίγα αυτά που κρύβουν μέσα τους δηλητήριο κι αν τυχόν και… μπορεί να πάθεις πολλά.

Gloriosa

Ξεκινάμε με το πρώτο που είναι αρκετά σπάνιο. Είναι επικίνδυνο φυτό μόνο αν το δηλητήριό του, που περιέχεται σε όλα του τα μέρη, εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα σε μεγάλες ποσότητες. Το δηλητήριο Gloriosa προκαλεί σοβαρή ναυτία, διάρροια, έμετο, σε δύσκολες περιπτώσεις απώλεια μαλλιών, αιμορραγικές διαταραχές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νεφρικής βλάβης.

Προκαλούν από απώλεια μαλλιών μέχρι εγκεφαλική νάρκη – Τα 3 φυτά που δεν πρέπει να έχεις στο σπίτι σου

Τώρα πάμε στα δυο πιο… πιθανά να «πέσεις πάνω»…

Πικροδάφνη

Το φυτό αυτό (Nerium oleander) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχυστεί με την μαγειρική δάφνη, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Είναι ένα φυτό αρκετά συχνό στη φύση και πολλές φορές το βρίσκουμε σαν καλλωπιστικό σε κήπους. Η πικροδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει εως και τα 4m. Ξεχωρίζει από τα λευκά η ροδόχρωμα άνθη του και τα φύλλα του, που είναι μακρόστενα (λογχοειδή) σκούρα και σκληρά, με χαρακτηριστικές εγκάρσιες παράλληλες γραμμώσεις. Το φυτό αυτό το βρίσκουμε κατά μήκος ρεμάτων η χειμάρρων σε ξηροθερμικές περιοχές. Επίσης είναι πολύ συχνό καλλωπιστικό είδος οπότε πολύ πιθανόν να το βλέπουμε σε κήπους μέσα σε πόλεις.

Η κατανάλωση ακόμα και ενός φύλλου αρκεί για να προκαλέσει θάνατο σε μικρά παιδιά και μεγαλύτερες δόσεις για ενήλικες. Συγκεκριμένα οι τοξικές ιδιότητες του φυτού οφείλονται στον γαλακτώδη χυμό του που περιέχει την ουσία ολεανδρίνη. Η ουσία αυτή δρα ως καρδιακό γλυκοσίδιο, αναστέλλωντας τις αντλίες Na-K των μύων της καρδιάς. Αυτό προκαλεί μια σειρά από φυσιολογικές δυσλειτουργίες που τελικά οδηγούν στην συσσώρευση ασβεστίου στα μυοκύτταρα και την ισχυρή σύνδεση των ινιδίων ακτίνης και μυοσίνης. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει την καρδιακή συστολή και μπορεί να προκαλέσει από αρρυθμία μέχρι και θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια.

 
Η επαφή του χυμού με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει:

Φουσκάλες
Ερεθισμό
Πόνο
Η κατανάλωση του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε:

Κοιλιακό άλγος
Εμετό
Διάρροια
Διαταραχές της όρασης
Ταχυκαρδία
Καρδιακή δυσλειτουργία

Κώνειο

Το φυτό κώνειο το στικτόν (Conium maculatum) είναι ίσως το πιο διάσημο δηλητηριώδες φυτό της Ελλάδας, αφού το ήπιε ο Σωκράτης όταν καταδικάστηκε σε θάνατο. Η δραστική δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι το αλκαλοειδές κωνείνη. Η ουσία αυτή θεωρείται από τα πιο ισχυρά φυτικά δηλητήρια και μάλιστα είναι αρκετά πτητική, όποτε εξαφανίζεται γρήγορα από τα εκχυλίσματα της και δύσκολα μπορεί να βρεθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Το κώνειο είναι ένα ποώδες φυτό με ύψος από 50cm εως και 2,5m. Τα άνθη του αναπτύσσονται σε ταξιανθίες σκιάδια, και είναι μικρά, λευκά με πέντε πέταλα και χωρίς σέπαλα. Έχει μία βαριά οσμή, που θυμίζει ούρα ποντικών και γίνεται εντονότερη με την σύνθλιψη των φύλων και καρπών του. Έχει γεύση πικρή που προκαλεί ναυτία. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες φυσικές εκτάσεις και γενικά σε υγρούς και σκιερούς τόπους. Είναι αρκετά διαδεδομένο στην Αττική και Μεγαρίδα.

Η κωνείνη ανήκει στα γαγγλιοπληγικά φάρμακα, δηλαδή πλήττει το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Δρα κυρίως στα νεύρα των περιφερειακών κινητικών μυών και στα τελευταία στελέχη του νωτιαίου μυελού, προκαλώντας παράλυση. Συγκεκριμένα το κώνειο προκαλεί:

Απώλεια μυϊκής δύναμης
Άμβλυνση της περιφερειακής όρασης
Ακούσιο τρόμο και σπασμούς από την ανακλαστική δύναμη του νωτιαίου μυελού
Εγκεφαλική νάρκη

/eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα