Τα 5 κορυφαία μπαχαρικά του φθινόπωρου και του χειμώνα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο

Τα 5 κορυφαία μπαχαρικά του φθινόπωρου και του χειμώνα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο

Τα 5 κορυφαία μπαχαρικά του φθινόπωρου και του χειμώνα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο
 
Τα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο συστατικό της ιστορίας της ανθρωπότητας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής και της γαστρονομίας, προσφέροντας νοστιμιά και γεύση σε κάθε πιάτο, ενώ οι ευεργετικές τους ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί απο πλήθος επιστημονικών μελετών.

Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι σχεδόν επιβεβλημένο να αποτελούν μέρος των συνταγών μας. Τα βότανα προέρχονται κυρίως από τα πράσινα φύλλα φυτών ή λαχανικών. Τα μπαχαρικά προέρχονται από άλλα μέρη φυτών και δέντρων. Για παράδειγμα, η κανέλα προέρχεται από το σκληρό εξωτερικό κάλυμμα από φυτά κανέλας. Το μπαχαρικό τζίντζερ προέρχεται από το μέρος του τζίντζερ φυτό που φυτρώνει υπόγεια! 

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, σε μια εποχή όπου τα μπαχαρικά μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε σούπερ μάρκετ, πόσο πολύτιμα ήταν κάποτε, αναφέρει η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, MSc, MBA, SRD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος.

Πόλεμοι έγιναν, περιουσίες έγιναν και χάθηκαν, ανακαλύφθηκαν νέοι κόσμοι και χτίστηκαν πολιτισμοί για το εμπόριο μπαχαρικών. Τα μπαχαρικά ήταν κεντρικά σε όλες τις σημαντικές πτυχές της ζωής: την ομορφιά (ως άρωμα), την υγεία (ως φάρμακο), την πνευματική ζωή (μέσω του ρόλου τους στο τελετουργικό) και, φυσικά, τη διατροφή (ως καρύκευμα). Από τις βασιλικές πορτοκαλί κλωστές του σαφράν μέχρι τον ζεστό, ξυλώδη φλοιό που έκανε κανέλα, έκαναν το φαγητό αξέχαστο και νόστιμο. Το γεγονός ότι προέρχονταν από μακρινά μέρη τους πρόσθεσε αξία. Τα εξωτικά μπαχαρικά προκάλεσαν ξένες χώρες και ξεσήκωσαν τη φαντασία.

Ιστορικά, η έλλειψη φρέσκων προϊόντων τους χειμερινούς μήνες οδήγησε τους ανθρώπους να βασίζονται περισσότερο στα μπαχαρικά. Οι χειμερινοί μήνες μπορούν να χαρακτηριστούν από τα πλούσια, χορταστικά και ζεστά αρώματα που δημιουργήθηκαν από μια επιλογή από κλασικά μπαχαρικά γνωστά ως χειμερινά μπαχαρικά. Σε αυτόν τον τίτλο περιλαμβάνονται γλυκάνισος, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, δαντέλα, πράσινο κάρδαμο, γαρύφαλλο, κανέλα και τζίντζερ.

 
Τα 5 κορυφαία μπαχαρικά
Ας κάνουμε μια βαθύτερη βουτιά σε κάποια από αυτά τα μπαχαρικά, καθώς και τα οφέλη που προσφέρουν! ...

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα