8 μυστικά για καθαρό σπίτι σε χρόνο ρεκόρ αν περιμένετε επισκέψεις

8 μυστικά για καθαρό σπίτι σε χρόνο ρεκόρ αν περιμένετε επισκέψεις

Σίγουρα θα σας έχει συμβεί αρκετές φορές. Ξαφνικά μαθαίνετε ότι ο γείτονάς σας, η πεθερά σας ή ο κολλητός θα έρθει στο σπίτι σας σε μισή ώρα. Όμως, η είσοδός σας είναι γεμάτη παπούτσια, ο νεροχύτης της κουζίνας σας είναι γεμάτος από πιάτα με υπολείμματα τροφών ή οι τρίχες της γάτας σας καλύπτουν πολλά σημεία στον καναπέ του σαλονιού σας.

Σε αυτή την περίπτωση πως μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται καθαρό εάν δεν έχετε χρόνο και βοήθεια για να καθαρίσετε; «Εάν βιάζεστε να κάνετε τα πράγματα να φαίνονται τακτοποιημένα και καθαρά στο σπίτι, είναι πραγματικά θέμα αντίληψης», λέει η Becky Rapinchuk, η οποία διευθύνει το blog Clean Mama. «Επικεντρωθείτε στα σημεία που θα καθίσουν οι επισκέπτες και όχι σε γενικό καθαρισμό του σπιτιού».

Ακολουθούν 8 κόλπα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στην καθαριότητα προκειμένου να φαίνεται καθαρό το σπίτι σε χρόνο ρεκόρ.

1. Σκεφτείτε ποιος έρχεται σπίτι και για ποιο λόγο
2. Απαλλαγείτε από την αταξία στο σπίτι
3. Δώστε έμφαση στο σωστό φωτισμό
4. Βελτιώστε την εμφάνιση των υφασμάτων στο σπίτι
5. Καθαρίστε τις επιφάνειες
6. Δώστε προσοχή στο άρωμα των χώρων
7. Προσθέστε φυτά ή λουλούδια στο χώρο
8. Προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά που θα δεχτείτε επισκέψεις

Σκεφτείτε ποιος έρχεται σπίτι και για ποιο λόγο

Πριν ξεκινήσετε έναν άσκοπο καθαρισμό, «σκεφτείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να κάνετε τον καλεσμένο σας να αισθάνεται άνετα στον χώρο», λέει η KC Davis, σύμβουλος και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό ενώ πνίγεστε». «Ανησυχώ περισσότερο για την απομάκρυνση των τριχών κατοικίδιων ζώων από τον καναπέ, εάν κάποιος πρόκειται να δει μαζί μου μια ταινία, παρά για τη σκόνη στο πάτωμα ή ένα δαχτυλίδι στην τουαλέτα», λέει η ειδικός. Χρησιμοποιείστε έναν ειδικό κύλινδρο καθαρισμού για να αφαιρέσετε γρήγορα τις τρίχες της γάτας ή του σκύλου από τον καναπέ σας.

Απαλλαγείτε από την αταξία στο σπίτι

Το χάος δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, όπως η βρωμιά και η σκόνη, αλλά είναι κάτι που μπορεί να σχολιάσουν αρνητικά οι επισκέπτες σας. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να επαναφέρετε την τάξη στο σπίτι σας, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του καθαρισμού, είναι να πάρετε ένα καλάθι ρούχων ή άλλο μεγάλο κουτί αποθήκευσης και να ξεκινήσετε να βάζετε μέσα τα πράγματα.

«Τα σημεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η είσοδος, το καθιστικό και η κουζίνα», λέει η Caroline Solomon, επαγγελματίας οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, η οποία δημιουργεί βίντεο στο TikTok με συμβουλές καθαρισμού. «Μπορείτε να βάλετε τα πάντα σε ένα καλάθι σε περίπτωση ανάγκης».

Η Davis τακτοποιεί τα δωμάτια στο σπίτι της χωρίζοντας το χάος σε πέντε κατηγορίες: σκουπίδια, πλυντήριο, βρώμικα πιάτα, χρήσιμα και άχρηστα πράγματα. Όπως αναφέρει η ειδικός βάζει το μυαλό της “στον αυτόματο πιλότο”. «Μπορείτε να τελειώσετε γρήγορα με τις  πρώτες τέσσερις κατηγορίες και στη συνέχεια να πετάξετε όλα τα πράγματα που δεν χρειάζεστε σε ένα καλάθι για να ασχοληθείτε μ’ αυτά αργότερα», συμπληρώνει.

Εάν βιάζεστε, μπορείτε να κρύψετε το καλάθι με τα πράγματα σε ένα δωμάτιο ή ντουλάπα που δεν θα χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες σας ή -όπως κάνει μερικές φορές η Rapinchuk- στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.

Δώστε έμφαση στο σωστό φωτισμό

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους καλά φωτισμένους χώρους ως πιο καθαρούς. Ένα πείραμα του 2013 έδειξε ότι οι άνθρωποι πίστευαν ακόμη και ότι τα σκουπίδια φαίνονταν πιο καθαρά σε έντονο φως. «Αυτό μας ταξιδεύει πίσω στους αρχαίους χρόνους, όταν το φως του ήλιου συνδεόταν με την υγεία», λέει ο Vincent P. Magnini, καθηγητής μάρκετινγκ και διαχείρισης φιλοξενίας στο Longwood University, ο οποίος έχει ερευνήσει την αντίληψη της καθαριότητας.

«Το φυσικό φως είναι το καλύτερο – ανοίξτε τα περσίδες στα παράθυρά σας!». Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο έντονος φωτισμός μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, εάν δεν έχετε ξεσκονιστεί πρόσφατα, οπότε προσέξτε τα σκονισμένα σημεία που είναι ορατά, όπως η τηλεόραση.

Βελτιώστε την εμφάνιση των υφασμάτων στο σπίτι

Βάλτε καθαρές πετσέτες χεριών στο μπάνιο των επισκεπτών και διπλώστε τις ωραία. Στη συνέχεια, τινάξτε τα μαξιλάρια στον καναπέ σας και διπλώστε τυχόν κουβέρτες στο καθιστικό σας. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να ρίξει μια ματιά στο υπνοδωμάτιό σας, στρώστε το κρεβάτι.

Καθαρίστε τις επιφάνειες

Μπορεί το να μαζεύετε ή να βάζετε τα πράγματά σας στη θέση τους, να κάνει μεγάλη διαφορά, όμως δεν μπορεί να κρύψει τις σκόνες στο πάτωμά σας ή τους λεκέδες στον πάγκο της κουζίνας. «Οι άνθρωποι παρατηρούν την καθαριότητα στις πιο ορατές επιφάνειες – τα δάπεδα, τους πάγκοι κουζίνας, τον νιπτήρα της τουαλέτας», λέει η Grace Reynolds, συνιδρύτρια της Αμερικανικής Ένωσης Καθαριστών Σπιτιών. «Επιπλέον, δώστε προσοχή σε οτιδήποτε έχει λάμψη ή μπορεί να φαίνεται θαμπό όπως, οι καθρέφτες ή το τζάμι της μπροστινής σας πόρτας», τονίζει η ειδικός.

Δώστε προσοχή στο άρωμα των χώρων

Αν και πιθανώς δεν χρειάζεστε κάποια επιστημονική έρευνα για να σας αποδείξει ότι το άρωμα λεμονιού συχνά υποδηλώνει φρεσκάδα, μια σειρά ολλανδικών ερευνών το 2005, έδειξε πράγματι ότι τα άτομα συνέδεσαν τα αρώματα εσπεριδοειδών με την καθαριότητα. Σκεφτείτε να ανάψετε ένα κερί με λεμόνι ή πορτοκάλι. 

Η αρωματοθεραπεία, ωστόσο, δεν θα κρύψει τη μυρωδιά ενός βρώμικου κάδου απορριμμάτων στην κουζίνα ή από τα ψάρια που μπορεί να φάγατε χθες το βράδυ. Γι’ αυτό, φροντίστε, επίσης, να αδειάσετε τα σκουπίδια, να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στην οροφή και να «αερίσετε το σπίτι σας ανοίγοντας τα παράθυρα», λέει η Solomon.

Προσθέστε φυτά ή λουλούδια στο χώρο

Μια μελέτη που συνέγραψε ο Magnini το 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι οι εσωτερικοί χώροι με φυτά και άλλο πράσινο ήταν πιο καθαροί από εκείνους χωρίς φυτά. «Δεν είναι λογικό, αλλά τα εσωτερικά φυτά έχουν μια τρελή ψυχολογική δύναμη πάνω μας», λέει ο ειδικός.

Πολλοί επαγγελματίες της καθαριότητας πιστεύουν επίσης ότι η προσθήκη φρέσκων λουλουδιών στο σπίτι σας βοηθά τον χώρο να λάμπει. «Εάν πρόκειται να πάρετε τσιπς και ντιπ, πάρτε και ένα μπουκέτο λουλούδια», λέει η Solomon. «Αυτό θα κάνει τα πράγματα να φαίνονται περιποιημένα στο σπίτι και θα δώσει την εντύπωση ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο».

Προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά

Αν έχετε ένα σύστημα για να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και να περιορίζετε το χάος κάθε στιγμή, θα είναι πιο εύκολο να είστε έτοιμοι για τους επισκέπτες σε μια δύσκολη στιγμή. «Η προϋπόθεσή μου είναι να κάνω λίγα πράγματα κάθε μέρα, ώστε να μην περνάω ολόκληρο το σαββατοκύριακο καθαρίζοντας», λέει η Rapinchuk. «Επιλέγω να κάνω συγκεκριμένες δουλειές σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας – μια μέρα τα πατώματα, άλλη τα μπάνια ή το πλύσιμο στο πλυντήριο μια φορά την εβδομάδα», αναφέρει η ειδικός στην καθαριότητα.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα