Πως θα εντοπίσεις και θα αντιμετωπίσεις του κοριούς στο σπίτι

Πως θα εντοπίσεις και θα αντιμετωπίσεις του κοριούς στο σπίτι

Ένα από τα πιο ενοχλητικά έντομα που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου είναι οι κοριοί. Δε γίνονται εύκολα αντιληπτοί, αφού έχουν μέγεθος μόλις 4-7mm. Οι κοριοί τρέφονται με αίμα θηλαστικών, επομένως είναι πιθανόν να βρίσκονται στο σπίτι σου για να τραφούν. Ωστόσο, οι κοριοί στο στρώμα είναι ένα συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο. Πώς θα τους αντιμετωπίσεις, όμως, αποτελεσματικά;

Τι είναι οι κοριοί:
Οι κοριοί είναι έντομα μικρά και παρασιτικά, τα οποία τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά 8-10 λεπτά συνεχόμενα (ίσως και περισσότερο) και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά.

Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Το σώμα των κοριών έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως οι ψείρες, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα η τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν.

Πού κρύβονται:
Οι κοριοί κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους , όπως είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες, αλλά κυρίως στα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων και επίπλων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στο σκελετό του κρεβατιού, στα ξύλα που στηρίζουν το στρώμα, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών και σε εσοχές και οπές στο πάτωμα κυρίως σε σημεία όπως το ξύλινο παρκέ.

Μπορεί επίσης να κρυφτούν πίσω από κάδρα, μέσα σε πρίζες στους τοίχους, σε σοβατεπί ή κρυφό φωτισμό του δωματίου και γενικά οπουδήποτε διευκολύνονται για να τοποθετήσουν τα αυγά τους.

Πώς θα αντιληφθείς ότι ζουν κοριοί στο στρώμα σου;
Ευτυχώς για μας, δυστυχώς για τους κοριούς, αφήνουν ίχνη τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε. Λόγω του γεγονότος ότι τρέφονται με αίμα, αφήνουν υπολείμματα μαύρου χρώματος. Συνεπώς, εάν δεις στις ραφές μαύρες κηλίδες, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στο στρώμα σου. Είναι πιθανότερο να αντιληφθείς την ύπαρξή τους αν ελέγξεις το λευκό σου στρώμα ή το υπόστρωμα, αλλά όχι τα χρωματιστά σεντόνια σου.

Επίσης, οι αδένες τους εκκρίνουν μια ιδιαίτερη και έντονη οσμή την οποία μπορείς να καταλάβεις μόνο όταν δεν αερίζεται συχνά ο συγκεκριμένος χώρος. Όταν τσιμπούν οι κοριοί, συνήθως αφήνουν φουσκάλες σχηματίζοντας μια γραμμή σαν γαζί, οι οποίες υποχωρούν σε ένα 24ωρο, πράγμα που θα σε κάνει να υποπτευθείς την ύπαρξή τους. Το τσίμπημά τους πολλές φορές περνά απαρατήρητο και άλλες είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τους κοριούς

1. Κάλυψε τις ρωγμές
Οι ρωγμές των τοίχων και του πατώματος είναι η αγαπημένοι κρυψώνα των κοριών. Στα σημεία αυτά κρύβονται και αφήνουν τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της μέρας. Επομένως, αν για παράδειγμα ο τοίχος σου έχει ξεφλουδίσει, χρειάζεται άμεση αποκατάσταση, ώστε να μειώσεις τις κρυψώνες τους. Όμως, πριν κλείσεις τις ρωγμές, ρούφηξε με την ηλεκτρική σκούπα τους κοριούς, τα αυγά και τα αλλεργιογόνα, όπως τα αποχωρήματα. Μην ξεχάσεις να πετάξεις τη σακούλα κατευθείαν μόλις τελειώσεις.

2. Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα στους 60°C.
Όπως είπαμε, οι κοριοί σκοτώνονται σε θερμοκρασία άνω των 44°C. Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στα ρούχα ή το κρεβάτι σου, τότε πλύνε τα σε υψηλή θερμοκρασία. Προτίμησε να τα πλύνεις στους 60°C και στη συνέχεια στέγνωσε τα κλινοσκεπάσματα σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, αλλιώς στον ήλιο. Παράλληλα, με το σίδερο ατμού μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοριοί στο στρώμα, αν περάσεις με αυτό όλο το κρεβάτι σου.

3. Απομάκρυνε το κρεβάτι από τον τοίχο.
Οι κοριοί κρύβονται στους τοίχους ή στο πάτωμα και δημιουργούν φωλιές για τα αυγά τους. Επομένως, απομάκρυνε το κρεβάτι σου από τον τοίχο, ώστε να μην έχουν άμεση πρόσβαση και αυξηθούν οι κοριοί στο στρώμα.

4. Δημιούργησε φυσικές παγίδες
Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στο στρώμα ή σε άλλο έπιπλο, τότε παγίδευσέ τους και εύκολο και φυσικό τρόπο. Τοποθέτησε ταινία διπλής επικόλλησης σε σημεία όπως γύρω από τα “πόδια” των επίπλων, ώστε να κολλήσουν πάνω οι κοριοί. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις μικρές λεκάνες με κάποιο κολλώδες υγρό.

5. Απώθησε τους κοριούς με αιθέρια έλαια.
Ένας τρόπος πρόληψης και όχι αντιμετώπισης, είναι τα αιθέρια έλαια. Οι κοριοί απεχθάνονται συγκεκριμένα έλαια, επομένως χρησιμοποίησέ τα προς όφελός σου. Τοποθέτησε αιθέριο έλαιο teatree σε μικρά πιατάκια γύρω από το κρεβάτι σου για να προστατευτείς και να μη σε προσελκύσουν. Διαφορετικά, φτιάξε μείγμα από 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 120ml νερό και ψέκασε το στρώμα ή τα ρούχα σου για να απωθήσεις τους κοριούς.

6. Απευθύνσου στους ειδικούς
Είτε οι κοριοί στο στρώμα είναι λίγοι, είτε πολλοί, καλό θα ήταν να καλέσεις ένα συνεργείο αντιμετώπισης κοριών. Οι ειδικοί θα ψεκάσουν κάθε πιθανή εστία κοριών και θα τους εξολοθρεύσουν αποτελεσματικά. Μετά τον ψεκασμό, μην ξεχάσεις να αερίσεις πολύ καλά το χώρο σου.

daddy-cool

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα