Σύγκριση: Ποια μπισκότα πιο υγιεινά; Επιστημονική μελέτη σύγκρισης παραδοσιακών μπισκότων

Σύγκριση: Ποια μπισκότα πιο υγιεινά; Επιστημονική μελέτη σύγκρισης παραδοσιακών μπισκότων

Ισπανοί επιστήμονες έκαναν σύγκριση μεταξύ μπισκότων τύπου Digestive με παραδοσιακά μπισκότα Marie, για τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών και αίσθησης πληρότητας.

Τα μπισκότα είναι προϊόντα αρτοποιίας που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου. Το σιτάρι είναι μια καλή πηγή μετάλλων και διαιτητικών ινών, αν και η παρουσία φυτικών αλάτων ή άλλων συστατικών θα μπορούσε να τροποποιήσει τη βιοδιαθεσιμότητα (ποσοστό θρεπτικών συστατικών που απορροφώνται από τον οργανισμό) των μετάλλων. Επιπλέον, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά χαρακτηρίζονται συνήθως από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορούν να επηρεάσουν τον κορεσμό. 

Στόχος μελέτης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων της Κτηνιατρικής Σχολής της Μούρθια στην Ισπανία και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της Μούρθια, ήταν να αξιολογηθεί τόσο η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου και ασβεστίου όσο και η επίδραση στον κορεσμό, διαφορετικών τύπων μπισκότων (παραδοσιακή συνταγή μπισκότων τύπου Maria έναντι μπισκότων Digestive) που πωλούνται στην αγορά, προσδιορίζοντας εάν ο τύπος μπισκότου θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε αυτές τις παραμέτρους.

Τα μπισκότα καταναλώνονται συνήθως καθημερινά και θα μπορούσαν να είναι ένα καλό τρόφιμο για χρήση στον έλεγχο του κορεσμού. Οι ενισχυμένες τροφές κορεσμού για την προώθηση της μειωμένης πρόσληψης τροφής θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της προσέγγισης για την μείωση της παχυσαρκίας και επίσης να βοηθήσουν στη συμμόρφωση με τις στρατηγικές υγιεινής διατροφής και διαχείρισης βάρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα μπισκότα που ονομάζονται «Digestive» συνήθως υποδηλώνουν ευεργετική επίδραση στην υγεία ή καλύτερη ποιότητα, παρόλο που αυτό δεν έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων –EFSA- σύμφωνα με τη μελέτη. Το 2009, το digestive κατατάχθηκε το τέταρτο πιο δημοφιλές μπισκότο για συνοδευτικό στο τσάι μεταξύ του βρετανικού κοινού, με το chocolate digestive να έρχεται στο νούμερο ένα. Τα μπισκότα Marie, γνωστά στην Ισπανία galletas maria, είναι ένα είδος λεπτού, ξηρού, στρογγυλού, ελαφρώς γλυκού μπισκότου. Είναι γνωστά σε πολλά μέρη του κόσμου και πολύ δημοφιλή στη Ευρώπη.

Εννέα διαφορετικές εμπορικές μάρκες μπισκότων, συμπεριλαμβανομένων κλασικών συνταγών μπισκότων (τύπου Μαρία) και μπισκότων με την ένδειξη «Digestive», αγοράστηκαν από διαφορετικά σούπερ μάρκετ στην Ισπανία για τις ανάγκες της μελέτης. Οι ερευνητές μελέτησαν τις αναφορές στην ετικέτα των «Digestive». Μετρήθηκαν επίσης οι περιεκτικότητες σε φυτικά και ανόργανα άλατα.  Η χορταστική επίδραση των μπισκότων αξιολογήθηκε σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια VAS. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιεκτικότητα σε μέταλλα και η βιοδιαθεσιμότητα ήταν διαφορετική μεταξύ των τύπων μπισκότων (η παραδοσιακή συνταγή έδειξε την υψηλότερη συγκέντρωση ασβεστίου, ενώ ο σίδηρος ήταν υψηλότερος στον τύπο «Digestive»). Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα μετάλλων, έδειξε τα υψηλότερα ποσοστά και για τα δύο μέταλλα, ασβέστιο και σίδηρο, στα δείγματα των παραδοσιακών μπισκότων. Δηλαδή ο οργανισμός απορροφά περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο με την κατανάλωση των παραδοσιακών μπισκότων. Ανεξάρτητα από τη διαφορετική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και των δύο τύπων μπισκότων, και παρά το γεγονός ότι είναι υψηλότερη στον τύπο Digestive σε σχέση με τα άλλα, τα μέτρα κορεσμού έδειξαν ότι τα παραδοσιακά είχαν μεγαλύτερη επίδραση στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής. Και παραδόξως, παρά το γεγονός ότι ένας τύπος μπισκότου Digestive περιείχε πλιγούρι βρώμης και υψηλότερη αναλογία ινών, αυτός ο τύπος μπισκότου δεν έδειξε τον υψηλότερο κορεσμό μέσω των συναισθημάτων πείνας και πληρότητας που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες. Έτσι, ο χαρακτηρισμός «Digestive» στα μπισκότα δεν φαίνεται να είναι δείκτης καλύτερης διατροφικής ποιότητας.

Συμπερασματικά και αν και οι συγγραφείς αναγνώρισαν αρκετούς περιορισμούς στην παρούσα μελέτη, επειδή τα μπισκότα είναι πολύπλοκα σκευάσματα με διαφορετικές ποσότητες συστατικών που “περιπλέκουν τη συλλογή δίκαιων συμπερασμάτων”, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο οργανισμός απορροφά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα παραδοσιακά μπισκότα που φέρουν την ένδειξη «τύπου Μαρία» από τα μπισκότα που φέρουν την ένδειξη «τύπου Digestive». 

Το μυστικό συστατικό που θα απογειώσει τη ζύμη για τα μπισκότα σας

.mdpi.com

cibum

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα