Οι 6 έξυπνες ασκήσεις για απώλεια βάρους

Οι 6 έξυπνες ασκήσεις για απώλεια βάρους

Είναι γνωστό πως η τακτική άσκηση συμβάλλει στην καλή υγεία και τη διαχείριση του βάρους ξμας, ωστόσο οι τύποι άσκησης που υπάρχουν είναι πολλοί και η αποτελεσματικότητά τους διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την φυσική μας κατάσταση. Με λίγα λόγια,  διαφορετικές ασκήσεις θα λειτουργήσουν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Συνήθως, το αδυνάτισμα συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα και μειώνουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν. Συνδυαστικά, αυτές οι αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν «έλλειμμα θερμίδων».

Η ποσότητα της άσκησης που απαιτείται για την απώλεια βάρους θα ποικίλλει ανάλογα με τους στόχους απώλειας βάρους των ανθρώπων, καθώς και τον τύπο και την ένταση της άσκησης.

Χωρίς να προσαρμόσουν τη διατροφή τους και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, οι άνθρωποι θα χρειαστούν περισσότερη σωματική άσκηση για να χάσουν βάρος.

Υπάρχουν, ωστόσο μερικές αποτελεσματικές ασκήσεις, που μπορεί να φανούν εν τέλει πολύ βοηθητικές για όλους.

Τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Το τρέξιμο κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν σκληρότερα. Αυτή η επιπλέον εργασία οδηγεί στο να καίει το σώμα ενέργεια που έχει αποθηκεύσει σε όλο το σώμα, όπως στα λιποκύτταρα. Εάν το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει, αυτό μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους δεν είναι άμεση και απαιτεί τακτική άσκηση για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Το τρέξιμο είναι επίσης δωρεάν. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν σε ένα πάρκο ή στο δρόμο στην περιοχή τους και, εκτός από αθλητικά παπούτσια, δεν χρειάζονται εξοπλισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν χωρίς εκτεταμένη προπόνηση.

Είναι επίσης εύκολο να αλλάξετε την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης αυτής, για να αυξήσετε τα οφέλη.

Περπάτημα
Το περπάτημα έχει παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα με το τρέξιμο, αλλά είναι μια μορφή άσκησης χαμηλότερης έντασης. Αν και η χαμηλότερη έντασή του σημαίνει ότι το σώμα θα καίει λιγότερες θερμίδες ανά λεπτό, έχει ωστόσο αρκετά πλεονεκτήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χαμηλή φυσική κατάσταση, μπορούν να κάνουν περπάτημα και είναι δυνατό να περπατήσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Λόγω της χαμηλής του έντασης, κάποιοι μπορεί να κάνουν μεγάλες βόλτες στην εξοχή ή δίπλα στη θάλασσα. Το περπάτημα σε ευχάριστες τοποθεσίες θα αυξήσει την απόλαυση και το κίνητρο για άσκηση.

 
Καθώς το περπάτημα είναι χαμηλότερης έντασης, μπορεί να χρησιμεύσει ως καλό σημείο εκκίνησης για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να είναι πιο δραστήριοι, ενώ μπορούν εύκολα να το ενσωματώσουν στη ζωή τους και να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης και μάθησης.

Ποδηλασία
Η ποδηλασία είναι μια άλλη μορφή άσκησης, πολύ αποτελεσματική για την απώλεια βάρους. Το ποδήλατο είναι γενικά πιο έντονο από το περπάτημα, καθώς απαιτεί πρόσθετη δύναμη στα πόδια. Σε ένα στατικό ποδήλατο, είναι εύκολο να αλλάξετε την αντίσταση και να αυξήσετε την ένταση της προπόνησης. Όταν κάνετε ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να κάνετε πετάλι πιο γρήγορα ή να κάνετε ποδήλατο σε ανηφόρα για να αυξήσετε την ένταση.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα. Για παράδειγμα, το ποδήλατο 40 λεπτών στη δουλειά και πίσω είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρείτε τακτική άσκηση.

Ασκήσεις αντίστασης
Οι ασκήσεις αντίστασης, περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η προπόνηση με βάρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωφεληθούν από την ενσωμάτωση καρδιακών ασκήσεων, και αντίστασης στη ρουτίνα τους.

Η προπόνηση με αντιστάσεις, μπορεί να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος αυξάνοντας το μέγεθος και την πυκνότητα των μυών γύρω από το σώμα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πόσες θερμίδες καίει το σώμα σε ηρεμία.

Κολύμπι
Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, για να χάσετε βάρος με χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού. Η κολύμβηση είναι κατά κύριο λόγο μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά υπάρχει και φυσική αντίσταση από το νερό. Αυτή η αντίσταση μειώνει επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού.

 
Η κολύμβηση είναι κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών και είναι μια άσκηση που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χαλαρά ή δυναμικά. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την καύση θερμίδων.

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)
Το HIIT ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο ως επιλογή προπόνησης παράλληλα με τις πιο παραδοσιακές μορφές άσκησης. Είναι ένα είδος άσκησης που περιλαμβάνει κύκλους σύντομων, υψηλής έντασης περιόδους δραστηριότητας. Συνήθως υπάρχουν σύντομες περίοδοι ανάρρωσης μεταξύ των περιόδων.

Μια κοινή μέθοδος περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ 4 λεπτών άσκησης υψηλής έντασης και 3 λεπτών αποκατάστασης.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν μεμονωμένες καλύτερες ασκήσεις για απώλεια βάρους, αλλά μερικές έχουν πλεονεκτήματα που μπορεί να αρέσουν σε ορισμένα άτομα, και να προσαρμοστούν σε αυτές μέσα σε μια καθημερινή ρουτίνα.

Η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της απώλειας βάρους. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και ο ύπνος, παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα