Άνεση στην καθημερινότητα με χαμηλό κόστος, γίνεται;

Άνεση στην καθημερινότητα με χαμηλό κόστος, γίνεται;

Αν δύο πράγματα χαρακτηρίζουν στον εντονότερο βαθμό τη σημερινή εποχή και καθημερινότητα, αυτά είναι από τη μία οι ακατάπαυστοι και γρήγοροι ρυθμοί και από την άλλη η περιβαλλοντική κρίση και το ισχυρό αντίκτυπό της, που διαρκώς κλιμακώνεται.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι εννοούμε. 
Ο έντονος ρυθμός ζωής, ναι μεν κάνει εντονότερη την ανάγκη να εξασφαλίσουμε στο σπίτι μας περισσότερες συνθήκες άνεσης και μοναδικής ατμόσφαιρας, αλλά δε μας αφήνει το χρόνο και την ενέργεια να κάνουμε τις απαραίτητες μετατροπές που θα τα εξασφαλίσουν. 

Η κλιματική κρίση δε, μπορεί να δυσχεράνει τις συνθήκες διαβίωσης ακόμη περισσότερο, αφού τα σπίτια που σχεδιάστηκαν αρκετές δεκαετίες πριν είχαν πολύ διαφορετικά περιβαλλοντολογικά δεδομένα. 

Και στις δύο περιπτώσεις, εξωτερικές παρεμβάσεις, ισοδυναμούν με επιπλέον κόστος.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να επιτύχουμε ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και την οικιακή άνεση σε προνομιακή τιμή; Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή διαμόρφωσης του χώρου, αποτελεί κλειδί τόσο για την προφανή ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όσο και για την επακόλουθη ενεργειακή εξοικονόμηση  που τη συνοδεύει.

Η Δύναμη του Ηλίου
Ξεκινώντας από τα απολύτως βασικά, δεδομένου του τεράστιου πλεονεκτήματος της χώρας μας στην ηλιοφάνεια, κομβικής σημασίας είναι η κατά το δυνατόν μέγιστη εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, έναντι του τεχνητού φωτισμού. Έτσι, τα παράθυρα και τα υπόλοιπα ανοίγματα, καθώς και η χωροταξία, σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε η θέση τους να δημιουργεί ομοιόμορφη διάχυση και ευχάριστο - ξεκούραστο για τον κάτοικο περιβάλλον. 

Η μείωση της ανάγκης για τεχνητό φως, τουλάχιστον κατά τις ημέρες με προφανή ηλιοφάνεια, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρισμού στο βάθος του χρόνου. Αν μάλιστα, αντί της διαδεδομένης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον κυρίαρχο πάροχο, αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές, όπως είναι το φυσικό αέριο ή τα φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά κυρίως γίνει έρευνα αγοράς για το πιο συμφέρον πακέτο, όπως φυσικό αέριο NRG για ιδιώτες στο revmaenergy.store, αδιαμφισβήτητα θα δείτε το πορτοφόλι σας πιο γεμάτο, εκμεταλλευόμενοι αυτό το όφελος για άλλες υπηρεσίες.

…Και η προστασία από αυτόν! 
Η εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός και ηλιακής ενέργειας, είναι επιθυμητά εφόσον γίνονται με το βέλτιστα στρατηγικό τρόπο, εξασφαλίζοντας ένα άνετο περιβάλλον.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η είσοδος του φωτός στο χώρο υπερβαίνει τον επιθυμητό βαθμό, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που σημειώνονται υψηλότερες θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση, κι εφόσον δεν μπορούμε να παρέμβουμε κατασκευαστικά, λειτουργούμε αντίστροφα. Τοποθετούμε δηλαδή προστατευτικά και σκίαστρα που μας προστατεύουν από την έκθεση στο ισχυρό ηλιακό φως. Ένα εύρος κατασκευών συναντάται με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, για εξωτερικούς χώρους, εισόδους, μπαλκόνια κ.α. με σημαντικό ρόλο να διαδραματίζει επίσης η ποιότητα στα χρησιμοποιούμενα τεντόπανα Nyfan. Αυτή η λύση υπερέχει σαφώς τον τεχνητών μεθόδων ψύξης ενός εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, εφόσον δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και δεν αφήνει πίσω της οποιουδήποτε είδος ρύπο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα