Ξύλο κοπής: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το καθαρίζετε

Ξύλο κοπής: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το καθαρίζετε

Το ξέρατε ότι τα ξύλα κοπής είναι από τα πιο βρόμικα πράγματα στην κουζίνα σας; Δείτε γιατί καθώς και δύο τρόπους για να τα καθαρίσετε σε βάθος.

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικό ξύλο κοπής για τα κρέατα και διαφορετικό για τα λαχανικά. Ο λόγος είναι προφανής αλλά θα τον πούμε ξανά (για όσους δεν πάει το μυαλό τους): Τα κρέατα έχουν πολλά μικρόβια όταν είναι ωμά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να πλένουμε πολύ καλά και τα χέρια μας αφού τα πιάσουμε καθώς και το μαχαίρι με το οποίο τα κόβουμε. Το ίδιο ισχύει και με το ξύλο κοπής.

Είναι σημαντικό να έχετε άλλο ξύλο κοπής για τα λαχανικά και άλλο για το κρέας.

Πέρα από αυτό, ένα πράγμα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το πλύσιμο και το καθάρισμα του ξύλου κοπής. Δε θέλετε να κόβετε ένα μήλο πάνω σε αυτό και το μήλο σας να μυρίζει το κρεμμύδι που είχατε κόψει την προηγούμενη μέρα.

Για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής στο οποίο κόβετε φρούτα και λαχανικά και να μη μυρίζει μετά από αυτά θα χρειαστείτε νερό, απορρυπαντικό πιάτων και μία πετσέτα.

Αφού βουτήξετε την πετσέτα σε ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει και απορρυπαντικό πιάτων, τρίψτε το ξύλο κοπής. Ξεπλύνετε την πετσέτα με νερό και τρίψτε ξανά αυτή τη φορά χωρίς σαπουνάδα. Ξεπλύνετε το ξύλο κοπής καλά και αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το αποθηκεύσετε.

Λίγο ξιδάκι θαυματουργό και λίγο αλάτι είναι τα απαραίτητα "καθαριστικά" για το ξύλο κοπής κρέατος.

Ένας καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής και ταυτόχρονα στο οποίο έχετε κόψει κρέας είναι να βάλετε λίγο αλάτι και ξίδι πάνω σε μισή λεμονόκουπα να τρίψετε την επιφάνεια και από τις δύο πλευρές (για καλό και για κακό). Μόλις το τρίψετε με την λεμονόκουπα, αφήστε το για 8-10 λεπτά να απομακρυνθούν οι άσχημες μυρωδιές. Πλύντε το ξύλο με νερό και απορρυπαντικό πιάτων χωρίς φυσικά να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι (πάρτε πάλι μία πετσέτα). Αφήστε το να στεγνώσει μόνο του.

Πηγή: spirossoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα