Μάθε πώς μπορεί μια ξινή καραμέλα να σε ηρεμήσει σε μια κρίση πανικού

Μάθε πώς μπορεί μια ξινή καραμέλα να σε ηρεμήσει σε μια κρίση πανικού

Το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες καταστάσεις. Μπορεί να σου δώσει μια ώθηση αδρεναλίνης όταν βρεθείς αντιμέτωπη με μια κρίση πανικού ή άγχους ή να σε ενθαρρύνει να κάνεις μια παύση και να σκεφτείς πριν πάρεις μια βαρυσήμαντη απόφαση. Αλλά όταν η αντίδραση του άγχους είναι λίγο υπερβολικά χρήσιμη, μπορείς να γίνεις νευρική, να αρχίσεις να ιδρώνεις και μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Αν αισθάνεσαι αγχωμένη και πρέπει να ηρεμήσεις γρήγορα, ένα αισθητηριακό προϊόν μπορεί να σε βοηθήσει. 

Τα αισθητηριακά προϊόντα κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό ως προσωρινές θεραπείες για να βγάλει κανείς τον εαυτό του από μια αγχώδη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο κόλπο είναι να τράβας ένα λαστιχάκι στον καρπό σου κάθε φορά που αισθάνεσαι να έρχεται ένα αίσθημα πανικού. Ορισμένες από αυτές τις τακτικές σχετίζονται περισσότερο με τη θεραπεία αποστροφής, η οποία λειτουργεί με τη συσχέτιση μιας δυσάρεστης αίσθησης με το άγχος για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον εγκέφαλο από τον πανικό.

Μια νεότερη τακτική είναι το πιπίλισμα μίας ξινής καραμέλας, αυτή η κίνηση χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο με ένα αισθητηριακό προϊόν χωρίς όμως τον πόνο. Ο στόχος είναι ότι η ξινή γεύση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του εγκεφάλου με την αίσθηση αντί να τον τιμωρεί.   

@betterhelp Sour candy for panic attacks? Who knew!  @micheline.maalouf #MentalHealthAdvice #MentalHealthTips #TherapyAdvice #TherapyTips #PanicAttack ♬ original sound - BetterHelp


Η καραμέλα που ηρεμεί 
Η Micheline Maalouf, αδειούχος θεραπεύτρια τραύματος για την Better Help Therapy, δημοσίευσε ένα TikTok όπου συμβουλεύει να δοκιμάσουμε μια ξινή καραμέλα όταν αρχίζει να εκδηλώνεται μια κρίση πανικού. Αντί να εστιάσεις στα συμπτώματά, ο εγκέφαλός θα σοκαριστεί από τις εξαιρετικά ξινές αισθήσεις, αποσπώντας σου αποτελεσματικά την προσοχή από το άγχος.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, όχι μόνο είσαι επικεντρωμένη στο άγχος, αλλά ξοδεύεις επίσης πολύ ενέργεια στην προσπάθεια να ελέγξεις την κρίση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση και μπορεί ακόμη και να αισθάνεσαι τρόμο, ειδικά αν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο. Όπως το τράβηγμα ενός λάστιχου στον καρπό, έτσι και ο εγκέφαλός τραβιέται προσωρινά προς μια διαφορετική κατεύθυνση όταν η οξύτητα της καραμέλας ξεπερνά τους γευστικούς σου κάλυκες. Δεν σκέφτεσαι πλέον πώς να αποκλιμακώσεις το άγχος σας, αλλά σκέφτεσαι τα κύματα της ξινής γεύσης που κατακλύζουν τη γλώσσα σου.

Άλλα αισθητηριακά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν 
Επειδή το τέχνασμα βασίζεται στην αίσθηση της γεύσης, μπορεί να λειτουργήσουν και άλλες γεύσεις που προκαλούν σοκ. Αν το ξινό δεν είναι το αγαπημένο σου θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάτι πολύ αλμυρό ή πικάντικο. Ωστόσο οι καραμέλες ή τα σνακ μπορεί να μην είναι ιδανικά αν πρέπει να πας σύντομα και να μιλήσεις κάπου, όπως σε μια συνέντευξη ή σε ένα ραντεβού.  

Σε ένα άλλο TikTok, η Maalouf προτείνει να τοποθετήσεις ένα παγωμένο παγάκι σε ένα ευαίσθητο σημείο, όπως ο λαιμός. Αν είσαι στο σπίτι, ένα ψυχρό ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή του εγκεφάλου. Η υφή είναι εξαιρετική για την αίσθηση της αφής όπως ένα αγκαθωτό στρώμα βελονισμού πάνω στο οποίο μπορείς να ξαπλώσεις ή να σταθείς, βοηθώντας σε να δώσεις λιγότερη προσοχή στο άγχος σου.

Η αίσθηση της όσφρησης αποτελεί εδώ και καιρό ένα μέσο για την παραγωγή ηρεμιστικών αισθήσεων. Η λεβάντα και το έλαιο λεμονιού είναι δημοφιλείς επιλογές για την ανακούφιση από το άγχος. Αν τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί, αυτό το αισθητηριακό τέχνασμα με την γεύση αξίζει να το δοκιμάσεις. Οι ξινές λιχουδιές μπορεί να είναι ακριβώς το τράνταγμα που χρειάζεσαι για να βγάλεις τον εγκέφαλό σου από την κατάσταση που προκαλείται από την ανησυχία και να μειώσεις την έντασή της κρίση πανικού.

theissue

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα