Ζωμός από κόκκαλα: Γιατί τον προτιμούν οι διάσημοι – Τα οφέλη

Τα οφέλη ζωμού από κόκκαλα ως προς το αδυνάτισμα και την υγεία μας. Η εύκολη συνταγή.

Δεκάδες είναι οι διάσημοι του Χόλιγουντ (και όχι μόνο) που ορκίζονται για τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης ζωμού από κόκκαλα (bone broth), τόσο για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας, όσο και για την απώλεια λίπους και το αδυνάτισμα. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα αστέρων που έχουν δημόσια αποκαλύψει ότι ο ζωμός από κόκκαλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους είναι η Κάιλι Τζένερ, η Σάλμα Χάγιεκ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και ο Κόμπι Μπράιαν.

Φυσικά, η συνήθεια αυτή γρήγορα έγινε και τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κορυφώθηκε σε δημοφιλία μετά την διάδοση της κετογονικής δίαιτας (keto diet) η οποία υπόσχεται γρήγορη καύση λίπους και αδυνάτισμα. Πρόκειται, όμως, στ’ αλήθεια για έναν «μαγικό ζωμό», ή ο ζωμός από κόκκαλα είναι μια υπερεκτιμημένη τάση που σε λίγο θα ξεπεραστεί;

Ζωμός από κόκκαλα – Τα οφέλη για την υγεία
Αν και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει κανένα μαγικό ελιξίριο που θα εξαφανίσει το λίπος και θα «αφαιρέσει τις τοξίνες» από το σώμα μας, οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν πως ο ζωμός από κόκκαλα είναι αρκετά θρεπτικός και μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Με λίγα λόγια, όπως εξηγεί στο ειδησεογραφικό δίκτυο «CBS News» η διαιτολόγος Λάουρα Λίγκος, ο ζωμός από κόκκαλα μπορεί να είναι μια ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή μας, όμως δεν αποτελεί πανάκεια.

«Το καλό με το ζωμό είναι ότι περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κόκκαλα και τους συνδετικούς ιστούς, τα οποία δεν είναι εύκολο να τα πάρουμε αλλιώς. Ένας ζωμός από κόκκαλα περιέχει κολλαγόνο, ζελατίνη, αμινοξέα όπως είναι η γλυκερίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών, σιδήρου και ψευδαργύρου» εξηγεί η Λίγκος.  

Σύμφωνα με την ίδια, οι παραπάνω ουσίες έχει αποδειχθεί πως βοηθούν την υγεία του στομαχιού, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Αξίζει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι ο ζωμός από κόκκαλα δεν είναι αρκετός για να προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας θρεπτικά συστατικά.

Από την μεριά της, η Τζένα Λιτ, διαιτολόγος στο νοσοκομείο του Λίνοξ Χιλ της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι οι ουσίες που περιέχονται στο ζωμό από κόκκαλα μπορεί να ενδυναμώσει τα δικά μας οστά, καθώς και το μυϊκό μας σύστημα.


Βέβαια, η ίδια προσθέτει πως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την ποσότητα και την ποιότητα των θρεπτικών αυτών συστατικών που περιέχονται σε κάθε μερίδα ζωμού, καθώς η κάθε συνταγή είναι διαφορετική και χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά. Η Λιτ προσθέτει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη του ζωμού από κόκκαλα εν γένει, αλλά ιδίως όσον αφορά την υγεία του στομάχου.

Ζωμός από κόκκαλα και αδυνάτισμα
Αρχικά, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι περισσότερες συνταγές για ζωμό από κόκκαλα είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε θερμίδες, ενώ φαίνεται ότι επιφέρουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και μπορούν να μειώσουν την όρεξη.

«Η καθημερινή κατανάλωση του ζωμού από κόκκαλα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την όρεξη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, επομένως πολλοί έχουν παρατηρήσει πως η απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη», αναφέρει η Λιν, η οποία εντούτοις τονίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά και τα άτομα που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης δεν θα έπρεπε να καταναλώνουν το συγκεκριμένο ζωμό σε καθημερινή βάση.

Εύκολη συνταγή για ζωμό από κόκκαλα
Σε γενικές γραμμές, για να φτιάξετε ζωμό από κόκκαλα θα χρειαστεί να σιγοβράσετε νερό μαζί με κόκκαλα (συνήθως μοσχαρίσια ή από κοτόπουλο), μπαχαρικά, λαχανικά και προεραιτικά διάφορα άλλα υλικά για γεύση, όπως είναι το μηλόξυδο. Θα πρέπει να βράσετε το ζωμό σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 4 – 6 ώρες (αν και ιδανικά για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη του ζωμού προτείνεται να σιγοβράσετε το μείγμα για 10 – 12 ώρες), έτσι ώστε το μεδούλι που περιέχεται στα κόκκαλα να διαλυθεί εντελώς.

Παρακάτω, σάς έχουμε ετοιμάσει μια εύκολη συνταγή για ζωμό από κόκκαλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κόκκαλο από το μοσχάρι που έχετε ήδη ψήσει ή να αγοράσετε μόνο κόκκαλα από τον χασάπη και να τα ψήσετε (σε μια λαδόκολλα) για 30 – 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Για καλύτερη γεύση ψήστε μαζί με τα κόκκαλα τα λαχανικά της αρεσκείας σας και προσθέστε τα στο ζωμό.

Υλικά για 4 περίπου μερίδες των 300 mL:

500 γραμμάρια μοσχαρίσια κόκκαλα
2 «μπαστούνια» σέλερι ψημένα
2 μεσαία καρότα ψημένα
Λίγο αλάτι και πιπέρι για γεύση
Μια πρέζα θυμάρι
1 κουταλάκι της σούπας ξύδι
Νερό, αρκετό για να καλύψει τα υλικά

Εκτέλεση

Βάζετε τα κόκκαλα και τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε αρκετό νερό, ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
Κρατήστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά, έως ότου το μείγμα πάρει μια πρώτη βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία).
Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 4 ώρες, αφαιρώντας κάθε τόσο τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Προσθέστε το θυμάρι και το ξύδι στον ζωμό. Αλατοπιπερώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 30 – 40 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σουρώστε το ζωμό για να αφαιρέσετε τα κόκκαλα. Σερβίρετε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα (κατά προσέγγιση, καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα συγκεκριμένα κόκκαλα που θα χρησιμοποιήσετε):

Θερμίδες: 100 – 120
Πρωτεΐνη: 18 γρ.
Λίπος: 2 γρ.
Υδατάνθρακες: 2 γρ.
Κολλαγόνο: 6 γρ.

healthstat

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα