Τα κινητά έχουν πολλά μικρόβια. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι ότι το κάθε κινητό "μοιάζει" μικροβιακά στον ιδιοκτήτη του.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, τα smartphones αντικατοπτρίζουν τον προσωπικό κόσμο μικροβίων των ιδιοκτητών τους. Πάνω από το 80% των κοινών βακτηριδίων που συνθέτουν το προσωπικό βακτηριακό μας "δακτυλικό αποτύπωμα" καταλήγουν στις οθόνες των κινητών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα διάφορα προσωπικά αντικείμενα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση της εξάπλωσης των βακτηρίων. Αντανακλούν το προσωπικό μας μικροβίωμα, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια των διαφόρων μικροοργανισμών που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας, λένε οι ειδικοί.
Έχει βρεθεί ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αγγίζουν τις συσκευές τους κατά μέσο όρο 150 φορές την ημέρα.
Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των μικροβίων που βρίσκονται στο δείκτη της παλάμης, καθώς και το DNA των μικροβίων που βρίσκονται στην οθόνη του κινητού μιας ομάδας 17 εθελοντών. Συνολικά εντοπίστηκαν 7.000 διαφορετικά βακτήρια σε 51 δείγματα. Κατά μέσο όρο, το 22% των βακτηρίων ήταν κοινά μεταξύ δείκτη και κινητού. Το 82% περίπου από τα πιο κοινά βακτήρια που υπήρχαν στα δάχτυλα των συμμετεχόντων βρέθηκαν επίσης και στα τηλέφωνά τους.
Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί εύκολα να γίνει φορέας του κορoνοϊού -ή οποιουδήποτε ιού βασικά. Ένα υγρό μαντηλάκι με 70% αλκοόλ είναι ό,τι πρέπει για να το καθαρίσουμε. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και τα μαντηλάκια καθαρισμού επιφανειών στο σπίτι που περιέχουν χλωρίνη.
Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε και την θήκη του κινητού και να αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν την τοποθετήσουμε ξανά. Πρέπει να προσέξουμε να μη μείνει υγρασία στα σημεία που μπαίνουν βίσματα (φόρτιση, ακουστικά, κτλ), αλλά και τα σημεία που μπορεί η οθόνη να είναι σπασμένη. Ενώ για να περιορίσουμε την επαφή με το πρόσωπό μας, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ακουστικά ή bluetooth για να μιλάμε.
πηγή: jenny.gr