Γιατί σου τρέχει το σαλάκι στον ύπνο;

Γιατί σου τρέχει το σαλάκι στον ύπνο;

Κοιμάσαι, ξυπνάς και καταλαβαίνεις πώς πάλι σου έτρεχαν τα σαλάκια στον ύπνο σου γιατί το μαξιλάρι σου είναι… βρεγμένο. Και αναρωτιέσαι αν πάλι κοιμήθηκες με το στόμα ανοιχτό και γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί τρέχει το σαλάκι στον ύπνο; Και πώς μπορείς να το σταματήσεις ή να το μειώσεις;

Δεν είσαι ο μόνος που του τρέχει το σαλάκι στον ύπνο. Μπορεί να συμβεί και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Είτε επειδή κοιμάσαι με ανοιχτό το στόμα, είτε επειδή είσαι πολύ κουρασμένος. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται τακτικά και σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να είναι σημάδι μιας νόσου ή κάποιας δυσλειτουργίας στο σώμα.

Γιατί τρέχει το σαλάκι στον ύπνο;

Όταν κοιμόμαστε, οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν και δεν έχουμε αντανακλαστικά. Δεδομένου ότι το σάλιο συσσωρεύεται στο στόμα ενώ κοιμόμαστε, μπορεί σιγά σιγά να στάζει επειδή οι χαλαροί μύες του προσώπου οδηγούν σε ανοιχτό στόμα! Και κάπως έτσι το μαξιλάρι σου είναι υγρό!

Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας νευρολογικής ασθένειας ή το αποτέλεσμα της ρινικής συμφόρησης. Επίσης, οι άνθρωποι που είχαν ήδη προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ένα εγκεφαλικό, τείνουν να αντιμετωπίζουν πιο συχνά αυτό το φαινόμενο.

Τι μπορείς να κάνεις για να το σταματήσεις;

Περιποιήσου… τη μύτη σου

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τρέχει το σαλάκι στον ύπνο είναι η μπουκωμένη μύτη. Και αυτό γιατί όταν είσαι μπουκωμένος αναπνέεις από το στόμα. Είναι σημαντικό να την περιποιηθείς, όπως της πρέπει.

Τι μπορείς να κάνεις;

Ένα ζεστό ντους θα καθαρίσει τη μύτη
Αιθέρια έλαια, ειδικά εκείνα που περιέχουν ευκάλυπτο
Καθάρισε τη μύτη σου
Άλλαξε στάση ύπνου
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά αν κοιμάσαι ανάσκελα όλο το σάλιο που παράγει το σώμα σου, μένει στο στόμα και δεν τρέχει! Ενώ αν κοιμάσαι μπρούμυτα ή στο πλάι είναι πιο πιθανό να ξυπνήσεις με «βρεγμένο» μαξιλάρι.

Προσπάθησε να αλλάξεις τη στάση στον ύπνο σου και θα δεις διαφορά.

Τσέκαρε τις αϋπνίες

Οι αϋπνίες είναι μια μεγάλη διαταραχή, όπου και η αναπνοή του ανθρώπου δεν γίνεται όσο ομαλά θα έπρεπε. Έτσι, ξυπνάς κάθε λίγο και λιγάκι, έχεις ένα αίσθημα υπνηλίας και κούρασης κάθε πρωί. Το ροχαλητό και το σαλάκι που τρέχει στον ύπνο, είναι τα σημάδια που δείχνουν τις διαταραχές του ύπνου. Αν νιώθεις ότι η διαταραχή αυτή υπάρχει, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.

Προσοχή στα φάρμακα που παίρνεις

Τα φάρμακα μπορεί να προκαλούν μεγαλύτερη παραγωγή σάλιου και γι’ αυτό πρέπει πάντα να είσαι προσεκτικός ποια αντιβιοτικά παίρνεις. Το καλό είναι πως μόλις τα σταματήσεις, θα σταματήσει και η υπερβολική παραγωγή σάλιου.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα