Ρίγανη: Πώς βελτιώνει την υγεία το λάδι ρίγανης;

Ρίγανη: Πώς βελτιώνει την υγεία το λάδι ρίγανης;

Το λάδι ρίγανης προέρχεται από τα φύλλα του φυτού της ρίγανης και χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική εδώ και αιώνες για την πρόληψη ασθενειών. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και του κρυολογήματος παρά τη διάσημη πικρή, δυσάρεστη γεύση του.

Λάδι ρίγανης
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα οφέλη για την υγεία του ελαίου ρίγανης, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

Αντιμικροβιακό
Αντιικό
Αντιμυκητιακό
Αντιοξειδωτικό
Αντιφλεγμονώδες
Αντιδιαβητικός
κατασταλτικό του καρκίνου

Διατροφικές Πληροφορίες

Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα ρίγανης περιέχει:

Θερμίδες: 2,65
Πρωτεΐνη: 0,09 γρ
Λίπος: 0,04 γρ
Υδατάνθρακες: 0,69 γρ
Φυτικές ίνες: 0,42 γρ
Ζάχαρη: 0,04 γρ

Η ρίγανη είναι μια καλή πηγή:
Σίδερο
Η ρίγανη είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το λάδι ρίγανης περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν να σταματήσουν οι ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Οφέλη από λάδι ρίγανης
Η έρευνα έχει βρει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ελαίου ρίγανης:

Αντιβακτηριδιακές Ιδιότητες
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τις ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου ρίγανης, ακόμη και έναντι των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων. Σε μια μελέτη που εξέτασε τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα μιας σειράς αιθέριων ελαίων, το έλαιο ρίγανης βρέθηκε ότι είναι το καλύτερο για την παρεμπόδιση της βακτηριακής ανάπτυξης. Επειδή μπορεί να προστατεύσει από βακτηριακές λοιμώξεις, το τοπικό έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία και την επούλωση πληγών, ακόμη και σκοτώνει τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκο (MRSA).

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις
Εκτός από ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας, το έλαιο ρίγανης έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Μια μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ανέστειλε σημαντικά αρκετούς φλεγμονώδεις βιοδείκτες στο δέρμα. 

Βελτίωση της Ακμής
Λόγω των συνδυασμένων αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης της ακμής μειώνοντας τις κηλίδες. Δεδομένου ότι η χρήση αντιβιοτικών από το στόμα για τη θεραπεία της ακμής έχει μια σειρά από πιθανές παρενέργειες, το έλαιο ρίγανης μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση όταν χρησιμοποιείται τοπικά.

Διαχείριση χοληστερόλης
Το λάδι ρίγανης έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Μια μελέτη 48 ατόμων που έλαβαν μικρή ποσότητα ελαίου ρίγανης μετά από κάθε γεύμα έδειξε σημαντική μείωση της LDL (ή «κακής») χοληστερόλης τους, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες των φραγμένων αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Πεπτική Υγεία
Το λάδι ρίγανης χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων όπως κράμπες στην κοιλιά, φούσκωμα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μεταξύ άλλων. Ενώ συνεχίζονται περισσότερες έρευνες, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ρίγανη είναι υψηλή σε καρβακρόλη. Αυτό είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό έναντι τύπων βακτηρίων που προκαλούν πεπτική δυσφορία.

Παρενέργειες του ελαίου ρίγανης
Επειδή το έλαιο ρίγανης έχει τόσο ισχυρά συστατικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το πάρετε ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πριν χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης είτε εσωτερικά είτε τοπικά:

Τοξικότητα
Επειδή το έλαιο ρίγανης είναι τόσο ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας, μπορεί επίσης να είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο. Χρησιμοποιήστε μόνο τη συνιστώμενη ποσότητα ρίγανης για να αποδώσετε τα οφέλη της. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την τοξική του επίδραση στον άνθρωπο.

Δερματική ενόχληση
Αν και το έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα. Μην εφαρμόζετε αδιάλυτο λάδι ρίγανης απευθείας στο δέρμα σας. Δοκιμάστε με έμπλαστρα προϊόντα που περιέχουν λάδι ρίγανης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από αυτό στους ανθρώπους.

Ανησυχίες εγκυμοσύνης
Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του ελαίου ρίγανης σε κάποιον που είναι έγκυος ή θηλάζει δεν έχει καταλήξει. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ένα μωρό, είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια εναλλακτική.

Παρεμβολή φαρμάκων
Αποφύγετε το έλαιο ρίγανης εάν παίρνετε ήδη διουρητικό, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Δεδομένου ότι η ρίγανη έχει φυσικές διουρητικές ιδιότητες, μπορεί να επηρεάσει τη δράση του λιθίου και παρόμοιων φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα