Τρεις συμβουλές επιτυχίας και ως εργαζόμενος και ως γονιός

Η εξισορρόπηση εργασίας και οικογένειας δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι γονείς να αποφασίζουν να σταματήσουν να δουλεύουν, με σκοπό να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. 

Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις -κυρίως λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων- οι περισσότεροι γονείς είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να κάνουν και τα δύο παράλληλα, ακόμη και αν είναι εξαντλημένοι στην προσπάθειά τους να δώσουν το 100% τους, τόσο στο γραφείο, όσο και στο σπίτι.  

Προσπαθώντας να δώσει θάρρος στους γονείς που δεν θέλουν -ή δεν μπορούν- να θυσιάσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, η Δρ Μαριάν Κούπερ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που ερευνά το φύλο και το μέλλον της εργασίας, μίλησε στο CNBC και παρέθεσε τις συμβουλές της.

1. Να είστε ρεαλιστές και να μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας
Οι γονείς δεν πρέπει να προσπαθούν να είναι τέλειοι, αφού αυτό είναι αδύνατο. Αντιθέτως, θα πρέπει να κοιτάζουν να είναι αρκετά καλοί, έχοντας ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που διαθέτουν στην εργασία τους και τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους. 


Το να έχει κανείς τύψεις επειδή νιώθει ότι δεν κάνει αρκετά, είναι δύσκολο, ωστόσο όλοι οι άνθρωποι έχουν 24 ώρες τη μέρα. Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται να μην συγκρίνουν τον εαυτό τους με μη ρεαλιστικά πρότυπα.

2. Δώστε προτεραιότητα στους εργοδότες που σας αφήνουν να έχετε ευέλικτο ωράριο 
Πολλές φορές η οικογενειακή ζωή είναι απρόβλεπτη, γι’ αυτό το λόγο η ευελιξία στο ωράριο, είναι το κλειδί της επιτυχίας. 

Ορισμένοι εργοδότες επιτρέπουν στους υπαλλήλους να αλλάζουν τα ωράρια τους όταν είναι απαραίτητο για να δώσουν προτεραιότητα στις οικογενειακές ευθύνες, δείχνοντας σε αυτούς εμπιστοσύνη, ότι θα τελειώσουν όσα τους έχουν αναθέσει, έγκαιρα. 

Έτσι λοιπόν, οι γονείς καλό θα ήταν να προτιμήσουν μία εταιρεία που η κουλτούρα της επικεντρώνεται περισσότερο στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και αποτελεσμάτων, παρά στο ωράριο εργασίας. 

3. Μιλήστε με την οικογένειά σας 
Σε περίπτωση που κάποιος γονιός νιώθει εξαντλημένος από την καθημερινότητά του και βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ παραίτησης ή όχι, καλό θα ήταν πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση, να μιλήσει με την οικογένειά του. 

Η αποχώρηση από την καριέρα κάποιου, θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή, ειδικά δεδομένου ότι συνήθως συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες οικονομικές κυρώσεις.

Αντί για αυτό, μία προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι μία μικρή παύση από την εργασία για ξεκούραση και δοκιμή μίας λύσης σε μακροχρόνιο επίπεδο.   
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα