Αυτοκίνητο: Τι να κάνετε για να μην θολώνουν τα τζάμια

Αυτοκίνητο: Τι να κάνετε για να μην θολώνουν τα τζάμια

Τον χειμώνα τα τζάμια του αυτοκινήτου θολώνουν εύκολα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει διαφορά στη θερμοκρασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά και επειδή είναι αυξημένα τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο αυτοκίνητο.

Αν μάλιστα βρέχει, τότε το θάμπωμα γίνεται εντονότερο, καθώς οι κρύες σταγόνες της βροχής χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία στο εξωτερικό του παρμπρίζ και έτσι μεγαλώνει η διαφορά σε σχέση με το ζεστό εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Τι μπορείς να κάνεις για να λύσεις αυτό το πρόβλημα ή έστω να βελτιώσεις την κατάσταση; Εδώ είναι 4 γρήγορες συμβουλές.

1. Ανοίγουμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου στην πιο δυνατή σκάλα και ρυθμίζουμε τη ροή του αέρα προς τα πάνω, δηλαδή προς το παρμπρίζ. Δεν απενεργοποιούμε το air-condition, όταν ξεθολώσουν τα τζάμια, αλλά χαμηλώνουμε απλά την ένταση, όσο χρειάζεται για να μη θαμπώσουν πάλι.

2. Σε ακραίες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει air-condition ή δε λειτουργεί σωστά το σύστημα εξαερισμού και το καλοριφέρ, ανοίγουμε ελάχιστα το παράθυρο, για να μπαίνει αέρας και να ξεθολώνουν τα παράθυρα.

3. Για να μη θολώνουν εύκολα τα τζάμια, καθαρίστε καλά τις εσωτερικές επιφάνειές τους και μετά τρίψτε τις με οινόπνευμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό φιλμ, που επιβραδύνει το θάμπωμα.

4. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε σε κρυφά σημεία του σαλονιού του οχήματος (π.χ. κάτω από κάποιο κάθισμα) μία παλιά κάλτσα γεμισμένη με χαλαζιακή άμμο, η οποία λειτουργεί σαν αφυγραντήρας και δεν επιτρέπει να πιάσει τόσο γρήγορα υγρασία μέσα στο αυτοκίνητο.

Εσείς γνωρίζετε και κάποιο άλλο κόλπο;

πηγή: itspossible.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα