Ινσουλίνη: Δίαιτα που βοηθά στην αντίσταση της ινσουλίνης;

Ινσουλίνη: Δίαιτα που βοηθά στην αντίσταση της ινσουλίνης;

Άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης κύησης ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχουν ενημερωθεί σχετικά με την αξία μιας δίαιτας αντίστασης στην ινσουλίνη. Αλλά αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να ωφελήσει τους περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εξισορροπήσουν τα σάκχαρα στο αίμα, είτε για να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη χρόνιων παθήσεων είτε απλώς για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερο έλεγχο της διάθεσης.

«Μια «ανθεκτική στην ινσουλίνη δίαιτα» είναι μια δίαιτα ή πρόγραμμα διατροφής που υποστηρίζει ισορροπημένα σάκχαρα στο αίμα», εξήγησε ο Rahaf Al Bochi, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ιδιοκτήτης του Olive Tree Nutrition στο Duluth, Ga. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη ζάχαρη (γλυκόζη) από την κυκλοφορία του αίματος να εισέλθει στα κύτταρα, εξήγησε η Al Bochi, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται πλέον στην ινσουλίνη, είναι «ανθεκτικά στην ινσουλίνη» και τα σάκχαρα στο αίμα μπορεί να αυξηθούν», είπε. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) το εξηγεί ως εξής: Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ανοχή στην ινσουλίνη, απαιτώντας περισσότερη για να πάρουν τα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος για να προσλάβουν γλυκόζη. Μπορεί να είναι χρόνια ή προσωρινή, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Το γιατί αναπτύσσεται αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν γονίδια, ηλικία, φλεγμονή, άλλο φυσιολογικό στρες και ορισμένα φάρμακα.

Ο τρόπος ζωής, επίσης, όπως η αδράνεια ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Μια πρόσφατη μελέτη για τις αρκούδες σε χειμερία νάρκη μπορεί τελικά να βελτιώσει την κατανόηση για τον ανθρώπινο διαβήτη, ειδικά τον τύπο 2, που είναι η πιο κοινή μορφή στους ανθρώπους. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πρόδρομος αυτής της ασθένειας και επηρεάζεται από την παχυσαρκία και την αδράνεια. Αλλά ένα άτομο δεν χρειάζεται να είναι υπέρβαρο για να έχει αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τι είναι η δίαιτα για την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η καλύτερη δίαιτα για αντίσταση στην ινσουλίνη στοχεύει στο συνδυασμό τροφών με υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και λίπος, είπε ο Al Bochi. Τα πρωτεϊνούχα και λιπαρά τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, αβοκάντο, λάδι, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι υδατάνθρακες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ψωμί, ζυμαρικά ή μια σειρά από άλλα είδη, όπως γαλακτοκομικά ή φρούτα. Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται πιο αργά όταν τρώγονται πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες μαζί σε σύγκριση με την κατανάλωση υδατανθράκων μόνοι τους, είπε ο Al Bochi.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Advances in Clinical and Experimental Medicine σημείωσε έμφαση στη μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων από γλυκά ποτά, επιδόρπια και υπερβολικούς χυμούς φρούτων. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες», σημείωσε η ανασκόπηση. «Η διατροφή ενός ασθενούς με ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη θα πρέπει να είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και υψηλές ποσότητες μη αμυλούχων λαχανικών και ωμών φρούτων».

Τα οφέλη για την υγεία μιας δίαιτας αντίστασης στην ινσουλίνη

Κανένα τεστ δεν θα δείξει εάν κάποιος είναι ανθεκτικός στην ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να κάνει αυτή τη διάγνωση εάν ένα άτομο έχει υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους. υψηλό επίπεδο «κακής» (LDL) χοληστερόλης. ή χαμηλό επίπεδο «καλής» (HDL) χοληστερόλης. Ένας καλός δείκτης του πόσοι άνθρωποι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη είναι να σημειώσουμε πόσοι έχουν προδιαβήτη.

Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων, περισσότεροι από 84 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη με μια υγιεινή διατροφή, τακτική μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα και απώλεια βάρους, προτείνει η κλινική. Αυτές οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα