Πορτοκάλι: Εντάξτε τον χυμό πορτοκαλιού στην καθημερινότητά σας

Πορτοκάλι: Εντάξτε τον χυμό πορτοκαλιού στην καθημερινότητά σας

Ο χυμός πορτοκαλιού απολαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι είναι ο πιο δημοφιλής χυμός φρούτων στον κόσμο. Οι κατασκευαστές παράγουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους αυτού του ποτού κάθε χρόνο. Εκτός από την αγορά χυμού πορτοκαλιού σε πολλές ποικιλίες σε παντοπωλεία, μπορείτε επίσης να στύψετε τον δικό σας χυμό πορτοκαλιού με το χέρι ή με έναν ηλεκτρικό αποχυμωτή.

Οφέλη του χυμού πορτοκαλιού στην υγεία
Μια δημοφιλής μορφή χυμού πορτοκαλιού που διατίθεται στα καταστήματα είναι ο παγωμένος συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού. Για να πιείτε αυτή τη μορφή χυμού πορτοκαλιού, πρέπει να αναμίξετε κρύο νερό με το συμπύκνωμα. Αυτή η μέθοδος έγινε ευρέως διαδεδομένη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Ένωση Γαλακτοκομικών Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Richard Stetson Mores για να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη διαδικασία συμπυκνώματος κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού.

Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά – κυρίως τη βιταμίνη C – αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη την ποσότητα ζάχαρης σε κάθε μερίδα. Μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψή σας ή να επιλέξετε μια έκδοση 100 τοις εκατό χυμού φρούτων που δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Διατροφικές Πληροφορίες
Ένα φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού περιέχει:

Θερμίδες: 112
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 21 γραμμάρια

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή:

Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Ασβέστιο
Σίδερο
Φολικό οξύ

Ο χυμός πορτοκαλιού με πολτό είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να διατηρήσει την πεπτική υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του χυμού πορτοκαλιού
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι θρεπτικός, αλλά είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωσή σας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη. Έρευνες έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού με μέτρο μπορεί να έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία:

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C — ένα φλιτζάνι περιέχει διπλάσια ημερήσια συνιστώμενη αξία. Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

Μείωση κινδύνου γενετικών ανωμαλιών
Το φυλλικό οξύ στον χυμό πορτοκαλιού υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προτείνουν στις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 mcg φυλλικού οξέος ή φολικού οξέος κάθε μέρα για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Μειωμένος κίνδυνος πέτρας στα νεφρά
Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει υψηλό επίπεδο κιτρικού καλίου. Αυτή η θρεπτική ουσία συνδέεται με το ασβέστιο στα ούρα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι πέτρες στα νεφρά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, όπως όλοι οι χυμοί, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει σημαντική ποσότητα ζάχαρης, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που εμφανίζουν υπογλυκαιμικά συμπτώματα όπως ζάλη όταν καταναλώνουν ζάχαρη πολύ γρήγορα.

Ελεγχος βάρους
Η υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης στον χυμό πορτοκαλιού, ειδικά στον χυμό πορτοκαλιού που περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, τον καθιστά ένα ρόφημα με πολλές θερμίδες. Για τα άτομα που ακολουθούν περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων για να χάσουν βάρος, τα τρόφιμα με λίγες θερμίδες και πυκνά είναι πιο αποτελεσματικά.

Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις
Ψάξτε για χυμό πορτοκαλιού που δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Εξετάστε επίσης τον χυμό πορτοκαλιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πολτό, ο οποίος περιέχει περισσότερες υγιεινές φυτικές ίνες. Μπορείτε να βρείτε ακόμη και χυμό πορτοκαλιού που έχει ενισχυθεί με επιπλέον ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη D, η οποία δεν υπάρχει φυσικά στον χυμό πορτοκαλιού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα