Ελαιόλαδο: Πώς μπορεί να σας λύσει μικρά προβλήματα μέσα στο σπίτι

Ελαιόλαδο: Πώς μπορεί να σας λύσει μικρά προβλήματα μέσα στο σπίτι

Το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε ευρέως στη μαγειρική, αλλά είναι και ένα χρήσιμο εργαλείο για να λύσουμε μικρά προβλήματα στο σπίτι μας. Μπορεί να διορθώσει μια πόρτα που κάνει θόρυβο, να καθαρίσει και πολλά άλλα.

Πριν το χρησιμοποιήσετε όμως στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι από τα ακριβότερα είδη του, διότι δεν υπάρχει λόγος να κάνετε τέτοια σπατάλη. Ένα φθηνό, απλό ελαιόλαδο θα κάνει την ίδια αποτελεσματική δουλειά.

Έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το ελαιόλαδο στο σπίτι

Αφαιρεί τα σημάδια από το ανοξείδωτο ατσάλι

Το ελαιόλαδο μπορεί να “ζωντανέψει” το θαμπό ανοξείδωτο ατσάλι. Χρησιμοποιήστε το με ένα καθαρό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε τους λεκέδες ή το λίπος. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα απαλό ύφασμα για να καθαρίσετε τα υπολείμματα.

Κερί

Τρίψτε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του κηροπηγίου σας πριν προσθέσετε το κερί ώστε να μην αφήσει σημάδι όταν στάξει. Όταν το κερί τελειώσει, τα υπολείμματα θα αφαιρούνται εύκολα.

Προλαμβάνει τις τριχόμπαλες

Προσθέστε ελάχιστη ποσότητα ελαιόλαδου – ½ ή ¼ κουταλάκι του γλυκού – στην τροφή της γάτας σας καθημερινά για να προλάβετε τις τριχόμπαλες σε όλο το σπίτι.

Ένα κολλημένο φερμουάρ

Χρησιμοποιήστε μία μπατονέτα, βουτήξτε τη σε λίγο ελαιόλαδο και ύστερα αλείψτε το φερμουάρ στο σημείο που έχει κολλήσει (προσπαθήστε να μην πάει στο ύφασμα). Το φερμουάρ θα γλιστρήσει εύκολα.

Σκονισμένα ξύλινα έπιπλα

Λίγο ελαιόλαδο μπορεί να σας βοηθήσει πολύ στο ξεσκόνισμα. Απλά προσθέστε λίγο σε ένα ύφασμα και σκουπίστε τις ξύλινες επιφάνειες.

Πόρτες που τρίζουν

Αλείψτε τους μεντεσέδες με λίγο ύφασμα που έχετε βουτήξει την άκρη του σε λάδι. Πιέστε το ύφασμα πάνω από τους μεντεσέδες ώστε το ελαιόλαδο να τρέξει από τις δύο πλευρές. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πολύ για να μην τρέξει και στο πάτωμα.

Θαμπά έπιπλα

Αυτή η νέα χρήση του ελαιόλαδου είναι οικολογική και λειτουργεί σαν ένα γρήγορο βερνίκι λάμψης. Ανακατέψτε τρία μέρη ελαιόλαδου με ένα μέρος λευκού ξυδιού. Δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή γωνία του επίπλου και ύστερα σε όλο. Αμέσως μετά, σκουπίστε ελαφρώς.

Αφαίρεση αυτοκόλλητων

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για να αφαιρέσετε τα αυτοκόλλητα που επιμένουν ή άλλα κολλώδη αντικείμενα από τις γυάλινες επιφάνειες. Αλείψτε ελαιόλαδο με λίγο χαρτί κουζίνας ή απλό ύφασμα, τρίψτε καλά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό που θα περιέχει σαπούνι.

Μπογιά ή τσίχλα στο δέρμα ή στα μαλλιά

Μουσκέψτε λίγο ύφασμα ή χαρτί κουζίνας με ελαιόλαδο. Για τσίχλα, τυλίξτε το ύφασμα γύρω από την τσίχλα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Η τσίχλα θα χάσει την κολλώδη ιδιότητά του και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Για μπογιά, σκουπίστε απαλά τον λεκέ.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα