Δέκα διατροφικές συμβουλές για να κάψετε γρήγορα λίπος

Δέκα διατροφικές συμβουλές για να κάψετε γρήγορα λίπος

Η άσκηση και η διατροφή είναι το παν για να χάσεις βάρος και να έχεις ομοιόμορφη κατανομή λίπους. Η άσκηση μπορεί να είναι απαραίτητη για ένα σφριγηλό σώμα αλλά υπάρχουν διατροφικές οδηγίες, ώστε να βελτιώσεις τα επίπεδα λίπους, αντισταθμίζοντας την απουσία της άσκησης:

1. Συχνότητα γευμάτων

Η σταθερή πρόσληψη φαγητού ανά 3 ώρες κρατά σε εγρήγορση το μεταβολισμό, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης καύση των τροφών και να αποφεύγεται η κατανάλωση της πλεονάζουσας/περίσσειας/μεγάλης ποσότητας τους, που θα οδηγούσε σε αποθήκευση λίπους

2. Επαρκής ενυδάτωση

8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης) την ημέρα.

Τα υγρά είναι τα κυριότερα καύσιμα του «μεταβολικού εργοστασίου» του ανθρώπινου οργανισμού. Ένας οργανισμός αφυδατωμένος δεν μπορεί να αποδώσει μεταβολικά στο maximum των δυνατοτήτων του, με αποτέλεσμα οι καύσεις να μην είναι αυτές που χρειάζονται για τη μείωση του βάρους και λίπους.

3. Καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών

Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση της απορρόφησης του λίπους των τροφών.

4. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συμβάλλει την διέγερση της θερμογένεσης, χάρη στη συνδυαστική δράση της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών κατεχινών (κυρίως η EGCG).

Επίσης σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη ουσία η EGCGβοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Το πράσινο τσάι λοιπόν θα μπορούσε να είναι ένα αφέψημα στην καθημερινότητα μας. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2-3 φλυτζάνια ημερησίως.

5. Τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα

Συμβάλλουν στη βελτίωση της αντίδρασης της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την πέψη, να μειώνουν την όρεξη και την επιθυμία για λιπαρά, γλυκά, θερμιδογόνα τσιμπολογήματα. Έτσι, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, τόνος, σκουμπρί, ξηροί καρποί, μαλακή μαργαρίνη, ταχίνι σουσάμι).

Φρόντισε να τρως 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, καθημερινά 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών και στο πρωινό μπορείς να φας μαζί με μέλι και ψωμί πολύσπορο ταχίνι ή μαλακή μαργαρίνη. Τέλος στη σαλάτα σου θα μπορούσες να προσθέσεις σουσάμι.

6. Η μυρωδάτη κανέλα

Μπορεί να θεωρηθεί ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Μπορείς να πασπαλίζεις καθημερινά τα φρούτα ή το γιαούρτι ή τον αγαπημένο σου καφέ με την κανέλα.

7. Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη

Ο οργανισμός καταβάλει περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες. Αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Αν το σώμα σας δεν λαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών ο οργανισμός σας θα τις ‘τραβήξει’ από τη μυική μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση της. Επίσης οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης.

Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης καθιστώντας ευκολότερο για τον οργανισμό να κάψει λίπος.

Ακόμη οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να προωθούν το αίσθημα του κορεσμού γρηγορότερα απ’ ότι το λίπος και οι υδατάνθρακές.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι: μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μανιτάρια, αυγό, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά.

8. Επιστροφή στο παραδοσιακό γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, το οποίο έχει την ιδιότητα να μειώνει την ορμόνη καλσιτονίνη, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.

9. Συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου, ελιές, αβοκάντο

Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στην ομάδα του λίπους αποδίδοντας αρκετές θερμίδες, εντούτοις αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα.

Αυτό οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενό τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αφενός μεν διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα αφετέρου δε μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση.

10. Κάντο να καίει

Η προσθήκη μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή δίνει γεύση και καλύτερο αποτέλεσμα στη ζυγαριά.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των μπαχαρικών σε αντιφλεγμονώδη συστατικά που μειώνουν την αύξηση των λιποκυττάρων.

Κατανάλωση μικρής ποσότητας μπαχαρικών μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη και να βελτιώσει την ροή του αίματος μεταξύ των ιστών.

Τα μπαχαρικά αντικαθιστούν ιδανικά το αλάτι στο μαγείρεμα και μπορούν να προστεθούν σε κάθε φαγητό και σαλάτα. Να είσια προσεκτικός αν έχεις ευαίσθητο στομάχι ή έντερο.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα