Φουσκάλες στα πόδια: Πώς να τις προλάβετε

Φουσκάλες στα πόδια: Πώς να τις προλάβετε

Όταν αγοράζετε καινούργια παπούτσια, είναι πολύ πιθανό να σας "χτυπήσουν" μέχρι να ανοίξουν. Αλλά ακόμα κι αν απλά χρειαστεί να περπατήσετε για μεγάλη απόσταση, μπορεί να βγάλετε φουσκάλες στα πόδια.

Οι φουσκάλες στα πόδια είναι αποτέλεσμα της διαρκούς τριβής του δέρματος στο πέλμα με το παπούτσι. Στο σημείο της επαφής δημιουργείται τοπική φλεγμονή και παράγεται υγρό.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί είχαν διάφορες και πολλές φορές συγκρουόμενες απόψεις ως προς την βέλτιστη μέθοδο πρόληψης. Η δημιουργία τοπικής φλεγμονής στα πέλματα από την τριβή με τα παπούτσια, ήταν ανέκαθεν μπελάς.

Αλλά μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Journal of Sport Medicine, έδειξε ότι η φθηνότερη λύση στο πρόβλημα μπορεί επίσης να είναι και η καλύτερη. Και η λύση είναι η χειρουργική κολλητική ταινία!

Πώς έγινε η έρευνα για τις φουσκάλες στα πόδια

Για να διαπιστώσουν αν όντως η απλή αυτή ταινία βοηθά στο να μην δημιουργούνται φουσκάλες στα πόδια, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 128 μαραθωνοδρόμων. Τα πέλματά τους, ως γνωστόν, υπόκεινται πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και οι φουσκάλες είναι σχεδόν μέρος της καθημερινότητας αυτών των δρομέων.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν ταινία με μικροπόρους, σαν αυτή που είναι ευρέως διαθέσιμη σε κάθε φαρμακείο, στα πέλματα των δρομέων. Την έβαλαν σε σημεία που είναι τα πιο επιρρεπή για φουσκάλες. Έβαλαν την ταινία στο ένα μόνο πέλμα, αφήνοντας το άλλο χωρίς καμία προστασία. Έτσι θα μπορούσαν να συγκρίνουν την επίδραση της ιατρικής κολλητικής ταινίας στο ένα με την εμφάνιση από φουσκάλες στο άλλο πόδι.

Στο τέλος του μαραθωνίου, αποδείχτηκε ότι η ταινία αυτή μείωσε τις φουσκάλες κατά 40%! Και ακόμα και όταν τα πέλματα με τις ταινίες ανέπτυξαν φουσκάλες, εκείνες συνέβησαν πολύ αργότερα μέσα στον αγώνα.

Πώς γίνονται οι φουσκάλες στα πόδια

Όταν ένα σημείο πάνω στο δέρμα τρίβεται επανειλημμένα, τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος μπορεί να διαχωριστούν και να γεμίσουν με υγρό, το οποίο παίρνει την μορφή φουσκάλας. Ο τρόπος για να το εμποδίσετε αυτό να συμβεί είναι να κάνετε εκείνη την περιοχή του ποδιού πιο ολισθηρή, για να μειώσετε την τριβή.

Ορισμένες μέθοδοι φαίνεται να λειτουργούν, αλλά έχουν και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, το αντιιδρωτικό κάνει καλή δουλειά για πολλούς ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα ερεθίζει το δέρμα, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Τα εξειδικευμένα αυτοκόλλητα και επιθέματα με τζελ υψηλής τεχνολογίας μπορεί να λειτουργήσουν, αλλά είναι ακριβά.

Η απλή ιατρική ταινία είναι και αποτελεσματική και πολύ φτηνή ως λύση.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα