Μπάρμπεκιου: Τέσσερα λάθη που κάνεις και δεν βγαίνουν νόστιμα τα κρεατικά

Μπάρμπεκιου: Τέσσερα λάθη που κάνεις και δεν βγαίνουν νόστιμα τα κρεατικά

Το μπάρμπεκιου μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Πολλοί είναι εκείνοι που επαναπαύονται στην απλότητα του όλου εγχειρήματος, πέφτοντας σε μοιραία λάθη. Όπως τα παρακάτω.

1. Δεν έχεις υπομονή

Το καταλαβαίνουμε, όπως κι εμείς, έτσι κι εσύ ανυπομονείς να καθίσεις στο τραπέζι και να κατασπαράξεις την ζουμερή, άψογα ψημένη, μπριζόλα. Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να έχεις μεριμνήσει ώστε να γίνουν όλα σωστά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάτι που απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο. Προετοίμασε αρχικά τη φωτιά χρησιμοποιώντας εφημερίδα και περίμενε να γίνουν εντελώς γκρι τα κάρβουνα πριν πετάξεις το κρέας στη σχάρα. Το τελευταίο, πρέπει πάντοτε να ψήνεται σε χαμηλή φωτιά, χωρίς βιασύνη, για περίπου 40 λεπτά.

2. Παίζεις με τη φλόγα

Σε περίπτωση που δεν θέλεις να απανθρακώσεις το κοτόπουλο και τα παϊδάκια που αναπαύονται στην αγκαλιά της σχάρας, πρόσεξε ιδιαιτέρως την απευθείας επαφή τους με τις φλόγες. Η συμβουλή των ειδικών είναι να υπάρχει μία αρχική επαφή αλλά στη συνέχεια είναι προτιμότερο το κρέας να μεταφερθεί στην πιο “δροσερή” πλευρά της ψησταριάς. Με αυτόν το τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος εγκαύματος (και για το κρέας και για τον ψήστη).

3. Δεν καθαρίζεις αμέσως τη σχάρα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος, με αποτέλεσμα να παιδευτεί ιδιαιτέρως στο επόμενο μπάρμπεκιου που θα διοργανώσει. Η καλύτερη στιγμή για να καθαρίσεις την ψησταριά είναι αμέσως μετά το ψήσιμο, όπου όλα τα υπολείμματα θα εξαφανιστούν αμέσως. Διαφορετικά, θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ περισσότερο μετά από μερικές ημέρες ή -ακόμη χειρότερα- εβδομάδες.

4. Το ανυπόμονο γύρισμα

Σε κάποιους γίνεται εμμονή το να γυρίζουν το κρέας ανά λεπτό, μπορεί και γρηγορότερα, έχοντας την ελπίδα ότι αυτό θα μαγειρευτεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στην πραγματικότητα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Συνήθως χρειάζονται 4 λεπτά για να γίνει σωστά η δουλειά. Και προς Θεού, μην πιέζεις το κρέας με δαγκάνα ή πιρούνι.

5. Συνωστισμός

Μπιφτέκια, λουκάνικα, μπριζόλες, κοτόπουλο, κεμπάπ, όλα στριμωγμένα στην ίδια σχάρα, προκειμένου να ετοιμαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Αποτέλεσμα, μερικά από τα εδέσματα να είναι περισσότερο ψημένα από όσο πρέπει, άλλα λιγότερο και ελάχιστα στον ιδανικό βαθμό. Επίσης, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της μόλυνσης. Οπότε οφείλεις να ψήσεις κάθε τι ξεχωριστά, στον χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει.

πηγή: tromaktiko.gr