Μην αφήνετε την πίτσα εκτός ψυγείου μέχρι την επόμενη μέρα

Μην αφήνετε την πίτσα εκτός ψυγείου μέχρι την επόμενη μέρα

Και σε ποιον δεν έχει τύχει: Παραγγέλνουμε πίτσες, τρώμε μέχρι.. σκασμού, αλλά μένουν και κάποια κομμάτια που τα αφήνουμε για… την επόμενη μέρα.
Είναι όμως ασφαλές να αφήνουμε την πίτσα εκτός ψυγείου όλη τη νύχτα και να την φάμε την επόμενη μέρα;

Ο διατροφολόγος Fawziah Saleh λέει ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα: “Τα ευπαθή τρόφιμα όπως η πίτσα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση αν μείνουν έξω σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα”.

Υπάρχουν και άλλα άσχημα νέα: Δεν έχει σημασία αν η πίτσα σας ήταν απλό τυρί, γεμάτη με λαχανικά ή η με πολλά αλλαντικά. Ο Saleh λέει ότι όπως και να ‘χει δεν μπορείτε να την αφήσετε εκτός ψυγείου και να την φάτε το επόμενο πρωί:

“Επειδή το τυρί είναι το κύριο συστατικό, οι πίτσες πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τροφιμογενή βακτήρια”.

 Πόσο καιρό μπορεί η πίτσα να μείνει εκτός ψυγείου
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πίτσα μπορεί να μείνει έξω με ασφάλεια μόνο για δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι ασφαλές να μείνει έξω για μία μόνο ώρα.

“Οτιδήποτε εκτός της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας (μεταξύ 5-57 °C) πρέπει να το αποφεύγετε”, συμβουλεύει ο Saleh. “Μετά από δύο ώρες, πρέπει είτε να ζεστάνετε ξανά την πίτσα, είτε να τη βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει. Εφόσον επαναφέρετε στους 57 °C θα είστε εντάξει”.

Αν τρώτε πίτσα με vegan τυρί, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Το vegan τυρί θεωρείται ευπαθές τρόφιμο, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε έξω σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για δύο ώρες.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση πίτσας που έχει μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου
Αναρωτιέστε τι θα συμβεί αν φάτε πίτσα που μένει όλη νύχτα εκτός ψυγείου; Η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση ή άλλη τροφιμογενή ασθένεια.