Πόσες θερμίδες έχουν τα αμύγδαλα, καρύδια ή κάστανα; Πλήρης οδηγός

Πόσες θερμίδες έχουν τα  αμύγδαλα, καρύδια ή κάστανα; Πλήρης οδηγός

Αγαπημένα σνακ, υγιεινά και συνιστώνται από τους διατροφολόγους για μια ισορροπημένη διατροφή. Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσες θερμίδες έχουν;

 Η συζήτηση είχε «ανάψει» και η μεν πλευρά των καρυδιών στήριζε ότι όποιος τρώει καρύδια δε θα παχύνει ποτέ, ενώ η πλευρά των κάστανων ότι όποιος τα τρώει δε θα αρρωστήσει για μια ζωή.

Ο λαός μας έχει την κατάλληλη παροιμία όταν λέει ότι « το κάστανο θέλει κρασί , και το καρύδι μέλι…» γιατί η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικούς κόσμους που θα ήθελα να ταξιδέψουμε μαζί. Πάμε λοιπόν !

Τα κάστανα προέρχονται από αιωνόβια δένδρα που αναπτύσσονται στο εύκρατο κλίμα του Βορείου ημισφαιρίου. Καλλιεργούνται τουλάχιστον 5.000 χρόνια στην Ασία και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα μας έχουμε πολύ καλές ποιότητες τόσο στο Πήλιο, στην Λάρισα αλλά και στην Κρήτη. Πράγματι όπως βλέπουμε από την ανάλυση στον πίνακα τα κάστανα έχουν χαμηλές θερμίδες και μας δίνουν μεγάλα ποσά βιταμίνης C και φυλλικού οξέος, ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχουν αρκετές φυτικές ίνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το έντερο μας. Θα θελα μόνο να κρατήσετε ότι έχουν ελάχιστο λίπος και καθόλου ω -3  λιπαρά οξέα.

Από την άλλη πλευρά τα καρύδια έχουν πάρα πολλές θερμίδες στα 100 γρ.  γι’ αυτό και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μια λογική καθημερινή ποσότητα (30 – 40 γρ, δηλαδή μια μικρή χούφτα). Είναι όμως μια εξαιρετική πηγή των καλών λιπαρών οξέων, αυτών που μας βοηθούν να έχουμε μια καλή καρδιακή και αγγειακή υγεία. Είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά τους στην διατροφή μας γι’ αυτό και πρέπει να έχουν καθημερινή παρουσία στα διαιτολόγια μας… Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες επίσης είναι σημαντική καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στην συνολική υγεία μας.

Τα δύο τρόφιμα όμως περιέχουν κάποιες κοινές  ουσίες που λέγονται φυτοχημικές. Αυτές οι ουσίες παρέχουν μόνιμη σταθερή και ουσιαστική αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας μας σε όλη την διάρκεια της ζωής μας από ουσίες που παράγονται στο σώμα μας και  μπορεί να οδηγούν ακόμα και σε καρκίνο….!!!!

Χωράνε λοιπόν όλα στη διατροφή μας καλοί μου φίλοι, ενώ κανένα τρόφιμο δεν είναι καλύτερο από το άλλο. Η φύση μας προμηθεύει τρόφιμα που συμπληρώνει το ένα, το άλλο.