Απολαύστε το φαγητό και την παρέα σας το καλοκαίρι, χωρίς να πάρετε κιλά

Απολαύστε το φαγητό και την παρέα σας το καλοκαίρι, χωρίς να πάρετε κιλά

Αν είστε σε διακοπές σίγουρα το βράδυ θα φάτε έξω με την παρέα σας. Αλλά ακόμη κι αν έχετε επιστρέψει στην καθημερινότητά σας, όσο ο καιρός είναι ζεστός και η μέρα μεγάλη, είναι καλή ιδέα να βγαίνετε έξω για φαγητό κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα για να «σπάτε» τη ρουτίνα. Το πρόβλημα είναι ότι τρώγοντας στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο είναι εύκολο να υποκύψετε σε πειρασμούς, με αποτέλεσμα μετά από δύο-τρεις εβδομάδες να διαπιστώσετε ότι πήρατε ξανά τα κιλά που με τόσο κόπο χάσατε το προηγούμενο διάστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απολαύσετε το φαγητό και την παρέα σας το καλοκαίρι, χωρίς να «εκτροχιάσετε» την διατροφή σας; Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να δειπνήσετε έξω χωρίς να πάρε βάρος:

#1 Προσοχή στο μέγεθος της μερίδας
Τα ζυμαρικά είναι ένα αγαπημένο comfort food. Έτσι, είναι αρκετά πιθανό πηγαίνοντας για φαγητό σε ένα εστιατόριο να παραγγείλετε μια καρμπονάρα ή μια μπολονέζ. Ωστόσο, όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό το πιάτο, προσπαθήστε να μην το φάτε ολόκληρο – εξάλλου, οι μερίδες των εστιατορίων συνήθως είναι τεράστιες. Προσπαθήστε αντίθετα να το χωρίσετε στη μέση, διανθίζοντας το δείπνο σας με κάποιες άλλες χορταστικές αλλά πιο υγιεινές επιλογές. Παραγγείλτε μία επιπλέον σαλάτα και ένα ορεκτικό με κάποια τροφή που περιέχει πρωτεϊνη, όπως καλαμάκια κοτόπουλου, για να τα μοιραστείτε. Κι αν περισσέψει φαγητό, μπορείτε κάλλιστα να το καταναλώσετε την επόμενη μέρα με τον ίδιο τρόπο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βάλετε κιλά.

#2 Πιείτε έξυπνα
Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό με φίλους ή/και οικογένεια, μπορεί μερικές φορές να θέλετε να γιορτάσετε την επανένωση. Τυπικά μιλώντας, αυτό θα απαιτήσει μερικά αλκοολούχα ποτά, με ευχές για το χρόνο που περνάτε μαζί. Αλλά, αν προσπαθείτε να χάσετε τα περιττά κιλά πρέπει να πίνετε με σύνεση. Κι αν αποφασίσετε τελικά να πιείτε, κάντε το τρώγοντας. Εάν δεν πίνετε αλκοόλ, πάλι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή ποτού σας είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή. Περιορίστε λοιπόν τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και προτιμήστε ροφήματα με στέβια ή μπορείτε να πάτε σε νερά με γεύσεις φρούτων.

#3 Φάτε πριν φάτε
Φάγατε ποτέ σκόπιμα λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας γνωρίζοντας ότι πρόκειται να βγείτε έξω για δείπνο και να φάτε ένα μεγάλο γεύμα; Λοιπόν, ήρθε η ώρα να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια. Συχνά πεινάμε όταν φτάνουμε στο εστιατόριο. Αλλά, η κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ μια με δύο ώρες πριν βγείτε να δειπνήσετε μπορεί να περιορίσει την όρεξή σας στην ταβέρνα και τελικά όχι μόνο να φάτε λιγότερο αλλά και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.  Η παράλειψη γευμάτων έχει επίσης συνδεθεί με την πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώτε κάθε γεύμα που έχετε στο διατροφικό σας πλάνο και να μην λιμοκτονείτε, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

#4 Ξεκινήστε το γεύμα σας με σούπα ή σαλάτα
Ένα από τα πρώτα πράγματα που οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες βάζουν στο τραπέζι σας είναι ένα καλάθι με ψωμί. Και παρόλο που είναι δελεαστικό, υπάρχουν καλύτερες επιλογές όταν γευματίζετε έξω για να χάσετε βάρος. Αντί να φάτε ολόκληρο το καλάθι με το ψωμί (κάτι που κάνουμε συχνά όταν καθόμαστε στο εστιατόριο και περιμένουμε να φτάσει το κυρίως πιάτο μας), παραγγείλετε ένα υγιεινό ορεκτικό. Μπορείτε για παράδειγμα να απολαύσετε μια σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά ή ένα γευστικό gazpacho (κρύα σούπα λαχανικών). Τα λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι υπέροχο όταν προσπαθείτε να μην τρώτε υπερβολικά και να χάσετε τα περιττά κιλά.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα