Πώς να μειώσω το λίπος από την κοιλιά; Η διατροφολόγος εξηγεί

 Το τοπικό πάχος είναι ουσιαστικά λίπος το οποίο συσσωρεύεται σε συγκεκριμένο σημείο στον κάθε άνθρωπο και είναι κληρονομικό. Ο αριθμός των λιποκυττάρων ενός ατόμου αλλάζει σε ποσότητα μέχρι την ηλικία των 18 ετών και από εκεί και έπειτα παραμένει σταθερός, με τα λιποκύτταρα να αλλάζουν μόνο σε μέγεθος (αυξάνοντας ή μειώνοντας το μέγεθός τους).

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν και νέα λιποκύτταρα στην πορεία της ζωής μας. Το χαρακτηριστικό στοιχείο στο λεγόμενο σωματότυπο "μήλο" είναι η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά.

Πώς θα βρεις αν έχεις σωματότυπο μήλο;
Υπάρχει ένας απλός υπολογισμός που προκύπτει από την αναλογία μέσης-γοφών και θα σε βοηθήσει να δεις αν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία (να διαιρέσεις, δηλαδή, την περιφέρεια της μέσης σου δια της περιφέρειας των γοφών σου).

  • Αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από 0,85, τότε έχεις σωματότυπο "μήλο" (συσσωρεύεις λίπος στην κοιλιά),
  • ενώ αν είναι μικρότερο από 0,75, τότε έχεις σωματότυπο "αχλάδι" (συσσωρεύεις λίπος στα ψωμάκια).

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως, συσσωρεύοντας λίπος στην κοιλιά, έχεις μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κιρσούς, αλλά την ίδια στιγμή έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα για ενδοκοιλιακό λίπος, με τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό, π.χ. εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης.

Πώς να μειώσω το λίπος από την κοιλιά
Σε ένα σωστά διαμορφωμένο διαιτολόγιο ο σκοπός είναι να χάνεται το λίπος από τα σημεία όπου είναι συσσωρευμένο. Τα χαρακτηριστικά μιας διατροφής στοχευμένης στο λίπος της κοιλιάς είναι: ▶ Τα δημητριακά θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ολικής αλέσεως, καθώς ο σωματότυπος αυτός σχετίζεται με διαταραχή του σακχάρου. ▶ Χρειάζονται τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά, όπως τα λιπαρά ψάρια και το αβοκάντο, γιατί υπάρχουν έρευνες όπου υποστηρίζεται πως αυτές οι τροφές μειώνουν το κοιλιακό λίπος. ▶ Συνιστάται, όπως και σε όλα τα προγράμματα απώλειας κιλών, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας καθώς και η προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Συχνά η δυσκοιλιότητα ή το ευερέθιστο έντερο δημιουργούν την αίσθηση της κοιλίτσας χωρίς αυτή να είναι λίπος. ▶ Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά και να περιορίσεις το άγχος σου. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αυτοί οι δύο παράγοντες έχει βρεθεί πως προωθούν την αποθήκευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Και στις δύπεριπτώσεις παράγεται η ορμόνη κορτιζόλη, η οποία ενισχύει την αποθήκευση του κοιλιακού λίπους. Τα τρόφιμα που βοηθούν είναι αυτά που περιέχουν τρυπτοφάνη, μαγνήσιο και καλά λιπαρά. ▶ Σημαντική φαίνεται να είναι και η βιταμίνη D, η οποία σχετίζεται με μείωση του κοιλιακού λίπους. ▶ Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα. Συχνά χάνεις γεύματα μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιστέκεται στο να κάνει καύσεις και η ενδεχόμενη απώλεια να μην είναι αποκλειστικά λίπος. ▶ Τέλος, έρευνες δείχνουν πως τα μούρα είναι και αυτά βοηθητικά.  

Shape.gr  Από την Κλειώ Δημητριάδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress.com)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα