Οι σχολικές εξετάσεις και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς στα παιδιά τους

Οι σχολικές εξετάσεις και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς στα παιδιά τους

Η εκπομπή Όλα για τη ζωή μας ασχολείται σήμερα με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς στα παιδιά τους που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε σχετικά η ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου.

«Το παιδί κουβαλάει την αγωνία όλης της οικογένειας»
«Στις εξετάσεις που δίνει ένα παιδί, εμπλέκεται κάθε μέλος της οικογένειας, με τον τρόπο του. Ξεχνάμε ότι το κυρίαρχο πρόσωπο είναι το ίδιο το παιδί, και συμμετέχουν οι γονείς με την αγωνία τους, αλλά και τα αδέρφια. Το παιδί κουβαλάει την αγωνία όλης της οικογένειας, και εμείς λέμε στους γονείς να προσπαθούν να ελέγχουν τα δικά τους άγχη, να καθησυχάζουν τον εαυτό τους. Πρέπει να πιστέψουν και οι ίδιοι, αλλά και να μεταφέρουν στο παιδί, την αξία της προσπάθειας», τόνισε η κ. Παρασκευοπούλου.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια»
«Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά ότι η αγάπη μας και η πίστη μας σε αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, και να μη νιώθουν ότι η σχέση με τους γονείς μπορεί να κλονιστεί από μία αποτυχία στις εξετάσεις, ιδιαίτερα στις πανελλήνιες εξετάσεις», συνέχισε.

«Καμιά φορά στην προσπάθειά μας να χαλαρώσουμε το παιδί μας, μπορεί να του δημιουργούμε παραπάνω αγωνία. Λέμε στο παιδί ότι είναι σημαντικό να προσπαθεί, να έχει στόχο, ότι η ζωή δεν ξεκινά και δεν τελειώνει στις εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι ένα μέσο για μια ακαδημαϊκή πορεία, δεν είναι αυτοσκοπός», πρόσθεσε η κ. Παρασκευοπούλου.

«Οι γονείς πρέπει να είναι τείχος προστασίας»
«Πρέπει το παιδί να φτάσει αποφορτισμένο στις ημέρες των εξετάσεων, να είναι ξεκούραστο. Το κλίμα μες στην οικογένεια, αν είναι τεταμένο, επιτείνει την ανησυχία του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να είναι τείχος προστασίας σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε η ίδια κλείνοντας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα