Συμβουλές καθαριότητας και μοναδικές συνταγές λάμψης για όλο το σπίτι

Καθαρίστε όλο το σπίτι σας εύκολα και οικονομικά με φυσικούς (κυρίως) τρόπους και χωρίς πολύ κόπο. Εμείς σας έχουμε tips καθαριότητας για κάθε μέρος και γωνιά του σπιτιού αλλά και μοναδικές συνταγές για να γίνει όλο το σπίτι «λαμπίκο» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Γενική Καθαριότητα

Παντζούρια Πριν καθαρίσετε τα παντζούρια σας περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα (εξωτερικά και εσωτερικά) για να φύγει όλη αυτή η σκόνη που είναι συγκεντρωμένη αλλά και για να κάνετε το καθάρισμά τους πιο εύκολο. Εάν έχετε τη δυνατότητα καθαρίστε τα εξωτερικά τρίβοντάς τα με βούρτσα και ξεβγάλτε με λάστιχο. Εάν δεν έχετε την δυνατότητα, καθαρίστε τα όπως και στην εσωτερική πλευρά. Βάλτε σε έναν κουβά νερό, ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων. Πάρτε ένα σφουγγάρι και τρίψτε τα παντζούρια σας. Περάστε στη συνέχεια με ένα βρεγμένο πανί με μικροΐνες και ξεβγάλτε τα παντζούρια μέχρι να παραμένει καθαρό το πανί σας.

 Τα ξύλινα παντζούρια μπορείτε μετά να τα γυαλίσετε ψεκάζοντάς τα με το παρακάτω μείγμα. Βάλτε σε ένα βαποριζατέρ 1 ½ φλ. ελαιόλαδο και 1 φλ. χυμό λεμονιού. Μόλις ψεκάσετε με το μείγμα αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Τέλος, περάστε με ένα πανί.

Tip 1 Στα σημεία που δεν χωράει να εισχωρήσει το σφουγγάρι χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε.

 Tip 2 Στο μείγμα με το οποίο θα γυαλίσετε τα παντζούρια σας ρίξτε λίγο ξίδι. Το ξίδι θα απωθήσει τα μυρμήγκια.

Παράθυρα Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά στα παράθυρά σας και βάλτε σε ένα βαποριζατέρ ¼ φλ. οινόπνευμα, 1/3 φλ. ξίδι και προσθέστε απιονισμένο νερό μέχρι να γεμίσει. Καθαρίστε, όχι με χαρτί κουζίνας (αφήνει χνούδια), αλλά με ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι.Το μείγμα αυτό σε αντίθεση με τα κοινά καθαριστικά δεν θα επιτρέψει στη σκόνη να κολλήσει αμέσως στα τζάμια σας.

Tip Προτιμήστε να καθαρίσετε τα τζάμια σας μια συννεφιασμένη μέρα ή το απόγευμα γιατί για να στεγνώνουν φυσικά και όχι βιαστικά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και του ήλιου.

Καθάρισμα τοίχων Οι τοίχοι είναι ένα κομμάτι του σπιτιού που χρειάζονται καθάρισμα οπωσδήποτε 1 φορά τον χρόνο για να απομακρύνονται τυχόν λεκέδες, δαχτυλιές, σκόνη που συγκεντρώνονται πάνω τους και δεν φαίνονται.

Τοποθετήστε περιμετρικά στο πάτωμα κάποιο ύφασμα για να μην στάξει νερό, ειδικά εάν το πάτωμά σας είναι ξύλινο. Ξεκινήστε ξεσκονίζοντας τον τοίχο. Τοποθετήστε σε έναν κουβά ζεστό νερό και ρίξτε λίγο σαπούνι πιάτων. Γεμίστε έναν ακόμη κουβά με σκέτο νερό που θα τον ανανεώνετε συχνά ώστε να μην ξεβγάζετε τους τοίχους με βρώμικο νερό. Μέσα στον κουβά με το νερό μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο για να αρωματίσετε ελαφρά τους τοίχους. Ξεκινήστε καθαρίζοντας από πάνω προς τα κάτω. Όταν τελειώσετε ανοίξτε όλα τα παράθυρα για να στεγνώσουν εντελώς οι τοίχοι. Μην τρίβετε επίμονα για να μην αλλοιώσετε το χρώμα ειδικά στους τοίχους που είναι βαμμένοι με πλαστικό χρώμα. Χρησιμοποιήστε πανί με μικροΐνες για να μην μείνουν χνούδια στον τοίχο σας

Καθάρισμα laminate πατώματος Το laminate (ανάλογα με την ποιότητα που έχετε τοποθετήσει) μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικό ως και αρκετά ευαίσθητο. Σε κάθε περίπτωση, όταν το καθαρίζετε θέλει μεγάλη προσοχή. H σφουγγαρίστρα σας θα πρέπει να μην έχει μεγάλες ποσότητες νερού καθώς και να μην χρησιμοποιείτε σκληρά απορρυπαντικά (έως και καθόλου). Εάν θέλετε να βάλετε σαπούνι καλύτερα βάλτε μια πολύ μικρή ποσότητα από ένα αφρόλουτρο για βρέφη.

Σκόνη ΟΧΙ πια Για να κρατήσετε τη σκόνη μακριά από τις επιφάνειες των επίπλων για όσο περισσότερο γίνεται βάλτε πάνω στο πανί με το οποίο θα καθαρίσετε ελάχιστο baby oil ή λίγη γλυκερίνη που θα βρείτε σε φαρμακεία. Επειδή όταν καθαρίζουμε είναι σημαντικό η σκόνη να συγκεντρώνεται στο πανί μας και να μην μεταφέρεται με τον αέρα απλά στο χώρο (γιατί έτσι θα ξανακάτσει πάνω στα έπιπλα μας μέσα σε λίγα λεπτά), χρησιμοποιήστε στο ξεσκόνισμα πανάκια με μικροΐνες που εγκλωβίζουν τη σκόνη και μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ.
Καθάρισμα ηλεκτρικών συσκευών

Απολύμανση φούρνου μικροκυμάτων Αποφεύγετε να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων χημικά για τον καθαρισμό του. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διατροφή σας προσπαθήστε να το καθαρίσετε με φυσικούς τρόπους. Τοποθετήστε σε ένα γυάλινο μπολ 1 φλ. νερό και 5 φέτες λεμόνι. Τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο για 3 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια αφήστε το μπολ μέσα στον φούρνο για άλλα δύο λεπτά χωρίς να λειτουργεί. Στο τέλος περάστε με ένα βρεγμένο πανάκι εσωτερικά και εξωτερικά όλο τον φούρνο.

 Καθάρισμα κεραμικών εστιών Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε ειδικά απορρυπαντικά για κεραμικές εστίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προτιμάμε τα οικολογικά καθαριστικά. Δημιουργήστε μια πάστα από νερό και μαγειρική σόδα και απλώστε την πάνω στους ξεραμένους λεκέδες. Μουλιάστε ένα πανί σε ζεστό νερό και αφήστε το πάνω στο λεκέ και στην πάστα που απλώσατε. Αφήστε το για 10 λεπτά. Μετά, με τη χρήση λίγου απορρυπαντικού πιάτων ξύστε την επιφάνεια με την ειδική ξύστρα.

Απολύμανση και καθάρισμα πλυντηρίου για μυρωδάτα ρούχα Με τον καιρό στο πλυντήριο συσσωρεύονται χνούδια από τα ρούχα, υγρασία, σαπουνάδες που με το πέρασμα του χρόνου μετατρέπονται σε μούχλα συγκεντρωμένη στο λάστιχο του πλυντηρίου καθώς και στο εσωτερικό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται σωστά οι πλύσεις και τα ρούχα σας να μην βγαίνουν εντελώς καθαρά και να μην μοσχομυρίζουν παρ’ όλο που βάζετε μαλακτικό.
Σε ένα βαποριζατέρ βάλτε ένα μέρος χλωρίνη και δέκα μέρη νερού. Φορέστε γάντια και ψεκάστε το λάστιχο. Στα μέρη που δεν θα εισχωρήσει το μείγμα περάστε μια ποσότητά του με ένα πανάκι. Αφήστε το να δράσει και καθαρίστε με ένα πανάκι όσες φορές χρειαστεί μέχρι το πανί σας να μένει καθαρό.
Επειδή προτιμάμε τους φυσικούς τρόπους δοκιμάστε πρώτα να καθαρίσετε με λευκό ξίδι και νερό και αν η βρωμιά επιμένει συνεχίστε με χλωρίνη.

Επειδή βρωμιά υπάρχει και σε σημεία του κάδου στα οποία δεν μπορείτε να εισχωρήσετε, βάλτε στη θήκη που είναι για το απορρυπαντικό ένα φλιτζανάκι χλωρίνη και βάλτε ένα πρόγραμμα με καυτό νερό να κάνει μια πλύση μόνο του.

Tip Όταν το πλυντήριο τελειώνει το πρόγραμμά του φροντίζετε να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για να μπορεί να στεγνώσει το εσωτερικό του.

Καθαριότητα για όσα σας προβληματίζουν

Ξεβουλώστε τον νεροχύτη

Με χοντρό αλάτι Τοποθετήστε πάνω στην τρύπα από το σιφόνι αρκετά παγάκια. Ρίξτε επάνω μπόλικο χοντρό αλάτι. Ανοίξτε την βρύση στο κρύο και αφήστε το νερό να πέφτει με πίεση επάνω στα παγάκια. Με αυτόν τον τρόπο το χοντρό αλάτι θα κάνει τη διαδρομή στις σωληνώσεις χωρίς να λιώσει και θα καθαρίσει τα τοιχώματα των σωληνώσεών σας.

Με βεντούζα απόφραξης Εάν ο νεροχύτης σας έχει βουλώσει αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χημικά αποφρακτικά μιας και εκτός από κακό στο περιβάλλον, μπορούν να δημιουργήσουν ζημιά στις σωληνώσεις σας. Δοκιμάστε να τον ξεβουλώσετε πρώτα με την κλασική βεντούζα απόφραξης που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια βεντούζα στο νιπτήρα του μπάνιου και στο νεροχύτη της κουζίνας γιατί εκτός από το διαφορετικό μέγεθος του σιφονιού που απαιτεί και το κατάλληλο μέγεθος βεντούζας για να εφαρμόσει σωστά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεταφοράς μικροβίων. Για να χρησιμοποιήσετε σωστά την πλαστική βεντούζα κλείστε το στόμιο της υπερχείλισης με ένα κομμάτι πανί (στην περίπτωση του μπάνιου), αφαιρέστε το μεταλλικό καλάθι-σουρωτήρι (στην περίπτωση της κουζίνας) και τοποθετήστε την βεντούζα στο σιφόνι και αφού σιγουρευτείτε ότι έχει εφαρμόσει σωστά γεμίστε νερό τον νεροχύτη μέχρι τη μέση. Ανεβοκατεβάστε τη βεντούζα πάνω-κάτω με γρήγορες και κοφτές κινήσεις. Δοκιμάστε το αρκετές φορές μέχρι να ξεβουλώσει εντελώς ο νεροχύτης ή ο νιπτήρας σας.

Σπιράλ απόφραξης Εάν το πρόβλημα παραμένει και χρειάζεστε κάτι πιο δραστικό, υπάρχει το σπιράλ απόφραξης. Αυτό στη μια άκρη του έχει ένα βουρτσάκι που το τοποθετείτε μέσα στην τρύπα του νεροχύτη και ένα λάστιχο 1 μέτρο που θα σας βοηθήσει να εισχωρήσετε το βουρτσάκι μέσα στις σωληνώσεις και να εντοπίσετε το βουλωμένο σημείο. Κάντε μαλακές κινήσεις προσπαθώντας να καταλάβετε πού θα νιώσετε την αντίσταση. Έπειτα αφήστε το νερό να τρέξει με δύναμη.

Απολύμανση σφουγγαριού κουζίνας Το σφουγγάρι της κουζίνας μαζεύει εκατομμύρια βακτήρια είτε από υπολείμματα τροφών είτε από την υγρασία που κρατάει. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να το απολυμαίνετε αρκετά συχνά για να είστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρετε μικρόβια σε άλλα αντικείμενα της κουζίνας ή στο υπόλοιπο σπίτι.

Στο φούρνο μικροκυμάτων Ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι με κρύο νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Τοποθετήστε σε ένα μπολ νερό, βάλτε μέσα το σφουγγάρι και τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά. Με τη βοήθεια της θερμότητας θα αποστειρώσετε πλήρως το σφουγγάρι σας. Όταν το βγάλετε αφήστε το να κρυώσει καλά γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος από το ζεστό νερό που θα υπάρχει στο εσωτερικό του.

Άλατα Για να καθαρίσετε τα επίμονα άλατα στο μπάνιο χρησιμοποιήστε σε μια λεκάνη 1 κούπα χυμό λεμονιού, 1 μέρος ζεστό νερό και 3 μέρη μαγειρική σόδα. Αφήστε το μείγμα 10 λεπτά να δράσει στα σημεία που είναι συγκεντρωμένα τα άλατα και μετά τρίψτε με ένα σφουγγαράκι.

Φτιάξτε χρωμοπαγίδες Φτιάξτε τις δικές σας χρωμοπαγίδες απλά κόβοντας μια παλιά πετσέτα σε μικρότερα κομμάτια. Βουτήξτε τα κομμάτια αυτά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό στο οποίο έχετε βάλει 1 κ.γ.μαγειρική σόδα. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Τοποθετήστε ένα μέσα στον κάδο σε κάθε πλύση που πραγματοποιείτε. Για να τα χρησιμοποιήσετε και πάλι ακολουθήστε από την αρχή την διαδικασία.

Τέλεια μυρωδιά στο σπίτι Για να μυρίζει το σπίτι σας πάντα ωραία τοποθετήστε σε διάφορες γωνιές βαζάκια με αρωματικά που θα φτιάξετε μόνοι σας για σούπερ καλοκαιρινές μυρωδιές φρεσκάδας. Τοποθετήστε σε διάφανα γυάλινα βαζάκια φρέσκες φλούδες λαιμ, φύλλα μέντας, και έλαιο βανίλιας. Προσθέστε νερό και αφήστε το άρωμα του μείγματος να ζωντανέψει το σπίτι σας.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αρωματικό σπρέι χώρου για να ψεκάζετε τις κουρτίνες, τους καναπέδες ακόμα και τα σεντόνια σας εφόσον μιλάμε για φυσικό αρωματικό και έτσι να φρεσκάρετε το σπίτι σας όποτε εσείς το θέλετε. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό από 2 λεμόνια, δεντρολίβανο, και 10-20 σταγόνες έλαιο λεβάντας. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Μετά σουρώστε το σε ένα μπουκαλάκι με αντλία σπρέι.

Ωραία μυρωδιά στο μπάνιο Για να μυρίζει το μπάνιο σας πάντα όμορφα ρίξτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο της επιλογής σας στο εσωτερικό χαρτόνι που υπάρχει στο ρολό χαρτί της τουαλέτας. Έτσι μέχρι το ρολό να τελειώσει θα υπάρχει μια απαλή μυρωδιά στο μπάνιο σας.

Tip Μην ξεχνάτε ότι μέσα στο μπάνιο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να αποθηκεύετε καλλυντικά, φάρμακα, και κοσμήματα. Οι υδρατμοί και η υγρασία είναι εχθροί αυτών των προϊόντων.

Επαναφέρετε τις παλιές πετσέτες ακόμα και αν μυρίζουν (και κάντε τις αφράτες) Εάν οι πετσέτες μυρίζουν μούχλα πολύ πιθανόν να φταίει το ότι δεν τις κρεμάτε έξω μόλις τελειώνετε το μπάνιο σας έτσι ώστε να στεγνώνουν φυσικά. Να θυμάστε ότι μετά το ντους δεν πρέπει να αφήνετε τις βρεγμένες πετσέτα μέσα στο μπάνιο γιατί η υγρασία που έχει ο χώρος καθυστερεί το στέγνωμά τους δημιουργώντας μύκητες. Για να τις επαναφέρετε βάλτε τις στο πλυντήριο ρίχνοντας μέσα σε αυτό 2 φλ. ξίδι. Βάλτε ένα πρόγραμμα σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις τελειώσει πλύντε τις ξανά βάζοντας και απορρυπαντικό αυτή τη φορά.
Εάν οι πετσέτες σας δεν είναι πλέον αφράτες μπορείτε να ρίχνετε λίγο λευκό ξίδι την ώρα που το πλυντήριο τις ξεβγάζει και στο απορρυπαντικό να προσθέτετε ½ φλ. μαγειρική σόδα. Οι πετσέτες σας, με αυτόν τον τρόπο, θα βγαίνουν πάντα αφράτες.

Tip Να θυμάστε ότι το να βάζετε περισσότερη ποσότητα απορρυπαντικού ή μαλακτικού από τη συνιστώμενη δεν θα βοηθήσει τα ρούχα σας ούτε να βγούνε πιο καθαρά ούτε να μυρίζουν περισσότερο. Το μόνο που θα κερδίσετε είναι να μην καταφέρει το πλυντήριο στο ξέβγαλμα να αφαιρέσει όλη την ποσότητα του απορρυπαντικού και να παραμείνει στο ρούχο σας μαζί με βρωμιά. Η μεγαλύτερη ποσότητα μαλακτικού μπορεί επίσης να καταστρέψει τα ρούχα σας γιατί μαλακώνει αρκετά την ύφανσή τους.

Μαξιλάρια σαν καινούρια Τα μαξιλάρια μας κιτρινίζουν λόγω του ιδρώτα που εκκρίνουμε την ώρα που κοιμόμαστε. Σημασία έχει να επαναφέρετε το λευκό χρώμα στα μαξιλάρια σας χωρίς να τα χαλάσετε. Γι’αυτό καλό είναι να τα πλένετε 2 φορές τον χρόνο. Τσεκάρετε τις ετικέτες τους πριν τα πλύνετε για να ελέγξετε αν πλένονται στο πλυντήριο. Τα μαξιλάρια με αφρό πρέπει να τα πάτε στο καθαριστήριο. Τα πουπουλένια και τα συνθετικά κατά μεγάλο ποσοστό πλένονται στο πλυντήριο σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, μάλλινα, χωρίς στύψιμο. Μην τα βάλετε σε πρόγραμμα με στύψιμο γιατί υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν κόμποι. Για να βγουν αφράτα μπορείτε να τοποθετήσετε 2 μπαλάκια του τένις μέσα στο πλυντήριο. Αντί για απορρυπαντικό θα βάλετε το παρακάτω μείγμα: 1φλ.τσαγιού απορρυπαντικό πλυντηρίου, 1 φλ.τσαγιού απορρυπαντικό πιάτων σε σκόνη, λίγη χλωρίνη, ½ φλ.τσαγιού βόρακα.

Υγρασία σε ντουλάπες Εάν η ντουλάπα σας μυρίζει μούχλα θα πρέπει πρώτα να καθαρίσετε καλά το εσωτερικό της ντουλάπας με νερό και χλωρίνη. Έπειτα τοποθετήστε σε τούλι κιμωλίες και κρεμάστε τα τούλια σε διάφορα σημεία της ντουλάπας για να απορροφηθεί η υγρασία. Ανά τακτά διαστήματα, φροντίστε να ανανεώνετε τις παλιές κιμωλίες με καινούργιες. Μπορείτε, αν θέλετε, να βάλετε στο τούλι λίγο αιθέριο έλαιο για να αρωματιστεί ελαφρά η ντουλάπα σας.

Πηγή: spirossoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα