Πώς οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού μπορούν να αντικαταστήσουν την άσκηση;

Πώς οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού μπορούν να αντικαταστήσουν την άσκηση;

Ο χρόνος που αφιερώνεις για να καθαρίσεις και να συμμαζέψεις το σπίτι ή το γραφείο σου μπορεί απλά και εύκολα να αποτελέσει μια καλή άσκηση, που θα δυναμώσει τους μυς σου και θα αποτρέψει την καταπόνηση των αρθρώσεων. Η μέση (συνήθως) αλλά και τα χέρια σου ταλαιπωρούνται και χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο σε πολλές οικιακές δουλειές. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολλές γυναίκες δεν απολαμβάνουν αυτή τη δραστηριότητα, όμως, αφού δε γίνεται να την αποφύγουν, ας τη δούμε εποικοδομητικά. Εκτός από ένα καθαρό τακτοποιημένο σπίτι λοιπόν, μπορείς να έχεις και ένα ακόμα όφελος για τους μυς και τον σκελετό σου.

 Καθαρό σπίτι + υγιές σώμα
‣ Στατικές δουλειές: Είναι βασικό να μοιράζεις το βάρος σου ισομερώς και στα δύο πόδια, καθώς επίσης να τραβάς το σώμα σου ψηλά, σαν να θέλεις να φτάσεις το ταβάνι, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεις μέση, γόνατα, αστραγάλους. Σφίγγοντας την κοιλιά και τους γλουτούς σου συνεχόμενα, αλλά και διακεκομμένα, όσο στέκεσαι όρθια σε ένα σημείο, έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Δοκίμασέ το και νιώσε να ζωντανεύει το στατικό σου σώμα και να καίγονται ελαφρώς οι γλουτοί. Για τις πιο τολμηρές μια καλή πρόταση είναι και το ανεβοκατέβασμα στις μύτες των ποδιών (releve) για ενδυνάμωση της ποδοκνημικής και της γάμπας, καθώς και για εξάσκηση ισορροπίας.

Extra tip: Δοκίμασε (και) στήριξη για λίγα δευτερόλεπτα στο ένα πόδι, με το άλλο είτε λυγισμένο-κολλημένο στη γάμπα είτε τεντωμένο στο πλάι. 

‣ Σκούπισμα και σφουγγάρισμα: Είναι καλό να αλλάζεις χέρι ανά διαστήματα
και να διατηρείς τους ώμους σου κάτω, χωρίς να κλείνεις τον λαιμό σου μέσα σε αυτούς. Όταν σκύβεις, πρέπει να λυγίζεις ελαφρώς τα γόνατά σου και να σφίγγεις την κοιλιά μη επιτρέποντάς της να αφεθεί στη βαρύτητα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις το σκύψιμο όσο το δυνατόν περισσότερο και, αντί γι’ αυτό, να λυγίζεις τα γόνατά σου με ίσιο κορμί, τραβηγμένο προς τα επάνω. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις ώστε τα γόνατα να ευθυγραμμίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών σου όταν τα λυγίζεις.

‣ Καθάρισμα τζαμιών: Πρόκειται για μια υπέροχη άσκηση, καθώς το τέντωμα προς το ψηλότερο σημείο του τζαμιού είναι άκρως ευεργετικό. Τεντώσου ψηλά χωρίς να παρασύρεις τους ώμους, οι οποίοι πρέπει πάντα να μένουν στη θέση τους. Η κίνηση του χεριού μπορεί να εναλλάσσεται από αργό σε γρήγορο ρυθμό και σε κατεύθυνση πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά. Μικροί και μεγάλοι κύκλοι στην επιφάνεια του τζαμιού είναι πολύ καλή άσκηση επίσης για τους ώμους και το στήθος. Δοκίμασε να κάνεις το εξής: 5 μικρούς κύκλους-5 μεγάλους, 5 κινήσεις δεξιά-αριστερά, 5 κινήσεις πάνω-κάτω.

Tip: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς και τα δύο σου χέρια εναλλάξ.

‣ Άπλωμα ρούχων: Απλώνοντας ρούχα, άφησε τη λεκάνη κάτω και κάνε βαθύ κάθισμα για κάθε ρούχο που θα πάρεις να απλώσεις. Προσοχή όμως: Θα πρέπει τα γόνατά σου να ευθυγραμμίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών σου.

‣ Αγορά τροφίμων: Φορτώνεις κι εσύ τα χέρια, τους ώμους και τα δάχτυλά σου με σακούλες; Δοκίμασε να μοιράσεις το βάρος και στα δύο χέρια. Κράτησε ελαφρώς λυγισμένους τους αγκώνες, τους ώμους κάτω, κόλλησε τα χέρια στα πλευρά σου, σφίξε την κοιλιά και τους δικεφάλους (τα ποντικάκια, που λέμε) και, αν αντέχεις, κάνε λίγες επαναλήψεις με άρσεις λυγίζοντας αγκώνες, είτε με τεντωμένα χέρια μπροστά σε πρόταση είτε στο πλάι σε έκταση.

‣ Μην ξεχνάς τη σωστή αναπνοή: Εισπνοή-εκπνοή! Απόφυγε απότομα σκυψίματα και τεντώματα. Σήκωσε οτιδήποτε βαρύ σφίγγοντας τους μυς των χεριών, της πλάτης και των ώμων για να μην καταπονηθούν οι καρποί και οι αγκώνες. Τέλος, θα πρέπει να θυμάσαι το πόσο σημαντικό είναι να σφίγγεις πάντα την κοιλιά τραβώντας προς τα επάνω το σώμα σου.

Shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα