Οι κίνδυνοι του Facebook: Οι τρεις μεγάλες παγίδες

Οι κίνδυνοι του Facebook: Οι τρεις μεγάλες παγίδες

Οι κίνδυνοι του Facebook

Το Facebook θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέσα για να επικοινωνήσεις με φίλους σου που έχεις να δεις χρόνια. Οι χρήστες ξεπερνούν τα 1,19 δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο και σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις φίλους από το δημοτικό σχολείο ή την πρώτη σου δουλειά, ανθρώπους με τους οποίους έχετε χαθεί, να ανταλλάξετε μηνύματα, να μετέχετε σε ομάδες συζητήσεων, παιχνίδια και σε ένα σωρό άλλες εφαρμογές. Εμπεριέχει όμως και πολλές παγίδες!

Πρώτη παγίδα: Κλοπή Προσωπικών δεδομένων ή Παραβίαση της Ιδιωτικής μας ζωής
Γνωρίζεται πως όταν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο Facebook εξ ορισμού όλοι οι χρήστες του Facebook έχουν πρόσβαση σε ό,τι πληροφορίες, δεδομένα ανεβάσουμε πάνω στο λογαριασμό μας; Αυτό σημαίνει ότι αν εξαιρέσουμε τους φίλους σας εκατομμύρια άσχετα άτομα με εσάς μπορούν αν το θελήσουν να εισβάλουν στον λογαριασμό σας, να πάρουν τις φωτογραφίες σας και να τις χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν αυτοί… Μπορούν επίσης να δουν πληροφορίες όπως για παράδειγμα το πού μένετε, πόσο χρονών είστε και τι κάνετε ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή που αναρτάτε τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Δεν είναι λίγο τρομακτικό όλο αυτό;

Σκεφτείτε το διαφορετικά… Αν έρθει ένας άγνωστος στο δρόμο και σας ζητήσει να του δώσετε μια φωτογραφία σας ή σας ρωτήσει να του πείτε πού μένετε θα του πείτε; Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να το κάνατε ούτε στο Facebook. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι στο εικονικό σας προφίλ έχουν πρόσβαση μόνο οι φίλοι σας! Η κυπριακή ιστοσελίδα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», έχει π.χ. σχετικές οδηγίες επ’ αυτού εδώ: internetsafety.pi.ac.cy.

Μην τους κάνετε όλους φίλους
Αρκετός κόσμος έχει την τάση να κάνει add (αποδοχή) στο προφίλ του άτομα τα οποία αν τα συναντούσε στον δρόμο το πιο πιθανό πως ούτε γεια δεν θα τους έλεγε. Μην κάνετε φίλους σας οποιονδήποτε σας κάνει friend request (αίτημα φιλίας). Από την στιγμή που τον κάνετε φίλο σας αυτόματα έχει πρόσβαση στο προφίλ σας. Οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων δεν αλλάζουν επειδή αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να προσθέστε στην λίστα των φίλων σας όλο τον κόσμο που σας το ζητά, προσπαθήστε να μην ανεβάζετε πολύ προσωπικές φωτογραφίες και να μην γράφετε πολύ προσωπικά στοιχεία για σας. Πότε δεν ξέρετε αν κάποιος από τους «φίλους» σας, χρησιμοποιήσει κάποια φωτογραφία σας ή βίντεο, εναντίον σας με σκοπό να σας απομονώσει ή να σας βλάψει.

Δεύτερη παγίδα: Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullyiong)
Cyberbullyiong είναι ο εκφοβισμός ο οποίος συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου. Περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο άτομο με σκοπό να το απομονώσει ή να το βλάψει. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο π.χ.

Αν κάποιος επανειλημμένα γράφει κάτι προσβλητικό για εσάς είναι εκφοβισμός.
Αν κάποιος έχει ανεβάσει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία σας η οποία σας κάνει να νιώθετε άβολα και παρόλο που του το ζητήσατε δεν το κατεβάζει, επίσης είναι εκφοβισμός
Αν δεχτείτε οποιονδήποτε είδος εκφοβισμού/παρενόχληση:

Σταματήστε αμέσως την επικοινωνία με τον θύτη. Έχετε την δυνατότητα να φιλτράρετε ή να μπλοκάρετε τα μηνύματα από άτομα που σας παρενοχλούν.
Αν είστε ανήλικος, εμπιστευτείτε το αμέσως σε κάποιον ενήλικα (γονιός, καθηγητής, φίλος).
Αν χρειαστεί απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
   
Τρίτη Παγίδα: Αποπλάνηση
Αποπλάνηση συμβαίνει συνήθως όταν κάνουμε chat (συνομιλία μεταξύ δύο προσώπων που δεν μπορούν να δουν άλλοι). Κακόβουλοι άγνωστοι προσπαθούν να μας αποπλανήσουν για να συναντηθούμε μαζί τους σε πραγματικό χώρο με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση. Για τον λόγο αυτό:


Μην ανεβάζετε πολύ προσωπικά σας στοιχεία στο Facebook που να διευκολύνουν τον εντοπισμό: Τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες που να φαίνεται το σπίτι μας, το σχολείο τα μέρη όπου συχνάζουμε.
Μην δεχτείτε ποτέ να συναντήσετε κάποιο ξένο τον οποίον γνωρίσατε στο Facebook. Δεν ξέρετε ποιος κρύβετε πίσω από την μάσκα του Διαδικτύου. Μπορεί να μην είναι αυτός που λέει.
Σταματήστε αμέσως άβολες συζητήσεις και αποθηκεύουμε αντίγραφα της συνομιλίας
Αν κάτι σας προκαλέσει ανησυχία, θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύσουν αντίγραφα της συνομιλίας, να εγκαταλείψετε την συνομιλία και να το πείτε σε κάποιο ενήλικα.

newsbeast.