Το μυστικό που δεν ξέρεις για τις μάσκες οξυγόνου στο αεροπλάνο

Το μυστικό που δεν ξέρεις για τις μάσκες οξυγόνου στο αεροπλάνο

Το αεροπλάνο θεωρείται το πιο ασφαλές μέσο για ταξίδι και καθημερινά ταξιδεύουν εκατομμύρια επιβάτες. Ακούμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αεροπλάνα καθημερινά.

Υπάρχουν λεπτομέρειες που γνωρίζουν οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί και αφορούν τις πτήσεις και την ασφάλειά τους. Στις οδηγίες που δίνουν οι αεροσυνοδοί κατά την πτήση περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το ότι πρέπει να δένουμε τις ζώνες μας και το σκιάδιο των παραθύρων να είναι ανοιχτό.

 Επίσης οι οδηγίες ασφαλείας σε όλες τις πτήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο χρήσης των μασκών οξυγόνου, οι οποίες πέφτουν όταν στο αεροπλάνο υπάρξει ξαφνική απώλεια πίεσης στην καμπίνα. Ωστόσο, κάτι που δεν ξέρουμε για τις μάσκες και δεν μας λένε οι αεροσυνοδοί είναι ότι οι έχουν οξυγόνο μόνο για 15 λεπτά.

Αν σου φαίνεται μικρό αυτό το διάστημα τότε πρέπει να ξέρεις ότι δε χρειάζεται να ανησυχείς. Στην πραγματικότητα αυτός ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από αρκετός. Και υπάρχει εξήγηση γι΄αυτό. Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μάσκες πέφτουν όταν η καμπίνα χάνει πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι το αεροπλάνο χάνει ύψος. 

Σύμφωνα με το Gizmodo, ένας πιλότος θα ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση φορώντας την μάσκα και οδηγώντας το αεροπλάνο σε ύψος κάτω των 10.000 ποδιών, στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά χωρίς επιπλέον οξυγόνο. Αυτή η ταχεία κάθοδος διαρκεί συνήθως λιγότερο από 15 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάσκες έχουν περίσσευμα αέρα.

Άρα το χρονικό διάστημα είναι υπεραρκετό εφόσον χρειαστεί να βγουν οι μάσκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε το πλήρωμα στο αεροπλάνο και να ακολουθούμε τις οδηγίες του. Οι αεροσυνοδοί και οι πιλότοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης.

exploringgreece.tv