Γιατί το κάστανο είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ. Χρήσιμες συμβουλές

Το κάστανο είναι η υπερτροφή του χειμώνα, αφού σύμφωνα με τους διατροφολόγους ο συγκεκριμένος καρπός ρίχνει την χοληστερίνη, κάνει καλό στην καρδιά, στο γαστρεντερικό, καθώς, επίσης, περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, το κάστανο περιέχει λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όμως έχει αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες.

Ένα μειονέκτημα που έχει ο καρπός είναι ότι καθαρίζεται δύσκολα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με την Ιταλίδα μπλόγκερ Benedatta να δείχνει τρεις από αυτές για να γίνει γρήγορα κι εύκολα.

 
Γιατί το κάστανο είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ
1.Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

2. Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα.

3. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ.


4.Το κάστανο είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

5.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

6.Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

7.Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL).

8.Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

9.Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

10.Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Χρήσιμες συμβουλές για την κατανάλωση του κάστανου
-το κάστανο είναι κατάλληλο για όλους, αλλά ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από διανοητική ή σωματική κόπωση, για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη αλλά και για τους ηλικιωμένους;

-για να είναι ευκολοχώνευτο πρέπει να καταναλώνεται μόνο του χωρίς κανένα συνοδευτικό;

-το κάστανο ενδείκνυται για όσους πάσχουν από αιμορροΐδες, αναιμία, διάρροια, ενώ συμβάλλει ικανοποιητικά στην πρόληψη κατά του γήρατος;

-το εκχύλισμα από κάστανο διακρίνεται για τις στυπτικές αντι-φλεγμονώδεις και ενυδατικές του ιδιότητες;

-ο φλοιός της καστανιάς έχει αντιπυρετικές ιδιότητες και τα φύλλα του είναι πρώτης τάξης φάρμακο κατά του κοκίτη;

-τσάι από φύλλα καστανιάς έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες και μπορεί να λειτουργήσει και ως ορεκτικό αφέψημα;

δείτε το βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα