Έχουν νόημα τα όνειρα; Οι 5 τρόποι για να σταματήσουμε να βλέπουμε εφιάλτες

Έχουν νόημα τα όνειρα; Οι 5 τρόποι για να σταματήσουμε να βλέπουμε εφιάλτες

Τα όνειρα είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και μυστηριώδεις πτυχές του ύπνου. Δεδομένου ότι ο μεγάλος ψυχολόγος Σίγμουντ Φρόντι βοήθησε να επιστήσει την προσοχή στη δυνητική σημασία των ονείρων στα τέλη του 19ου αιώνα, σημαντική έρευνα έχει υλοποιηθεί για να αποκαλύψει τόσο την νευροεπιστήμη όσο και την ψυχολογία των ονείρων. 

Παρά την προηγμένη επιστημονική γνώση, υπάρχουν πολλά που παραμένουν άγνωστα, τόσο για τον ύπνο όσο και για τα όνειρα. Ακόμη και το πιο θεμελιώδες ερώτημα «γιατί ονειρευόμαστε τελικά» υπόκειται σε σημαντική συζήτηση.

Ενώ όλοι ονειρεύονται, το περιεχόμενο των ονείρων και η επίδρασή τους στον ύπνο μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Παρόλο που δεν υπάρχει απλή εξήγηση για το νόημα και το σκοπό των ονείρων, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τα βασικά στοιχεία των ονείρων, τον πιθανό αντίκτυπο των εφιαλτών και τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να κοιμηθούμε καλύτερα με όνειρα γλυκά

 
Τι είναι τα όνειρα
 
Τα όνειρα είναι εικόνες, σκέψεις ή συναισθήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η οπτική εικόνα είναι η πιο κοινή, αλλά τα όνειρα μπορούν να περιλαμβάνουν όλες τις αισθήσεις.

Μερικοί άνθρωποι ονειρεύονται έγχρωμα, ενώ άλλοι ονειρεύονται ασπρόμαυρα, ακόμα και οι άνθρωποι που είναι τυφλοί τείνουν να ονειρεύονται με στοιχεία που σχετίζονται με τον ήχο, τη γεύση και τη μυρωδιά.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει διαφορετικούς τύπους ονείρων, αλλά μπορεί  και να μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά όπως:

Έχουν προοπτική πρώτου προσώπου. Είναι ακούσια.

Το περιεχόμενο  μπορεί να είναι παράλογο ή ακόμη και ασυνάρτητο.

Το περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει άλλα άτομα που αλληλοεπιδρούν με τον ονειροπόλο αλλά και μεταξύ τους.

Προκαλεί έντονα συναισθήματα.

Κομμάτια της “ξύπνιας” ζωής  μπορεί επίσης να ενσωματώνονται στο περιεχόμενο του ονείρου.

Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αποτελούν πάγιες εμπειρίες , παρατηρούνται σε κάποιο βαθμό στα περισσότερα κανονικά όνειρα.

Γιατί ονειρευόμαστε;

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα