Τι συμβαίνει στο σώμα μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός αναψυκτικού

Τι συμβαίνει στο σώμα μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός αναψυκτικού

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα αναψυκτικά για να δροσιστούν ή για να συνοδεύσουν το φαγητό τους.

Η κατανάλωση αναψυκτικών όμως, λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, προκαλεί μια σειρά παρενεργειών στο σώμα.

Συγκεκριμένα:

– Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού, η ζάχαρη διοχετεύεται μέσω του εντέρου στο αίμα, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Η ζάχαρη πρέπει να μετατραπεί σε ενέργεια και να διανεμηθεί στους μυϊκούς ιστούς του σώματος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η λειτουργία των οργάνων που εμπλέκονται στη διαδικασία.

– Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να μεταφέρει τη ζάχαρη στους μυς για ενέργεια. Τα αναψυκτικά περιέχουν όμως πολύ περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζονται οι μυς. Όταν ένα άτομο καταναλώνει ένα κουτάκι αναψυκτικού, παίρνει ένα φορτίο υδατανθράκων που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο γεύμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αναψυκτικό καταναλώνεται παράλληλα με το γεύμα. Οι επιπλέον υδατάνθρακες πρέπει να υποστούν επεξεργασία και η περίσσεια τους αντί να χρησιμοποιείται από τους μυς, μετατρέπεται στο συκώτι σε λίπος.

– Τα νεφρά εμπλέκονται στη διαδικασία, βοηθώντας στην απομάκρυνση της επιπλέον ζάχαρης μέσω των ούρων. Αυτό συνεπάγεται την απώλεια νερού που σε συνδυασμό με τη διουρητική δράση της καφεΐνης των αναψυκτικών, αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η ζάχαρη και η καφεΐνη των αναψυκτικών αποτελούν ανθυγιεινό και επικίνδυνο συνδυασμό.

– Μία άλλη σημαντική επίπτωση της κατανάλωσης αναψυκτικών, είναι ο εθισμός που προκαλούν. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Princeton, όταν έδωσαν σε πεινασμένους αρουραίους ζαχαρούχο διάλυμα, διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοί τους απελευθέρωσαν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής. Η αντίδραση αυτή είναι παρόμοια με αυτή που προκλήθηκε όταν δόθηκε στους αρουραίους ηρωίνη ή κοκαΐνη. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η ζάχαρη μπορεί να είναι πιο εθιστική από την κοκαΐνη.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν πραγματικά απολαμβάνετε τα αναψυκτικά, δεν χρειάζεται να τα αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Είναι απαραίτητο όμως να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνετε. Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού μία στο τόσο, δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία. Αναζητήστε τέλος εναλλακτικές με λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες, όπως το παγωμένο τσάι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα