Οκτώ τροφές για να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου

Οκτώ τροφές για να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου

Θέλετε να δώσετε μία ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα; Πρώτη... στάση το οπωροπαντοπωλείο και ιδού η λίστα σας!

Η διατροφή κρατά τα σκήπτρα ως προς τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι κρυολογημάτων και λοιμώξεων.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και μπαίνοντας σταδιακά στη σεζόν της εποχικής γρίπης, εντάξτε στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα οκτώ δυνατούς συμμάχους.

Εσπεριδοειδή

Οι περισσότεροι στρεφόμαστε στη βιταμίνη C ακόμη και με την… υποψία κρυολογήματος, και αυτό γιατί είναι γνωστό πως αποτελεί μεγάλο σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς εκτιμάται ότι ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων.

Τα εσπεριδοειδή διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και η ποικιλία τους είναι μεγάλη: Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, λάιμ.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν την παράγει και δεν την αποθηκεύει, χρειαζόμαστε πρόσληψη βιταμίνης C σε καθημερινή βάση με την συνιστώμενη ποσότητα να ορίζεται στα 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.

Κόκκινες πιπεριές

Εάν πιστεύετε, πάντως, ότι τα εσπεριδοειδή περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, ξανασκεφτείτε το. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) από ένα πορτοκάλι (45 mg), ενώ αποτελούν επίσης πλούσια πηγή β-καροτίνης.

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει και στη διατήρηση υγιούς δέρματος. Η β-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο σφύζει από βιταμίνες και μέταλλα, βιταμίνες A, C και E, καθώς και φυτικές ίνες και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στο γεύμα σας.

Το κλειδί για να διατηρείται άθικτη η δύναμή του είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο ή και καθόλου. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο ατμός είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για να διατηρήσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα.

Σκόρδο

Το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα στον κόσμο και είναι απαραίτητο για την υγεία μας.

Οι πρώτοι πολιτισμοί είχαν αναγνωρίσει την αξία του στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Το σκόρδο μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ υπάρχουν και ορισμένα ασθενή στοιχεία ότι βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.

Οι ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες του σκόρδου φέρεται να προέρχονται από την υψηλή συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλισίνη.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Πρόκειται για άλλον έναν «φίλο» στον οποίο πολλοί στρέφονται όταν νοσούν. Το τζίντζερ, με ενεργό συστατικό την τζιντζερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονωδών νοσημάτων και όχι μόνο.

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας, ενδέχεται να έχει ευεργετική επίδραση στον χρόνιο πόνο, αλλά και ιδιότητες μείωσης της «κακής» χοληστερόλης.

Σπανάκι

Το σπανάκι «μπαίνει» στη λίστα όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη που ενισχύουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να πολεμά λοιμώξεις.

Όπως και το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθά να καταπολεμήσει ασθένειες.

Προτιμήστε γιαούρτι σκέτο και όχι με γεύσεις. Μπορείτε να σας «γλυκάνετε» προσθέτοντας φρούτα ή λίγο μέλι.

Το γιαούρτι αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας.

Αμύγδαλα

Όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε έπεται της βιταμίνης C. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτελεί επίσης κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λιπαρών για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, σφύζουν από βιταμίνη Ε και περιέχουν επίσης υγιή λιπαρά.

Οι ενήλικες χρειάζονται μόνο περίπου 15 mg βιταμίνης Ε ημερησίως. Μισό φλυτζάνι με αμύγδαλα, το οποίο αναλογεί περίπου σε 46 ολόκληρα αμύγδαλα με κέλυφος, παρέχει περίπου 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης.

Πηγή: ygeiamou

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα