Πώς να σκοτώσετε το χρόνο σας σε περίπτωση 14ήμερης καραντίνας

Ας υποθέσουμε πως επιστρέψατε από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Ή, έχετε συμπτώματα γρίπης. Ή, κάποιο κοντινό σας πρόσωπο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Το πιο πιθανό είναι πως ο γιατρός σας σάς σύνεστησε να παραμείνετε σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι σας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Μπορεί αυτό το σενάριο να σας φαντάζει απίστευτα βαρετό και δύσκολο, δε χρειάζεται όμως να απελπίζεστε! Δείτε το ως μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να φροντίσετε και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που πάντα έμεναν πίσω, λόγω πίεσης χρόνου. Οργανωθείτε και φτιάξτε ένα πρόγραμμα για τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα δείτε πως οι μέρες θα περάσουν πριν καν το καταλάβετε!

Σας συμβουλεύουμε να τρώτε σωστά, σε φυσιολογικές ώρες, και να κοιμάστε και να ξυπνάτε νωρίς, ώστε να ασχοληθείτε με όσο γίνεται περισσότερες δραστηριότητες. Έτσι, δε θα βαρεθείτε, θα αισθανθείτε ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας και ταυτόχρονα θα ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι.

Με τι δραστηριότητες μπορείτε να ασχοληθείτε;

• Κρατήστε ημερολόγιο.

Κάποιοι από εσάς το κάνατε όταν ήσασταν πιο μικροί, κάποιοι άλλοι ίσως συνεχίζετε ακόμα. Το να γράφετε τις σκέψεις σας καθημερινά, βοηθάει στη διαχείριση συναισθημάτων. Είναι κιόλας ευκαιρία να καταγράψετε σκέψεις που δε θα ομολογούσατε ποτέ στα κοντινά σας πρόσωπα και αυτό θα σας βοηθήσει στο να τις επεξεργαστείτε καλύτερα. Επίσης, θα κρατήσετε ένα ενδιαφέρον ενθύμιο αυτής της εμπειρίας.

• Κάντε γυμναστική.

Το να κάθεστε όλη μέρα στον καναπέ θα σας κάνει να βαρεθείτε ακόμα περισσότερο. Κινηθείτε μέσα στο σπίτι, κάντε γυμναστική βλέποντας κάποιο βίντεο στο You-Tube ή απλά κάντε εύκολες απλές διατάσεις για 20 λεπτά. Θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να εκκρίνει ενδορφίνες που θα σας φτιάξουν τη διάθεση, ενώ γυμνάζετε και τονώνετε το σώμα σας.

• Ζωγραφίστε.

Η τέχνη απαιτεί πολύ ελεύθερο χρόνο χωρίς αποσπάσεις. Ζωγραφίστε έναν πίνακα ή προμηθευτείτε ένα colouring book και ξυλομπογιές, όπου το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρωματίζετε έτοιμα σχέδια. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σε colouring books, από φιγούρες και τοπία μέχρι γεωμετρικά σχέδια.

• Δείτε μια σειρά ή μια ταινία.

Θυμάστε εκείνη την 3ωρη ταινία που πάντα θέλατε να δείτε; Ή εκείνη τη σειρά με τα αμέτρητα επεισόδια; Ε λοιπόν, να η ευκαιρία. Αν σας άρεσε αυτό που παρακολουθήσατε, μπορείτε να διαβάσετε κριτικές και αναλύσεις στο ίντερνετ, ώστε να εμβαθύνετε σε αυτό ακόμα περισσότερο.

• Διαβάστε ένα βιβλίο.

Το διάβασμα είναι μια εμπειρία που έχουμε συνδέσει με διακοπές, ή και το τελευταίο μισάωρο πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε να αφιερώσετε 2-3 ώρες τη μέρα σε κάποιο βιβλίο που σας αρέσει και αφεθείτε να σας ταξιδέψει στον δικό του κόσμο.

• Ασχοληθείτε με την καθαριότητα του σπιτιού σας.

Ευκαιρία να τακτοποιήσετε τα ντουλάπια σας, να ξεσκονίσετε τις γωνιές που συνήθως αποφεύγετε και να απολυμάνετε το σπίτι. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας ή να φτιάξετε χειροποίητα διακοσμητικά.

• Παίξτε video games, σκάκι στον υπολογιστή ή λύστε sudoku.

Αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν συγκέντρωση και κάνουν το χρόνο να περνάει σα νερό. Το σκάκι και το sudoku μάλιστα, ακονίζουν το μυαλό μας και προλαμβάνουν το αλτχάιμερ.

• Ασχοληθείτε με την κηπουρική.

Η ενασχόληση με τα φυτά επιδρά θετικά στη διάθεσή μας. Ασχοληθείτε με τις γλάστρες σας, καθαρίστε τα ξερά φύλλα, μεταφυτέψτε τα φυτά σας και φυτέψτε καινούρια. Έτσι κι αλλιώς, η εποχή είναι κατάλληλη για τέτοιες εργασίες.

• Φροντίστε τον εαυτό σας.

Εκτός από την προσωπική σας υγιεινή, μπορείτε να ασχοληθείτε και με την εμφάνισή σας. Εφαρμόστε μάσκες προσώπου και σώματος, περιποιηθείτε τα μαλλιά και τα νύχια σας ή απλά γεμίστε την μπανιέρα για ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Φροντίστε για τη σωστή διατροφή σας και κοιμηθείτε πολύ, ώστε να διατηρήσετε τον οργανισμό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αν παρόλ’ αυτά νιώθετε μοναξιά, μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε σε συγγενείς και φίλους για να μάθετε τα νέα τους και να σας κρατήσουν τηλεφωνική συντροφιά!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα