Πάμε για μπύρες άφοβα! Οι 10 μύθοι που καταρρίπτονται

Μπορεί πολλοί να την καταναλώνουν ευχάριστα, σίγουρα όμως, υπάρχουν κι αρκετά πράγματα, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι σχετικά με τη μπύρα ή ακόμα χειρότερα, πράγματα που ακούγονται συχνά αλλά είναι μάλλον, παραπληροφόρηση.

Τελικά παχαίνει η μπίρα; Nα προτιμήσω μια εισαγόμενη ή μια «ντόπια» μπίρα; Αν και εσείς έχετε παρόμοιες απορίες, απλά διαβάστε τους 10 μύθους που καταρρίπτει το περιοδικό Mens Health…

  1. Η μπίρα… κάνει «κοιλιά»

Είναι σίγουρο, ότι αν αδειάζετε κιβώτια με μπίρες χωρίς μέτρο, θα παχύνετε και σίγουρα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το έντερό σας. Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει και από γερμανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 άτομα που καταναλώνουν μπίρα, ότι η «κοιλίτσα» οφείλεται περισσότερο σε λόγους γενετικής και λιγότερο στην υπερκατανάλωση της μπίρας. Οπότε, αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι κάθε φορά που πίνετε μπίρα, προστίθενται στον οργανισμό σας πολλές θερμίδες, μπορείτε πλέον να αναθεωρήσετε άφοβα...

2. Η εισαγόμενη μπίρα είναι καλύτερη από την εγχώρια

Μάλλον πρόκειται για ένα τυπικό κλισέ και για έναν ακόμα «αστικό μύθο», που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, τότε που οι εξαγωγές ήταν σχεδόν αναγκαίες σε χώρες όπως η Ινδία, για να βοηθηθούν κυρίως οι ντόπιοι να επιβιώσουν στα μακρινά τους ταξίδια. Στην προ ποτοαπαγόρευσης εποχή στην Αμερική, μπίρες όπως η Budweiser, θεωρούνταν ότι είχαν παραδοσιακά, πιο λεπτή γεύση σε σχέση με τις φημισμένες ευρωπαϊκές μπίρες. Σήμερα, όμως οι τοπικές ζυθοποιίες έχουν εξελιχθεί πολύ κι έτσι τα προϊόντα τους είναι εξίσου καλά με τους εξωτερικού. Ενισχύστε συνεπώς, την εγχώρια αγορά της χώρας σας, ακόμη και αν είστε εξαιρετικά απαιτητικοί… Αναζητήστε την μπίρα εκείνη που θα ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας και σίγουρα, θα βρείτε κάτι που θα σας ικανοποιήσει.

3. Η μπίρα είναι το ποτό της εργατικής τάξης

Μπορεί να είναι από τα πιο διαδεδομένα και πιο φθηνά ποτά στον κόσμο, σίγουρα όμως, είναι πολύ παρεξηγημένη. Ανεπιτήδευτη, η μπίρα απευθύνεται σε όλους και είναι πιο φιλική από την λεπτεπίλεπτη γεύση του κρασιού. Σχεδόν οι πάντες καταναλώνουν πια μπίρα. Σύμφωνα δε με πρόσφατες μελέτες, όσο πιο εύπορος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να καταναλώσει μπίρα.

Παρά το γεγονός αυτό, μερικοί εξακολουθούν να δείχνουν τον ίδιο «σνομπισμό» προς την ταπεινή μπίρα. Αυτό είναι κάπως υπερβολικό… αφού η μπίρα ταιριάζει με τα περισσότερα από τα γεύματα μας και μπορεί να είναι εξίσου «εκλεπτυσμένη» με το κρασί. Ανάλογα με την περίσταση επιλέξτε τη μπίρα που σας ταιριάζει καλύτερα. Βλέπετε αγώνα με την παρέα σας; Είστε διακοπές ή θέλετε να πιείτε κάτι δροσιστικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Η μπίρα είναι η ιδανική πρόταση σε κάθε περίπτωση…

4. Η μπίρα πρέπει να σερβίρεται με πάγο

Σας αρέσουν τα ψηλά παγωμένα ποτήρια μπίρας, που σας φέρνουν στα εστιατόρια; Κάνει ο πάγος το ποτό πιο δροσιστικό και πιο απολαυστικό; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χαρίζει περισσότερη δροσιά όμως, η μπίρα μας -ιδίως όταν είναι καλής ποιότητας- χάνει σε γεύση, λόγω της ψύξης. Εκείνο που συχνά λέγεται, είναι ότι η μπίρα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου. Βέβαια όταν είχε καθιερωθεί η συγκεκριμένη προτροπή, δεν υπήρχαν τα θερμαντικά σώματα ή τα κλιματιστικά που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου μας. Η ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης της μπίρας είναι 11 με 13 βαθμούς Κελσίου, καθώς αυτή επιτρέπει να απελευθερωθούν όλα τα συστατικά της μπίρας και να μην υπάρχει καμία αλλοίωση στη γεύση της.

Μη σας φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να σερβίρονται περισσότερο κρύες. Μόνο αν υπάρχει κάποια δυσάρεστη γεύση που θα θέλαμε να επικαλυφθεί, ενδείκνυται να τις «παγώνουμε»! Σε κάθε περίπτωση πάντως, συντρέχουν και προσωπικοί παράγοντες κι έτσι όλα τα παραπάνω είναι μόνο γενικές συμβουλές…

5. Όσο πιο φρέσκια, τόσο καλύτερη…

Μην αφήνετε τα εντυπωσιακά διαφημιστικά μηνύματα να σας παρασύρουν! Μπίρες από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση, δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες μπίρας που χρειάζονται ένα διάστημα ωρίμανσης περίπου έξι εβδομάδων, πριν τοποθετηθούν στα μπουκάλια τους. Υπάρχουν επίσης, πολλοί τύποι μπίρας, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γεύση τους. Συγκεκριμένοι βρετανικοί ή βελγικοί τύποι μπίρας για παράδειγμα, λόγω των υπολειμμάτων μαγιάς που περιέχουν, χρειάζονται μια δεύτερη φάση ζύμωσης των συστατικών τους, μετά τη συσκευασία τους, κοντά στους τρεις μήνες. Επόμένως, φρέσκια μπίρα δεν υπάρχει, ενώ η ωρίμανση της κάθε μπίρας εξαρτάται από το είδος της.

6. Η μπίρα κάνει κακό στην υγεία μας

Μοιάζει κάπως με τις συνήθεις απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Και ενώ στην περίπτωση του καπνίσματος δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, στην περίπτωση της μπίρας τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε τσιγάρο, που καπνίζουμε είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας. Η προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση της μπίρας όμως, δεν είναι επιβλαβής. Όπως προκύπτει και από σχετικές μελέτες, η «λογική» κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι ωφέλιμη για την καρδιά. Ίσως αυτό να είναι και η λογική εξήγηση στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, ότι όσοι καταναλώνουν μικρές-φυσιολογικές ποσότητες μπίρας αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνους που φτάνουν τα όρια του αλκοολισμού.

7. Οι διαφημίσεις μπίρας παρασύρουν τους ανήλικους

Παρά το γεγονός ότι συνεχείς μελέτες προσπαθούν να επισημάνουν τις αρνητικές συνέπειες από τη συνεχή διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απόδειξη της «αιτιώδους αυτής σχέση» ανάμεσα στη διαφήμιση και την κατανάλωση. Η έκθεση των ανηλίκων στο αλκοόλ λοιπόν, ίσως να μην πρέπει να αναζητηθεί μόνο, στην συνεχή έκθεση των παιδιών στα διαφημιστικά μηνύματα.

8. Η μαύρη μπίρα είναι πιο παχυντική

Οι περισσότεροι λάτρεις της μπίρας προτιμούν να διαλέγουν την πιο σκούρα εκδοχή της, αλλά ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Δεν είναι άλλωστε, λίγες οι φορές, που μια μαύρη μπίρα μάλλον, αποδείχτηκε να έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την αγαπημένη μας ξανθιά. Το χρώμα της μπίρας ποικίλει ανάλογα με το πόσο ψημένη είναι η βύνη -το βασικό συστατικό της μπίρας- και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα άλλων χρωματικών προσμίξεων. Οι θερμίδες στην μπίρα σχετίζονται περισσότερο με τον τρόπο, που γίνεται η ζύμωση και λιγότερο με το χρώμα της.

9. Στις γυναίκες δεν αρέσει η μπίρα

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Οι γυναίκες ήταν άλλωστε εκείνες, που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρασκεύαζαν τη μπίρα, που παλιότερα ήταν μια μορφή οικιακής απασχόλησης, παρόμοια με το ζύμωμα του ψωμιού. Όπως και να έχει πάντως, σε καμιά περίπτωση, η «αποστροφή» προς τη μπίρα δεν είναι θέμα φύλου, αλλά είναι περισσότερο θέμα «γεύσης». Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale, το 25% των «καταναλωτών» δεν έχουν καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, το 50% έχουν κανονικά επίπεδα, ενώ μόλις το 25% έχουν μάλλον, κάποια υπερευαισθησία στη γεύση τους. Ανάλογα συνεπώς, με την ομάδα, στην οποία ανήκουμε, αλλάζουν και τα γούστα μας.

Αν δεν έχουμε καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, προτιμούμε τις πιο «δυνατές»-πικάντικες τροφές, σε αντίθεση με όσους έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο «λεπτές» γεύσεις. Στην κατηγορία αυτή, ενδέχεται η πικρή γεύση της μπίρας να μην είναι καθόλου ανεκτή. Σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβαίνει. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό, όσων έχουν υπερανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης είναι γυναίκες, ίσως για το λόγο αυτό, να θεωρούμε ότι τελικά, στις γυναίκες δεν πολυαρέσει η μπίρα. Απλώς παρουσιάζουμε τη λάθος αιτία…

11. Η «βαρελίσια» μπίρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη

Εδώ οι γνώμες διίστανται. Η βαρελίσια μπίρα είναι αρκετά πιο νόστιμη από την εμφιαλωμένη, που παρέμεινε για πολλές μέρες εκτεθειμένη στον ήλιο. Από την άλλη όμως, μια μπίρα σε μπουκάλι είναι πολύ πιο νόστιμη από μπίρες που έχουν ταξιδέψει για μεγάλο διάστημα σε μεγάλους σιδερένιους σωλήνες, που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μπίρα διατηρείται καλύτερα στο φυσικό της χώρο, από ότι στο μπουκάλι ή στο κουτάκι, ενώ άλλοι διαφωνούν με αυτό. Έτσι, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η βαρελίσια μπίρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη. Είναι μάλλον, θέμα γούστου…

clickatlife

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα