Δεν τελειώνουν όλα με ένα στραβοπάτημα στη δίαιτα

Η προσπάθεια απώλειας βάρους απαιτεί αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής, οι οποίες ιδανικά θα πρέπει να γίνουν μόνιμες, ώστε να διευκολυνθεί και η διατήρηση της απώλειας, μετά το τέλος της «δίαιτας».

Ωστόσο, η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής οδηγεί συχνά και σε μικρές ή μεγαλύτερες υποτροπές, που μπορεί να δυσκολέψουν την προσπάθεια ή να οδηγήσουν σταδιακά σε επαναπρόσληψη βάρους.

Οι υποτροπές μπορεί να περιλαμβάνουν υπερκατανάλωση φαγητού, επιλογή ενός γλυκού «εκτός προγράμματος» ή παράλειψη του πρωινού, κάποιου φρούτου ή της σωματικής δραστηριότητας και είναι κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό για όσους προσπαθούν να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Μία υποτροπή δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους ή να «ακυρώσει» την προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, εάν οι υποτροπές είναι συχνές ή επαναλαμβανόμενες, τότε μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Στο ζήτημα των υποτροπών το «στοίχημα» είναι η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση και να ξεπεράσουμε την υποτροπή. Έτσι, είναι σημαντικό να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για την αλλαγή των συνηθειών μας, αφού όσο πιο ψηλά βάζουμε τον πήχη, τόσο πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε υποτροπές. Από την άλλη, θα πρέπει να αναζητήσουμε υποστήριξη από τα άτομα που μας περιβάλλουν, προκειμένου να ενθαρρύνουν την προσπάθειά μας και να μη μας παρασύρουν σε υποτροπές.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να έχουμε κάνει σχέδια για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, όπως μια έξοδος για φαγητό ή κάποια κοινωνική εκδήλωση όπου μπορεί να «ξεφύγουμε», καθώς και να απομακρύνουμε πιθανά εμπόδια που μας οδηγούν σε συχνές υποτροπές, όπως για παράδειγμα γλυκά ή «λιχουδιές» που μπορεί να έχουμε στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας.

Τέλος, οι υποτροπές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με θετική σκέψη και όχι σαν αποτυχίες, με στόχο την επιστροφή στην προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως η επόμενη μέρα είναι μια καινούργια μέρα, όπου μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που είχατε σταματήσει πριν την υποτροπή.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα