Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές πέταγμα χαρταετού

Προσοχή στο πέταγμα των χαρταετών συνιστά ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την Καθαρά Δευτέρα, δίνοντας συμβουλές για το ασφαλές πέταγμά του.

“Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, να μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα και μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού” αναφέρει χαρακτηριστικά ο βοηθός διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ, Ιορδάνης Αμανατίδης και συνεχίζει ότι: “αν ο χαρταετός έχει πιαστεί σε ένα δέντρο ή στα καλώδια της ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε τον χαρταετό”.

Ο ίδιος τονίζει ότι το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να έρθει το συνεργείο της ΔΕΗ για να απεγκλωβίσει τον χαρταετό.

Ο κ. Αμανατίδης συμβουλεύει να μην πετάμε το χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και τονίζει ότι η ικανή απόσταση ασφαλείας από τα δίκτυα του ΔΕΔΗΕ είναι αυτή που είναι μεγαλύτερη από τον σπάγκο του χαρταετού που διαθέτει κάποιος.

Ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει ότι τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν την υψηλή επιστασία των μεγάλων για το πέταγμα του χαρταετού και να μην είναι ποτέ μόνα τους χωρίς επιτήρηση.

Ο ίδιος συμβουλεύει ότι “για να υψωθεί ο χαρταετός πρέπει να τρέξουμε αντίθετα με τη φορά του ανέμου και ο χαρταετός να έχει τα κατάλληλα ζύγια και μεγάλη ουρά”. Αφού υψωθεί ο αετός πρέπει να εκμεταλλεύεται κάποιος τον κατάλληλο άνεμο με κάποιες κινήσεις για να πετάξει πιο ψηλά ο χαρταετός.

seleo.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα