Ακριβό μου πτυχίο: Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στα ελληνικά νοικοκυριά

Ακριβό μου πτυχίο: Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στα ελληνικά νοικοκυριά

Μια μεγαλούπολη φοιτητών έχει μεταναστεύσει για σπουδές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους γεγονός που επιβαρύνει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό ετησίως με 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο και συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις 150.000 οικογένειες φοιτητών.

Πόσο κοστίζει μηνιαίως η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο; Αυτή η ερώτηση απευθύνθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 σε 250 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και της Κρήτης.

Η απάντηση; Οι "μετανάστες" φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν βρει θέση στις φοιτητικές εστίες κόστιζαν ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 7.000 ευρώ. Αναλυτικά, για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας και συντηρούν το φοιτητικό νοικοκυριό το κόστος ανέρχεται σε 695 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο εκ των οποίων τα 455 αφορούν στο κόστος διαβίωσης (συμπλήρωμα σίτισης, μετακινήσεις, επικοινωνία, βιβλία κ.α. και τα 240 ευρώ το κόστος ενοικίασης και συντήρησης του σπιτιού.

Το συνολικό κόστος των σπουδών για τον μετανάστη φοιτητή με μέση χρονική διάρκεια τέσσερα έως πέντε χρόνια, το κόστος του πτυχίου δηλ. ανέρχεται σε 28.000- 35.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα